21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProtestul disperării pentru Rânca

Protestul disperării pentru Rânca

Peste 120 de cabanieri şi proprietari de pensiuni şi hoteluri din zona montană Rânca au protestat ieri, timp de două ore (12.00-14.00), în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Protestatarii au sosit încă de la ora 11.00 în centrul municipiului, purtând pancarte pe care şi-au scris nemulţumirile şi indignarea în legătură cu nepăsarea autorităţilor locale şi judeţene faţă de zona turistică montană a judeţului Gorj. Cu toate că în Rânca sunt peste o mie de pensiuni, case de vacanţă, cabane şi hoteluri, la Târgu Jiu şi-au făcut timp să ajungă doar jumătate dintre cei care fuseseră anunţaţi iniţial de organizatorii protestului. Este vorba de Asociaţia concesionarilor din Rânca, organizaţia care a solicitat Primăriei Târgu Jiu emiterea unei autorizaţii pentru un miting de 250 de persoane.

Trecătorii, solidari cu manifestanţii

Cei care au trecut ieri prin Piaţa Prefecturii şi-au manifestat solidaritatea faţă de participanţii la protest şi faţă de cei care au investit sume considerabile în turismul gorjean şi în asigurarea de locuri de muncă în Rânca. La rândul lor, proprietarii de pensiuni au declarat că au investit mult mai mult şi chiar în locul autorităţilor, când a venit vorba de deszăpezirea sau amenajarea străzilor interioare din Rânca. Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei concesionarilor din Rânca, a luat cuvântul de pe scările Palatului Administrativ, discursul fiind susţinut de scandările protestatarilor, care, minute în şir, au strigat „Rânca, Rânca!“ şi au criticat atitudinea autorităţilor centrale, locale şi judeţene faţă de dezvoltarea turistică a zonei. Cea mai mare nemulţumire a cabanierilor din zona montană este legată de modul în care este administrată infrastructura din Rânca şi în principal canalizarea, care, deşi este pusă în funcţiune, nu prea este funcţională.

Moartea unui copil a pus capac răbdării

Decizia cabanierilor de a organiza un miting în centrul municipiului Târgu Jiu a avut la bază în principal evenimentul tragic de luna trecută, din Rânca, când un copil de patru ani a căzut într-o fosă septică în timp ce era la sănuiş. Nu a mai putut fi salvat în ciuda intervenţiei jandarmilor, salvamontiştilor şi a medicilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj. Atunci, proprietarii de pensiuni şi hoteluri au afirmat că, dacă la faţa locului era organizat un pichet de pompieri, unde să fie prezentă şi o ambulanţă dotată în mod corespunzător, copilul poate ar fi avut mai multe şanse de supravieţuire. De ani întregi, autorităţile încearcă, fără succes, să aducă în Rânca o autospecială de pompieri, o salvare, să pună în funcţiune telescaunul, să elimine deficienţele la sistemul de alimentare cu apă, să facă funcţional sistemul de canalizare, să asfalteze străzile laterale dintre cabane. Nimic nu a fost rezolvat, în afara faptului că, după îndelungate negocieri, s-a reuşit montarea echipamentelor necesare pentru a nu mai exista pene de curent în perioada sărbătorilor, când consumul de energie electrică este ridicat.

Terminau de asfaltat, dacă asfaltau măcar 500 de metri pe an

Potrivit lui Constantin Pănescu, autorităţile din Novaci şi Baia de Fier, administratorii terenului din Rânca, ar fi reuşit să asfalteze toate drumurile din zonă dacă ar fi turnat măcar 500 de metri de asfalt pe an. Abia s-a ajuns în faza de întocmire a unui proiect pe fonduri europene de către Primăria Novaci. Intervenţiile autorităţilor au fost de fiecare dată şchioape şi aproape fără efect, iar acest lucru s-a reflectat direct în modul în care se face turism în zonă. Oricât de bune gazde ar fi cabanierii şi proprietarii de pensiuni, în lipsa unei infrastructuri adecvate şi a unor servicii de agrement tot timpul anului, rezultatele vor întârzia să apară. Șoseaua Transalpina este altă durere a celor care au investit în Rânca şi, în ultimii ani, a fost mai mult închisă decât deschisă, iar acest lucru s-a reflectat atât în încasările din cazări, cât şi în numărul celor care au tranzitat Transalpina. Cea mai înaltă şosea din România aproape că se promovează singură în lipsa unei strategii elaborate de marketing, dar condiţia esenţială este că trebuie să fie deschisă şi să ofere condiţii sigure de trafic.

Merg la Ministerul Turismului şi la guvern

În ceea ce priveşte efectele mitingului de ieri, în jurul orei 14.00, o delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul judeţului Gorj, Gheorghe Paraschivu. Acestuia i-a fost înmânat un memoriu conţinând 12 puncte: „Nu se vede nimic. Nu s-a făcut nimic de către autorităţi. În loc să vină să te întrebe cu ce să te ajute şi de ce este nevoie pentru a avea ce să impoziteze în Rânca, trebuie noi să îi trezim. Nu avem asfalt, este problema telescaunului, canalizarea, domeniul schiabil. Suntem total neglijaţi şi am ajuns să ne luăm soarta în propriile mâini, să ne apucăm uneori singuri să amenajăm drumurile. I-am înmânat un memoriu prefectului de Gorj cu toate nemulţumirile şi solicitările noastre şi aşteptăm să vedem cum evoluează situaţia. O să îl invităm la Rânca în zilele următoare, să îi dăm cizme de cauciuc, să meargă cu ele prin noroiul de pe străzile interioare. Vom merge şi la Ministerul Turismului, şi la guven. Nu facem precum ciobanii care au schimbat o lege, dar avem şi noi instrumentele noastre de lucru. Vrem să ne facem auziţi până nu este prea târziu“, a declarat Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei concesionarilor din Rânca. Prefectul Paraschivu a declarat că va analiza solicitările cabanierilor şi va transmite memoriul la guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS