9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul din Cărbuneşti şi ex-primarul din Drăguţeşti, găsiţi incompatibili de ANI

Primarul din Cărbuneşti şi ex-primarul din Drăguţeşti, găsiţi incompatibili de ANI

Un actual şi un fost primar din Gorj au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Este vorba de edilul oraşului Târgu-Cărbuneşti, Mihai Mazilu, care, potrivit ANI, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Tudor Arghezi“ din Cărbunești (în perioada 1 septembrie 2009 – 31 august 2012), respectiv în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale numărul 1 „George Uscătescu“ din Cărbunești (în perioada 10 septembrie 2010 – 31 august 2012). De asemenea, Vasile Moşoiu, fostul primar al comunei Drăguţeşti, în perioada exercitării mandatului a promovat în calitate de primar un proiect de hotărâre prin care a propus achiziționarea, de către Primăria Drăguțești, a unui teren în suprafață de 3.700 de metri pătraţi aflat în proprietatea sa și a soției sale. Ulterior adoptării acestei hotărâri, Moșoiu a emis, în anul 2009, o dispoziție privind constituirea Comisiei de negociere pentru achiziționarea terenului și a semnat contractul de vânzare-cumpărare prin care primăria a cumpărat terenul, aflat în proprietatea sa până pe 14.07.2009.

Condamnat la închisoare cu suspendare

Vasile Moşoiu, primarul comunei Drăguţeşti, a fost de altfel condamnat la un an de închisoare cu suspendare de către Tribunalul Gorj, într-un dosar penal care viza tocmai vânzarea terenului respectiv. Sentinţa a fost menţinută anul trecut de către Curtea de Apel din Craiova, acuzaţia fiind cea de conflict de interese, constatată acum şi de raportul Agenţiei Naţionale de Integritate. Vasile Moşoiu a fost trimis în judecată, în 2013, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Anchetatorii au stabilit că, în anul 2008, la scurt timp după ce a fost ales primar, Moşoiu a vândut Primăriei Drăguţeşti, după un schimb de terenuri cu un interpus, un teren, iar în urma acestei afaceri a încasat 22.000 de euro. Conform anchetatorilor, edilul ar fi omis să menţioneze în proiectul de hotărâre numele proprietarului terenului de 3.700 de metri pătraţi pe care urma să fie construită staţia de epurare a apei menajere pentru comuna Drăguţeşti. În afacere a fost inclusă a treia persoană pentru a da o aparenţă de legalitate tranzacţiei. În spatele achiziţiei s-a aflat, însă, tot timpul edilul comunei Drăguţeşti.

Ambii candidează pentru noi mandate

În timp ce Vasile Moşoiu şi-a pierdut anul trecut mandatul de primar ca urmare a condamnării definitive la un an de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de trei ani, primarul din Târgu-Cărbuneşti este în funcţie şi a declarat că va contesta raportul ANI. Moşoiu a făcut demersuri pentru a se reabilita în urma condamnării şi chiar a fost lansat în cursa pentru un nou mandat de primar la Drăguţeşti. Mihai Mazilu, primarul din Târgu-Cărbuneşti, a declarat: „Nu ştiu nimic. Nu am primit nimic de la Agenţia Naţională de Integritate. Ceva ar fi trebuit să apară, să răsufle. Doar am fost contactat pentru a da nişte acte doveditoare la nişte idioţenii, le-am dat şi acum aştept răspuns“. Şefii PNL Gorj le recomandă celor doi candidaţi să conteste deciziile ANI pentru a putea rămâne în continuare candidaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS