10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinistrul culturii vine în control la Craiova

Ministrul culturii vine în control la Craiova

ministrul culturii

Articolele apărute în Gazeta de Sud în care se analizau lucrările de reabilitare ale Parcului „Nicolae Romanescu“ au avut ecou la Ministerul Culturii. Ministrul Vlad Alexandrescu a anunţat pe pagina sa de facebook: „Pentru mâine, în agenda mea: Să organizez o inspecție la Craiova, care să stabilească respectarea proiectului de reabilitare în Parcul «Romanescu»“ şi a adăugat un link spre unul dintre articolele din ziarul nostru.
Parcul „Nicolae Romanescu“ este monument istoric de interes naţional înscris pe lista monumentelor sub codul DJ-II-a-A-07924. Una dintre problemele sesizate a fost legată de amplasarea unui gard în jurul insulei de la intrarea în parc. Acest gard nu figura în planul de reabilitare al parcului, după cum au afirmat şi cei care au realizat acest proiect, dr. arh. Răzvan Lăcraru – proiectant și dr. habil. Hanna Derer – consultant, ambii profesori la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.
Conform articolului 23 din Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, „intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor“. Acelaşi act normativ precizează că intervenţie asupra unui monument se consideră inclusiv „amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcţii de protecţie, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de însemne pe şi în monumente istorice“.
Dacă echipa de control va constata că s-au realizat lucrări care nu erau prevăzute în avizul iniţial al ministerului, ea are, conform legii, posibilitatea de a sista lucrările, de a aplica sancţiuni şi chiar de a sesiza organele de cercetare penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS