20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj12 percheziții într-un dosar de abuz în serviciu

12 percheziții într-un dosar de abuz în serviciu

Primarul Constantin Ghencioiu este acuzat că a încheiat mai multe contracte pentru produse supraevaluate, dar și că a plătit lucrări care nu au fost făcute niciodată
Primarul Constantin Ghencioiu este acuzat că a încheiat mai multe contracte pentru produse supraevaluate, dar și că a plătit lucrări care nu au fost făcute niciodată

Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au ridicat, ieri, de la primăria comunei doljene Mârșani, documente referitoare la o serie de contracte privind achiziții directe făcute de primar, dar și facturi cu care ar fi fost achitate lucrări fictive. Perchezițiile au vizat și locuințele suspecților din acest dosar penal, în total fiind făcute 12 percheziții în Craiova, Cârcea și Mârșani.

Încă un primar doljean are probleme cu legea. Este vorba de Constantin Ghencioiu, edilul din comuna Mârșani, care este cercetat într-un dosar privind comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, toate în formă continuată.
Astfel, ieri-dimineață, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, împreună cu ofiţerii Serviciul de Investigare a Criminalităţi Economice, au făcut 12 percheziții, dintre care una la Primăria Mârșani și restul la locuinţele mai multor suspecți.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj nu au oferit prea multe informații în legătură cu acest dosar penal, ci doar au precizat că acțiunea ofițerilor de la Economic a vizat „persoane bănuite de comiterea unor fraude în domeniul achizițiilor publice, în perioada 2011-2014“. În urma perchezițiilor, la sediul IPJ Dolj au fost aduse pentru audieri zece persoane.
Mai multe informații au oferit procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au explicat că principalul suspect din acest dosar penal este primarul comunei Mârșani, Constantin Ghencioiu.
„În perioada anilor 2010-2014, numitul G.C., în calitate de primar al comunei Mârşani, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice a încheiat contracte de achiziţii directe de produse şi servicii cu mai multe societăţi comerciale, şi a acceptat la plată facturi pentru produse care nu au fost recepţionate în totalitate şi a căror valoare a fost supraevaluată, preţurile acestora depăşind cu mult preţurile existente pe piaţă la momentul efectuării achiziţiilor şi, de asemenea, a acceptat la plată facturi fictive emise pentru o serie de lucrări care nu au fost executate în realitate, existând însă la sediul instituţiei procese-verbale de recepţie la finalizarea lucrărilor“, au precizat procurorii craioveni.

Probleme la sistemul de alimentare cu apă

Acest dosar ar putea avea legătură cu controlul Curții de Conturi făcut în vara anului 2014 la Primăria Mârşani. Potrivit raportului Curții de Conturi, au fost estimate lucrări acceptate nejustificat la plată în valoare totală de 515.853 de lei, din care s-a facturat și decontat suma de 136.069,77 lei, la obiectivul de investiții „Alimentare cu Apă în Sistem Centralizat în comuna Mârșani, judeţul Dolj“. Este vorba de nerecuperarea materialelor utilizate provizoriu și decontate (49.578,46 lei), decontarea unor materiale nepuse în operă la Gospodăria de Apă (37.883 lei), majorarea nejustificată a cotelor de cheltuieli indirecte și profit față de oferta financiară (48.608,31 lei) și acceptarea la plată a unor situații de lucrări conţinând articole neexecutate în totalitate (379.783,95 lei). Inspectorii Curții de Conturi au precizat în raport că „este necesară extinderea verificărilor, în vederea stabilirii întinderii prejudiciului și dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia“.
De asemenea, au mai fost descoperite plăți nelegale în valoare de 20.758 de lei la decontarea cheltuielilor pentru obiectivul de investiții „Lucrări de reparații acoperiș, vopsitorie exterioară, înlocuire sistem pluvial la dispensarul medical din comuna Mârşani“. Aici este vorba de majorarea nejustificată a cantităților de materiale necesare conform indicatorului de norme de deviz (18.223,58 lei), dar și de acceptarea la plată a unor situații de lucrări conţinând articole neexecutate în totalitate (2.534,77 lei).
Primarul din Mârșani a explicat că, de fapt, banii plătiți pentru lucrări neefectuate au fost recuperați de la firma care a realizat sistemul de alimentare cu apă. „Lucrările la rețea au fost executate de firma Isihia Impex SRL, iar sumele au fost recuperate integral“, a precizat primarul Constantin Ghencioiu în februarie 2015, după ce Curtea de Conturi a publicat rezultatele controlului făcut în Mârșani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS