10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDrama copiilor traumatizaţi de propria familie - O minoră aflată în plasament la rude a încercat să se sinucidă

Drama copiilor traumatizaţi de propria familie – O minoră aflată în plasament la rude a încercat să se sinucidă

Adolescenta care a încercat să se sinucidă locuia în căminul Liceului „Matei Basarab“ (Foto: Bogdan Grosu)
Adolescenta care a încercat să se sinucidă locuia în căminul Liceului „Matei Basarab“ (Foto: Bogdan Grosu)

O adolescentă în vârstă de 15 ani, din Craiova, aflată în plasament la o mătuşă, a încercat să-şi pună capăt zilelor înghiţind mai multe medicamente. Fata provine dintr-o familie din comuna doljeană Leu, din care oamenii legii au ridicat în urmă cu doi ani o soră de-a ei, cu handicap, ce fusese abuzată fizic şi psihic timp de 12 ani, ţinută în jug şi hrănită doar cu apă şi pâine uscată. Ambii părinţi ai fetelor au fost condamnaţi pentru rele tratamente aplicate minorilor, iar mama se află deja în închisoare.

O elevă în clasa a IX-a de la Liceul „Matei Basarab“ a încercat să se sinucidă marţi seară în căminul unităţii de învăţământ în care era cazată. Fata are o situaţie şcolară bună, pe primul semestru obţinând media generală 8,42. Reprezentanţii unităţii de învăţământ, precum şi diriginta susţin că este o elevă cuminte, veselă, fără absenţe. „Ştiam că se află în plasament familial la o mătuşă. Dumneaei este tutorele legal al elevei noastre, locuieşte în Leu, fata însă locuieşte în internatul şcolii. Marţi, copila a povestit dirigintei clasei că urmează să meargă la Direcţia pentru Protecţia Copilului, împreună cu mătuşa care îi este tutore, deoarece dorea foarte mult să ceară asistenţilor de la Direcţie să o dea în plasament la o altă mătuşă. Fata a venit apoi în internatul şcolii. Pe la ora 19.30, înainte de masa de seară, i-a povestit unei colege că se simte rău. A spus că a înghiţit mai multe medicamente: patru pastile de Para­cetamol, 10 de Ibuprofen și 10 de Cefalexin. A fost anunţat de urgenţă pedagogul de serviciu, dar şi Serviciul de Ambulanţă. Pedagogul unităţii de învăţământ a însoţit salvarea la spital şi a rămas cu eleva până când medicii au decis că este în afara oricărui pericol şi au mutat-o în Secţia de Pediatrie“, a povestit Matilda Blagu, director la Liceul „Matei Basarab“.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, adolescenta a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) cu intoxicaţie acută voluntară medicamentoasă, după ce a a ingerat antibiotice şi antitermice. „A primit îngrijiri medicale în UPU şi a fost transferată pe Secţia de Pediatrie. Starea copilei este stabilă, urmează tratament şi va fi supusă mai multor examene medicale. În acelaşi timp, primeşte şi consiliere psihologică. În momentul în care se va considera că starea ei este bună, va fi externată“, a spus dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt la SJU Craiova.

Voia să ajungă în grija unei alte mătuşi, care însă nu o dorea

Reprezentanţii DGASPC Dolj au povestit că, marţi, minora s-a prezentat la sediul instituţiei însoţită de tutorele său legal, mătuşa care a preluat-o în îngrijire din momentul în care instanţa a decis arestarea mamei. „Părinţii acestei copile au fost condamnaţi pentru rele tratamente aplicate minorilor. Doi dintre copii, cu grade de handicap, sunt în centre de plasament, alţi doi, printre care şi fata care a încercat să se sinucidă, au fost dați în plasament familial. La ultima discuţie purtată cu adolescenta şi mătuşa la sediul nostru, psihologii au notat faptul că minora şi-a exprimat dorinţa de a fi dată în plasament la o altă mătuşă. Fata a mărturisit că a avut mai multe discuţii cu tutorele său legal din cauza banilor. Fata primeşte alocaţie, indemnizaţie pentru handicapul uşor de care suferă, bani ce sunt gestionaţi însă de mătuşă, care îi plăteşte internatul şi alte cheltuieli. Din nefericire, cea la care ea îşi dorea să ajungă a spus că nu îşi permite să accepte plasamentul. Psihologul stabilise o nouă întâlnire peste două săptămâni cu adolescenta şi mătuşa care o avea în îngrijire. Fata a precizat chiar faptul că este de acord să rămână în continuare la actualul tutore legal“, a declarat Maria Dumbravă, purtător de cuvânt la DGASPC Dolj.
Potrivit reprezentanţilor DGASPC Dolj, după ce adolescenta a încercat să se sinucidă, mătuşa care îi este tutore legal a cerut ca fata să fie luată din grija sa.

Patru copii traumatizaţi

Reamintim faptul că această adolescentă a crescut într-o familie în care abuzurile fizice şi psihice erau la ordinea zilei. A privit neputincioasă cum părinţii săi au tratat-o timp de 12 ani pe una dintre surori ca pe un animal. În noiembrie 2014, în Gazeta de Sud v-am prezentat articolul „Povestea incredibilă a fetiţei crescute în jug“, drama cutremurătoare a unei familii din comuna Leu, care a durat ani în şir fără ca autorităţile să intervină.
După ce s-a aflat că soții Popescu și-au abuzat fizic și psihic una dintre fiice ani la rând, oamenii legii au întocmit pe numele Ioanei Popescu un dosar penal în care a fost acuzată de comiterea infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorului și lipsire de libertate.
Femeia a fost trimisă în judecată în iunie 2014, iar în noiembrie 2014 a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise. În plus, instanța a hotărât ca inculpata să-i plătească fetiței suma de 30.000 de lei drept daune morale, dar și o prestație lunară de 270 de lei.
Când au început cercetările în acest dosar, Gheorghe Popescu, tatăl fetei abuzate, a prezentat un certificat de încadrare în grad de handicap, motiv pentru care procurorii au dispus ca acesta să fie cercetat într-un dosar separat și supus unei expertize psihiatrice.
Gheorghe Popescu a fost trimis în judecată în aprilie 2015, iar pe 11 decembrie a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Craiova la trei ani de închisoare cu executare tot pentru comiterea infracțiunilor de lipsire de libertate și rele tratamente aplicate minorului.
Inculpatul a formulat apel împotriva sentinței, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova în ianuarie. Instanța a fixat primul termen de judecată pentru data de 28 martie.

Infracțiunile

Potrivit Codului Penal, punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la trei la șapte ani.
Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la șapte ani. Atunci când fapta este săvârșită asupra unui minor, punându-se în pericol sănătatea sau viaţa acestuia, pedeapsa este închisoarea între trei şi zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS