21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSoclurile personalităților Băniei - lăsate în mizerie și păzite cu parul

Soclurile personalităților Băniei – lăsate în mizerie și păzite cu parul

Jurnaliștii GdS și Alege TV au fost agresați verbal de o persoană care s-a recomandat drept proprietarul terenului, după ce au fotografiat locul unde sunt depozitate soclurile statuilor care formau Aleea Personalităților din Craiova

Gazeta de Sud relata, în ediția din 11 februarie 2016, faptul că busturile personalităților, vizibil degradate, stau în curtea RAADPFL, așezate jos, pe niște spalieri din lemn, acoperite cu un banner din campania electorală. Dar nici soclurile pe care au stat acestea nu au fost depozitate într-un loc mai bun. Piedestalurile care au susținut statuile unor personalități precum Nicolae Romanescu, Constantin Brâncuși, Traian Demetrescu, Marin Sorescu sau Theodor Aman zac de ceva timp pe un teren viran de la marginea Craiovei, mai exact în localitatea Șimnic, pe Drumul Jienilor, printre moloz, fiare vechi și bălegar. Așezate la gramadă, pe unele se mai pot citi numele personalităților, altele au plăcuțele cu nume degradate sau au rămas fără ele. Plăcuța cu numele lui Traian Demetrescu zăcea, spre exemplu, printre gunoaie.
La scurt timp după ce jurnaliștii GdS și Alege TV au ajuns la fața locului, și-au făcut apariția și doi tineri, curioși să vadă ce se întâmplă. Ne-au spus că nu au cunoștință de modul cum au ajuns soclurile acolo, că nu știu când au fost aduse, dar că „vor veni după ele“. Nu au putut preciza însă la cine se referă. Apoi s-au întors la depozitul de lângă teren, unde păreau că lucrează. După nici trei minute, și-a făcut apariția și proprietarul terenului. Cel puțin așa s-a prezentat persoana în cauză, în momentul în care s-a dat jos din mașina cu care gonea spre locul unde zăceau soclurile. Extrem de nervos, bărbatul i-a agresat verbal pe jurnaliștii GdS și Alege TV, susținând, printre înjurături, că terenul este în proprietatea sa și nu avem ce căuta acolo. Nu a avut însă nimic împotrivă să fotografiem piedestalurile din drum, de pe o proprietate publică, apoi a demarat în trombă și s-a oprit în dreptul celor doi tineri care ne vizitaseră puțin mai devreme. A schimbat câteva cuvinte cu aceștia și a plecat.

Mitliv a lămurit misterul soclurilor

Cum au ajuns tocmai aici toate soclurile de pe Aleea Personalităților și de ce zac ele printre gunoaie, nu ne-am putut dumiri. Nici RAADPFL Craiova, regia din subordinea primăriei care avea în custodie busturile personalităților, nu a putut să ne ofere un răspuns clar. „Nu este problema mea. Lucrarea a fost a celor de la Mitliv, întrebați-i pe ei“, a fost răspunsul Aureliei Filip, directorul RAADPFL Craiova.
Reprezentanții Mitliv, firma care a construit parcarea subterană din centrul Craiovei, au lămurit până la urmă situația. „Nu a fost o condiție să le ținem noi, la data licitației era vorba că ele (soclurile – n.r.) vor fi reamplasate temporar de primărie până se va finaliza lucrarea și apoi repuse la loc. Nu s-au mai putut pune în același loc, nu s-a găsit o soluție tehnică, așa că au rămas în custodia noastră până la data la care le vom preda către RAADPFL. Am căzut de acord cu primăria să le predăm soclurile atunci când se va găsi un alt amplasament pentru ele și am închiriat un teren privat pentru depozitarea lor. Cei de la RAADPFL au cerut de săptămâna trecută să le ducem lângă terenurile de tenis din parc, dar a plouat și nu s-a putut. În momentul de față, suntem în curs de predare a acelor socluri“, a precizat, pentru GdS, directorul Mitliv, Liviu Cioană. Acesta a menționat că nu știe al cui este terenul privat unde au fost duse soclurile și că, dacă ele s-au degradat între timp, vor fi refăcute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS