Experta din New York a venit la Târgu Jiu la invitaţia Institutului Cultural Român
Experta din New York a venit la Târgu Jiu la invitaţia Institutului Cultural Român
Experta din New York a venit la Târgu Jiu la invitaţia Institutului Cultural Român

Un cunoscut istoric de artă din New York, SUA, a venit la Târgu Jiu pentru a vizita operele lui Constantin Brâncuşi. Primăria Târgu Jiu şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“ au fost gazdele unei întâlniri prilejuite de vizita în România, la invitaţia Institutului Cultural Român, a Debrei Vanderburg Spencer, curator şi istoric de artă din New York, cunoscător al lui Brâncuşi şi al artei româneşti contemporane. La prima vizită în România, Debra Vanderburg Spencer a ales oraşul Târgu Jiu, unde se află Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ al lui Constantin Brâncuși. A ales ca destinație Hobiţa, locul natal al sculptorului, mânăstirea Tismana şi expoziţia realizată la Târgu Jiu de sculptorul Maxim Dumitraş, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi .

Schimb cultural cu oraşul New York

La întâlnire au participat reprezentanta Institutului Cultural Român, Marina Roman, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, și managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“, Doru Strîmbulescu. S-au purtat discuţii pe teme brâncuşiene de actualitate şi despre posibilitatea de a realiza un schimb cultural între Târgu Jiu şi New York, între artiştii plastici români şi cei americani. „Istoricul de artă s-a aflat la Târgu Jiu la jumătatea acestei săptămâni şi a apreciat modul în care autoritățile locale conservă ansamblul brâncuşian. Debra Vanderburg Spencer este, de altfel, un fidel cunoscător al tuturor acţiunilor realizate de Institutul Cultural Român din New York, participând la o serie de manifestări cu caracter artistic organizate în acest mare oraş american. Totodată, şi-a exprimat intenţia de a vernisa la New York expoziţia lui Maxim Dumitraş, un artist în care Domnia Sa a regăsit o anume filiaţie brâncuşiană, lucrările acestuia fiind inspirate din acelaşi fond arhaic profund românesc ca și cele ale lui Brâncuşi. Reamintim că prin parteneriatul semnat între Institutul Cultural Român şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare «Constantin Brâncuşi» se are în vedere, printre altele, promovarea pe plan internaţional a Ansamblului Monumental «Calea Eroilor» şi a valorilor culturale româneşti“, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.