12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConcluzia Avocatului Poporului în urma sinuciderilor din sistemul de asistenţă socială - Lipsa personalului calificat omoară tineri

Concluzia Avocatului Poporului în urma sinuciderilor din sistemul de asistenţă socială – Lipsa personalului calificat omoară tineri

Avocatul Poporului a formulat concluziile în urma anchetei derulate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj în cazul tinerilor instituţionalizaţi care s-au sinucis la sfârşitul anului 2015. Lipsa personalului calificat, care să ştie cum să gestioneze astfel de cazuri, a dus la sinuciderea celor doi copii din centrele de plasament din Craiova, se precizează în acest raport. Reprezentanţii instituţiei vizate au menţionat pentru Gazeta de Sud că au luat în considerare recomandările primite, 90% dintre ele fiind puse deja în aplicare.

După tragicele evenimente din luna decembrie 2015, când doi tineri aflaţi în plasament la DGASPC Dolj s-au sinucis, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. A efectuat, în 8 decembrie 2015 și 11 decembrie 2015, două vizite la Căsuțele de tip familial în care cei doi tineri au locuit. Din echipele de vizită au făcut parte Magda Ștefănescu, adjunct al Avocatului Poporului, alţi consilieri ai instituției, reprezentanți ai Colegiului Medicilor din România, Colegiului Național al Asistenților Sociali și ai Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului. În urma acestor controale s-au constatat mai multe nereguli, iar Avocatul Poporului a făcut o serie de recomandări conducerii instituţiei: „Reevaluarea managementului şi a personalului DGASPC Dolj, având în vedere următoarele aspecte constatate: caracterul neîntemeiat al motivelor de respingere a cererii de reînnoire a atestatului de asistent maternal profesionist invocate de Comisia pentru Protecţia Copilului Dolj, având în vedere că asistenta maternală profesionistă nu era infectată cu virusul hepatic C şi nu prezenta vreun risc de transmitere a virusului hepatic B altor persoane, întrucât era purtător sănătos al acestuia. În acest context, conform sentinţei nr. 363/2015 a Tribunalului Dolj, raportul de expertiză medico-legală întocmit de IML Craiova concluzionează că reclamanta (asistenta  maternală) prezintă diagnosticul de purtător sănătos. Nu prezintă risc infecto-contagios. Poate presta servicii de îngrijire a copiilor. Mai mult, după pronunţarea hotărârii judecătoreşti, DGASPC nu a făcut eforturi pentru reintegrarea tinerei în familia asistentei maternale şi nu a reuşit să găsească soluţia potrivită pentru reîntoarcerea ei într-un climat familial care să asigure stabilitate emoţională“.

„Se impune încadrarea de psihologi cu competenţă în specialitatea psihoterapie“

În urma verificărilor efectuate, specialiştii în drepturile omului au menţionat faptul că adolescenta care s-a sinucis nu beneficiase de consilierea şi terapia de care avea nevoie, deşi existau date referitoare la anxietatea de separare a tinerei, conform evaluărilor psihologice. „Mutarea tinerei de la asistenta maternală la apartamentul de tip familial s-a realizat fără o pregătire psihologică prealabilă. Scoaterea tinerei din mediul familial al asistentei maternale a generat o traumă afectivă, în condiţiile în care aceasta fusese în plasament la asistenta maternală timp de zece ani. Se impune încadrarea de psihologi cu competenţă în specialitatea psihoterapie; achiziţionarea de teste psihologice licenţiate, specifice vârstei, şi îmbunătăţirea tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică, în condiţiile în care cele folosite nu sunt suficiente pentru o evaluare psihologică completă. Se impune cunoaşterea mai profundă a tipurilor de personalitate a copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi a preocupărilor lor, dar şi monitorizarea eficientă a copiilor/tinerilor instituţionalizaţi cu probleme afective, emoţionale, implicarea mai atentă şi individualizată a psihologilor şi a instructorilor de educaţie“, se adaugă în acest raport. Avocatul Poporului a cerut DGASPC şi reexaminarea cazurilor în vederea dezinstituţionalizării prin adopţie sau reintegrare în familia extinsă, dar şi o monitorizare cu atenţie sporită a tuturor cazurilor beneficiarilor. Avocatul Poporului a sesizat Colegiul Medicilor din România în legătură cu refuzul unuia dintre medicii Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova de a colabora cu membrii echipei care a efectuat o vizită la unitatea sanitară în 11 decembrie 2015, în contextul în care, prin decizia DGASPC Dolj, 12 copii și tineri aflați în strânsă legătură afectivă cu cei doi tineri care s-au sinucis au fost prezentați la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.

„Am dispus reevaluarea personalului, a celor care se ocupau de managementul de caz“

Conducerea DGASPC Dolj susţine că imediat după tragicele evenimente de anul trecut a luat măsuri drastice cu angajaţii instituţiei. „În proporţie de 90%, recomandările primite erau deja implementate când am primit raportul. Din discuţiile purtate cu Avocatul Poporului, am dispus reevaluarea personalului, a celor care se ocupau de managementul de caz, managementul dosarelor copiilor, dar şi a celor care se ocupau de casele de tip familial în care erau cazaţi copiii. Am dispus imediat cercetarea disciplinară şi suspendarea din activitate până la finalizarea cercetării a unui instructor de educaţie din Casa de Tip Familial «Amicii», dar şi a şefului Complexului de Servicii Specializate de Tip Rezidenţial «1 Mai» în cadrul căruia funcţionează cele două case de tip familial. La finalizarea anchetei disciplinare am decis desfacerea contractului de muncă a celor doi angajaţi. Nu a fost stabilită o legătură de cauzalitate între aceste abateri şi sinuciderea copiilor, însă având în vedere că am sesizat anumite probleme, am dispus desfacerea contractelor de muncă. În plus, am încheiat o colaborare cu Asociaţia Naţională a Psihoterapeuţilor din România care desfăşoară şedinţe de psihoterapie cu copiii, iar periodic au loc evaluări“, a precizat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Avocatul Poporului, sesizare din oficiu în urma unui alt articol din GdS

În urma articolului „Un bărbat imobilizat din Leu, în luptă cu sistemul — Soțul meu are nevoie de însoțitor!“, publicat în cotidianul Gazeta de Sud pe 15 martie 2016, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. Sesizarea vizează posibila încălcare a art. 47, art. 50 și art. 52 din Constituția României privind nivelul de trai, protecția persoanelor cu handicap și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS