Cimitirul Municipal, supravegheat video
Cimitirul Municipal, supravegheat video
Cimitirul Municipal, supravegheat video

Zeci de camere de supraveghere vor fi montate de autorităţi în Cimitirul Municipal din Târgu Jiu, până în vară. Autorităţile locale susţin că prin această măsură intenţionează să prevină furturile şi actele de vandalism din cimitir. Potrivit lui Alexandru Zaharia, şeful SC Edilitara Public SA, în total vor fi montate 70 de camere de supraveghere, investiţia fiind estimată la 70.000 de lei. Autorităţile susţin că au ales această modalitate de supraveghere a cimitirului întrucât cei şase paznici nu puteau asigura serviciul de pază pe întreaga suprafaţă de 17 hectare a cimitirului. „Noi avem câte doi agenţi de pază pe fiecare tură la Cimitirul Municipal, dar este foarte puţin pentru că este o suprafaţă foarte mare. Trebuie să avem grijă să păzim şi capela, trebuie să patrulăm şi la poarta doi, şi la poarta trei, şi am luat hotărârea de a realiza această investiţie ca să ne fie mai uşor. Ne trebuie 70 de camere de luat vederi. Undeva la 70.000 de lei ar costa o asemenea investiţie. Am mai găsit obiecte luate de la locul lor de acolo, s-au mai luat flori. Am primit sesizări de genul acesta. Este foarte greu să stăpânim acest fenomen“, a spus Alexandru Zaharia.

Taxă pe refrigerarea mortului

Trebuie amintit că Cimitirul Municipal s-a mai aflat recent în atenţia autorităţilor locale. Consiliului Local a votat o hotărâre prin care a fost aprobată aplicarea unei taxe de refrigerare a mortului depus la capelă. SC Edilitara a solicitat introducerea taxei respective, ca urmare a faptului că atunci când este cald multe persoane folosesc capace frigorifice pentru a asigura o anumită temperatură în sicriu. Astfel, facturile la curent la cimitir au crescut semnificativ. Prin urmare, aparţinătorii persoanelor decedate vor achita o taxă pentru perioada în care folosesc capacele frigorifice şi consumă energie electrică.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.