27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCinci clădiri din Calafat au fost reabilitate cu bani de la Fondul Global de Mediu

Cinci clădiri din Calafat au fost reabilitate cu bani de la Fondul Global de Mediu

Cinci clădiri din Calafat au fost reabilitate termic cu un material ecologic şi rezistent. Este vorba de trei blocuri de locuinţe sociale, Liceul „Independenţa“ şi Casa de Cultură. Reabilitarea a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile şi comunităţile cu venituri reduse din România“, finanţat de Fondul Global de Mediu, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. „Proiectul acţionează la nivel naţional şi local pentru a răspunde nevoilor de eficienţă energetică, pentru a elabora unele măsuri adecvate de a stimula dezvoltarea unei pieţe locale utilizate în domeniul izolării construcţiilor, construirea de noi capacităţi pentru punerea în aplicare a măsurilor de eficienţă energetică în regiunile mai sărace. Reabilitarea termică a fost făcută cu vată mineral bazaltică“, a spus Doru Mituleţu, viceprimarul oraşului Calafat. Pe perioada implementării proiectului, Primăria Calafat a beneficiat de fonduri de 335.000 de dolari. Pe lângă elaborarea documentaţiei tehnice şi reabilitarea clădirilor, au fost montate centrale termice în unul dintre blocurile cu locuinţe sociale, dar şi la Casa de Cultură şi Primărie, dar şi înlocuirea tâmplăriei la unul dintre blocurile de locuinţe sociale.
Beneficiarii proiectului sunt unitățile administrativ teritoriale din: Călan, Petrila, Petroşani, Vulcan (judeţul Hunedoara), Calafat şi Craiova.
„Aceste localităţi nu au fost alese întâmplător, ci în urma unui studiu publicat de Banca Mondială, acum câţiva ani, din care reieşea faptul că judeţele Dolj şi Hunedoara erau zone cu un grad avansat de sărăcie. Am vrut să dezvoltăm astfel de programe în aceste zone sărace, să contribuim la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de clădiri, să îmbunătăţim viaţa oamenilor care trăiesc în aceste comunităţi. Reabilitările termice pe care le-am finanţat şi în Calafat sunt doar o componentă a proiectului. Cred că cea mai mare dificultate o avem la nivelul schimbării legislaţiei, astfel încât să introducem o nouă categorie de grupuri vulnerabile, iar investiţiile în reabilitările termice să se realizeze ţinând cont de aceste grupuri vulnerabile“, a spus Mihai Moia, managerul acestui proiect din partea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS