14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcul „Nicolae Romanescu“, la control

Parcul „Nicolae Romanescu“, la control

O echipă trimisă de Ministerul Culturii, formată din specialiști din domeniul peisagisticii, arhitecturii, urbanismului, însoțită de reprezentați ai Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Dolj, s-au aflat, ieri, în control în Parcul „Nicolae Romanescu“.
În urma articolelor publicate în paginile cotidianului Gazeta de Sud: „Parcul «Romanescu»“, străpuns de garduri și conducte“, apărut pe 15 martie 2016, „Mutilajele“ din 17 martie 2016 și „Alte lucrări anapoda în Parcul «Nicolae Romanescu»“ din 28 martie 2016, Ministerul Culturii s-a sesizat. Ministrul Vlad Alexandrescu a anunțat pe pagina sa de facebook formarea unei comisii care să se deplaseze la Craiova, în parcul monument istoric de interes naţional.
„În urma sesizării opiniei publice asupra lucrărilor de intervenție care se execută în Parcul «Nicolae Romanescu», ministrul culturii a numit o comisie din care noi facem parte. Am început evaluarea proiectului pe teren. Vom finaliza această evaluare cu un raport care va fi făcut public“, a declarat Andreea Răducu, președintele Asociației peisagiștilor – Filiala București.
Conform articolului 23 din Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, „intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor“. Acelaşi act normativ precizează că intervenţia asupra unui monument se consideră inclusiv „amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcţii de protecţie, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de însemne pe şi în monumente istorice“.
Dacă echipa de control va constata că s-au realizat lucrări care nu erau prevăzute în avizul iniţial al ministerului, legea dă posibilitatea să se sisteze lucrările, să se aplice sancţiuni şi chiar să fie sesizate organele de cercetare penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS