21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalele din Craiova au fost acreditate

Spitalele din Craiova au fost acreditate

Unitățile spitalicești din Craiova au trecut în ultima perioadă prin filtrul experților de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Fiecare spital din țară trebuie să obțină acreditarea, altfel nu mai poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În acest moment, toate spitalele craiovene de stat au acreditarea necesară.
Acreditarea unităților medicale este un proces lung și anevoios, dar necesar pentru funcționarea spitalelor. Primul spital din Craiova care a primit acreditare a fost Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie. În urmă cu două luni, și Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova a fost acreditat, iar săptămâna trecută, Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“, Spitalul Municipal „Filantropia“ și Spitalul Căi Ferate Craiova (CF) au primit din partea experților aceeași veste.
Prima dată când s-a vorbit de acreditarea spitalelor a fost în Legea sănătății nr. 95/2006. Prima structură de acreditare a spitalelor a apărut prin HG nr. 1148 din 18 septembrie 2008, prin care s-au stabilit componenţa, atribuţiile şi modul de organizare şi funcţionare ale Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CONAS). În 2015, prin modificarea Legii sănătății, a fost înființată Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) prin reorganizarea CONAS.
Până acum, au fost acreditate 147 de unități medicale sanitare cu paturi, atât publice, cât și private din țară. La ce folosește acreditarea spitalelor? Vasile Cepoi, fost ministru al sănătăţii şi preşedinte al ANMCS, spune că aceasta atestă că o unitate medicală dispune de resursele și de competențele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialitățile pe care le are în structură. „Confirmă că o unitate medicală poate face ceea ce spune că face. Prin urmare, pacienții vor avea mai multă încredere să se adreseze unei unități medicale acreditate decât unei unități neacreditate. Acreditarea este un proces necesar atât pentru unitățile de stat, cât și pentru cele private, care vor să intre în relații contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate“, a declarat Cepoi.

Acreditarea este valabilă cinci ani

Dacă în urmă cu ceva timp spitalele primeau acreditarea pe un anumit nivel, acum nu se mai face această diferențiere între unități, iar dacă spitalul respectă criteriile urmărite de experți, primește titulatura de acreditat pentru cinci ani.
Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova a primit vizita comisiei de acreditare săptămâna trecută. Patru experți au urmărit timp de patru zile activitatea din spital, de dimineața până seara. „Au verificat toți indicatorii. S-a mers în fiecare loc, din fiecare secție. A fost o comisie formată din patru oameni care au stat în spital patru zile, de dimineața până la ora 19.30, au urmărit totul. S-a investit foarte mult pentru obținerea acestei acreditări. S-au cumpărat lucruri în spital care nu au fost cumpărate de 20-30 de ani. De exemplu, unul dintre indicatorii urmăriți a fost dacă există cărucior și tărgi în fiecare secție. Nu am avut și a trebuit să cumpărăm. Alt indicator a fost dacă avem trusă de urgență, și a trebuit să cumpărăm în fiecare secție. Iar anul trecut am cumpărat aparatura de care spitalul mai avea nevoie. Un aspect important era cel legat de condițiile hoteliere oferite pacienților, și în acest sens au fost schimbate toate paturile, saltelele, au fost renovate saloanele“, spune Elena Crăiniceanu, director financiar al Spitalului „Filantropia“ din Craiova.
Practic, acreditarea este modalitatea prin care se demonstrează că o unitate medicală face eforturi să acorde îngrijiri medicale de calitate, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și din punct de vedere al condițiilor în care se acordă. Experții ANMCS verifică modul în care se acordă serviciile medicale și evaluează în ce măsură acesta corespunde standardelor de acreditare.
Gestionarea banilor și comunicarea cu pacientul, în vizor

Pe parcursul zilelor în care evaluează activitatea din spital, evaluatorii urmăresc peste 1.700 de indicatori. Aceștia privesc modul în care se lucrează în spital, gestionarea bugetului și a activității medicale pe fiecare secție, dar și cum se face comunicarea dintre echipa medicală, pacient și aparținători. „Evaluatorii urmăresc dacă preocuparea pentru calitate este efectivă, reală sau este una formală, exprimată prin completarea unor documente, fără ca în realitate să fie respectate. Se urmărește dacă procedurile și protocoalele sunt elaborate, în vederea rezolvării unor probleme identificate, sau au fost elaborate formal, pentru a simula conformitatea cu cerințele din standarde. Și, de asemenea, dacă există un sistem de autoevaluare a activității pentru a o îmbunătăți continuu“, adaugă Vasile Cepoi, preşedinte al ANMCS. Și Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova a primit acreditarea, după ce a bifat cu bine indicatorii urmăriți de experți. „Dacă nu primeam acreditarea, nu mai puteam continua contractul cu CAS. Experții au urmărit, printre altele, managementul mediului de îngrijire, al calității serviciilor medicale, drepturile pacienților, situația legată de datele pacienților, prevenirea riscurilor și managementul infecțiilor nosocomiale. Fiecare dintre aceste teme avea indicatori care trebuiau urmăriți. În obținerea acreditării a contat foarte mult modernizarea tuturor secțiilor spitalului și condițiile în care pacienții sunt internați“, spune Anca Tudor, director economic al spitalului.

„Pacientul va avea siguranța că va fi corect informat“

Dacă pentru unitățile medicale acreditarea înseamnă continuarea contractului cu CAS, care asigură plata serviciilor medicale pentru bolnavi, spitalul acreditat atestă faptul că serviciile oferite acolo respectă un anumit standard al calității. „Pacientul care se adresează unei unități sanitare acreditate va avea siguranța că va fi corect informat asupra problemelor lui de sănătate, asupra posibilităților respectivei unități de a i le trata și asupra asigurării continuității îngrijirii medicale până la rezolvare. Într-o unitate acreditată există condițiile pentru aplicarea celor mai bune practici în domeniu și măsurilor pentru a evita riscurile ca pacientul să sufere prejudicii de orice fel pe durata tratamentului aplicat“, explică Vasile Cepoi.
Prima etapă a acreditării spitalelor din țară se va încheia la sfârșitul lunii iunie 2016. După această dată, se începe un nou ciclu de acreditare a unităților sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS