Acasă Local Gorj Premiu pentru un proiect de monitorizare a Ansamblului „Calea Eroilor“

Premiu pentru un proiect de monitorizare a Ansamblului „Calea Eroilor“

-

Poarta Sărutului din Târgu Jiu
Poarta Sărutului din Târgu Jiu

Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE), a câştigat premiul pentru ştiinţă acordat în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XVI-a. Alegerea juriului a fost determinată de cercetările pe care echipa coordonată de Roxana Rădvan, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“, le execută în cadrul proiectului de monitorizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu. Printre nominalizaţii la această secţiune s-au aflat Ion Băraru, profesor de fizică la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, Constanţa, fondator al Centrului de excelenţă din Constanţa, şi echipele FLEX şi EVO Robotics ale Universităţii Politehnice din Bucureşti.

Protocol de colaborare pe cinci ani

Roxana Rădvan este membru al Consiliului Ştiinţific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“. „Reamintim că, începând din iulie 2015, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare «Constantin Brâncuşi» şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică au încheiat un protocol de colaborare pe cinci ani, pentru cercetarea şi monitorizarea ansamblului brâncuşian. Metodele folosite sunt cele mai performante din România, fiind utilizate tehnici de monitorizare noninvazive şi noncontact, care nu afectează operele. S-au efectuat două determinări ce constituie baza unor discuţii cu specialiştii în restaurare, atât în cadrul întâlnirii avute în luna ianuarie la sediul Institutului Cultural Român, cât şi la Târgu Jiu, în cadrul Colocviilor Brâncuşi desfăşurate pe 19 februarie 2016, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. De asemenea, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare «Constantin Brâncuşi» a propus, în cadrul unei întâlniri recente avute cu consilierii ministrului culturii, înfiinţarea unei comisii pluridisciplinare «Brâncuşi», alcătuită din specialişti în domeniul restaurării, care să stabilească, în baza unei strategii de întreţinere şi conservare, un calendar al intervenţiilor asupra operelor ce alcătuiesc ansamblul brâncuşian“, potrivit unui comunicat de presă al Centrului „Brâncuşi” din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

Cetăţean captiv între două primării. Partea a doua

Un doljean încearcă să afle, cu certitudine, de ani buni, de care primărie aparţine terenul său, situat la marginea Craiovei. Pe hărţile de la OCPI figurează pe Cârcea, dar impozitul îl plăteşte la Craiova. Situaţia a apărut din cauză că nici până acum autorităţile nu au clarificat limitele administrative ale Craiovei cu localităţile limitrofe.

Horoscop

Berbec Puteţi susţine discuţii elevate spre admiraţia celorlalţi. La un moment dat, vă veţi mira şi voi, cât sunteţi de capabil pentru...