10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Mutilajele“ au amuțit în Parcul „Romanescu“

„Mutilajele“ au amuțit în Parcul „Romanescu“

După ce comisia delegată de Ministerul Culturii să verifice modul în care s-au derulat lucrările de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu“ din Craiova a decis sistarea acestora, pe motiv că nu au fost luate măsuri de protejare pentru nici un palier de vegetație, în cel mai mare parc natural din țară s-a așternut liniștea. „Mutilajele“, așa cum a catalogat GdS utilajele care au afectat multe exemplare de arbori provenind din amenajarea inițială a parcului, au fost trecute pe linie moartă, iar în zonă se lucrează mai mult la alei. 

Parcul „Nicolae Romanescu“, simbolul Craiovei, are o perioadă de respiro. Răvășit de utilajele constructorului angajat de Primăria Craiova să-l reabiliteze, cel mai mare parc natural din estul Europei își așteaptă acum tămăduitorii. O comisie delegată de Ministerul Culturii a verificat, pe 30 și 31 martie, lucrările din Parcul „Romanescu“, iar concluziile au fost devastatoare. Lucrările s-au derulat fără să fie luată nici un fel de măsură de protejare pentru nici un palier de vegetație (arbori / arbuști / plante erbacee etc.), lucru care a dus la afectarea multor exemplare de arbori ce proveneau din amenajarea inițială a parcului. La nivelul rădăcinilor, trunchiurilor sau al coroanelor au fost provocate răni deschise, iar solul a fost tasat peste rădăcinile arborilor prin manevrarea necoordonată a utilajelor folosite pe parcursul execuției, neadecvate ca tip și gabarit.
Prin urmare, comisia ministerială a dispus sistarea lucrărilor de împrejmuire cu gard a insulelor și a parcului în întregime și a cerut un plan clar referitor la traseul utilajelor, astfel încât acestea să nu mai distrugă vegetația. Totodată, au fost trasate niște sarcini clare pe care Mitliv SA, firma care lucrează în Parcul „Romanescu“, a fost obligată să le respecte, și anume să trateze și să badijoneze (să ungă cu o soluție medicamentoasă) rănile făcute arborilor, să protejeze trunchiurile copacilor în apropierea cărora va lucra cu utilaje grele și să îndepărteze pământul depozitat pe colet (regiunea dintre rădăcină și tulpină), să acopere, sub îndrumarea specialiștilor care administrează zonele verzi ale Craiovei, rădăcinile dezgolite din cauza șanțurilor săpate pentru rețelele de apă și să facă o terasare ușoară a terenului. Constructorul a primit, totuși, permisiunea să continue lucrările de execuție în cadrul clădirilor, chioșcurilor, anrocamentelor (platforme, diguri), podurilor și aleilor.

Se lucrează mai mult la alei

Ieri, în parc nu era multă agitație. O echipă de muncitori lucra pe aleile din spatele restaurantului Ciobănașul, acoperind, cu ceva mai multă grijă parcă, niște șanțuri. Ceea ce se putea remarca, totuși, erau mormanele de gunoi care zăceau în zonă. Urme ale săpăturilor anapoda care au afectat rădăcinile copacilor se mai puteau zări, dar utilajele responsabile de acest lucru, nu. „Mutilajele“, așa cum le-a catalogat Gazeta de Sud în numeroasele articole prin care a atras atenția asupra „masacrului“ din Parcul „Romanescu“, au fost trecute de constructor pe linie moartă, iar în parc se lucra doar cu utilaje mari și pe alei. Utilajele erau folosite doar la încărcat și descărcat, iar muncitorii aveau un singur obiect de lucru: lopata.
Se pregăteau aleile pentru montarea bordurilor, iar acestea erau deja aduse și depozitate la intrarea în parc. „Pregătim șanțurile pentru borduri și rigole. Apoi se va decoperta asfaltul și se va turna altul nou“, a precizat un muncitor. Multe șanțuri fuseseră deja astupate, prin altele se mai trăgeau cabluri, dar nimeni nu mai intervenea pe lângă copaci. „Unele zone, pe unde s-a intervenit, au fost și udate“, a mai spus un muncitor. Pe aleea care pornește de la intrarea mică a parcului s-a montat deja un rând de borduri de granit, iar ieri se aduceau paleți cu bucăți de granit care se folosesc la pavarea străzilor. Pe lângă bordurile proaspăt montate se puteau vedea țevile și racordurile de la noua rețea de canalizare.
Deocamdată, nici o lucrare nu avea ca obiectiv recomandările comisiei ministeriale privitor la rănile suferite de arbori. „În cadrul ședinței care a avut loc cu reprezentații Ministerului Culturii s-a hotărât adoptarea unor soluții care nu au fost prinse în caietul de sarcini, iar cei de la RAADPFL și-au arătat deschiderea să pună și ei umărul la tipul acesta de soluții“, au precizat reprezentanții Mitliv, legat de modul în care va trebui să lucreze de acum încolo pe spațiul verde din parc. Aceștia au mai spus că în proiectul pe care l-au avut în față se preciza „să se lucreze prin vegetație ca și cum ar fi un câmp liber și nu era relevat nici un arbore“. „De aceea, constructorul a trebuit să se strecoare printre arbori după cunoștințele sale, neavând pretenția că suntem silvicultori sau peisagiști, să apreciem la ce distanță putem să ne apropiem de anumiți copaci, în funcție de vârsta pe care o au. Sunt chestiuni care pe un constructor îl depășesc“, s-au apărat reprezentanții Mitliv.

Accesul în Parcul „Romanescu“ este interzis

Primăria Craiova a emis marți un comunicat prin care le reamintește cetățenilor că accesul în Parcul „Nicolae Romanescu“ este interzis pe perioada lucrărilor de reabilitare, măsura fiind luată la „solicitarea expresă a executantului lucrării, pentru a se putea lucra concomitent pe toate aleile“. „Fiind un șantier în lucru, considerăm că este necesar ca toți cetățenii să fie informați cu privire la riscurile la care se expun în urma nerespectării indicațiilor de utilizare a parcului în perioada de execuție a lucrărilor și să adopte un comportament preventiv, pentru a evita eventualele situații de urgență“, se arată în comunicatul primăriei. Aceasta a enumerat și accidentele care pot apărea pe un astfel de șantier, în rândul trecătorilor: lovire, rănire de către piesele grele, căderi în goluri neacoperite sau în șanțuri rezultate în urma săpăturilor, electrocutare prin atingere directă sau indirectă, cădere de obiecte (scule), cădere de la același nivel (împiedicare, alunecare), căderi pe suprafețe alunecoase, loviri de materiale, tăiere și înțepare.
Ieri la prânz, în parc se mai puteau zări și alte persoane în afară de muncitori: câteva mămici cu copii, care se îndreptau spre locul de joacă, tineri care alergau sau vârstnici care se odihneau pe o bancă de lângă lac. Până la terminarea lucrărilor de reabilitare din Parcul „Romanescu“, craiovenii dornici de mișcare sau de o plimbare în natură sunt invitați de către Primăria Craiova în Parcul Tineretului sau în Grădină Botanică.

Stadiul lucrărilor din Parcul „Romanescu“ la data de 30 martie 2016 – Galerie foto

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS