Poarta Sărutului din Târgu Jiu
Poarta Sărutului din Târgu Jiu
Poarta Sărutului din Târgu Jiu

Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE), a câştigat premiul pentru ştiinţă acordat în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XVI-a. Alegerea juriului a fost determinată de cercetările pe care echipa coordonată de Roxana Rădvan, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“, le execută în cadrul proiectului de monitorizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu. Printre nominalizaţii la această secţiune s-au aflat Ion Băraru, profesor de fizică la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, Constanţa, fondator al Centrului de excelenţă din Constanţa, şi echipele FLEX şi EVO Robotics ale Universităţii Politehnice din Bucureşti.

Protocol de colaborare pe cinci ani

Roxana Rădvan este membru al Consiliului Ştiinţific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“. „Reamintim că, începând din iulie 2015, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare «Constantin Brâncuşi» şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică au încheiat un protocol de colaborare pe cinci ani, pentru cercetarea şi monitorizarea ansamblului brâncuşian. Metodele folosite sunt cele mai performante din România, fiind utilizate tehnici de monitorizare noninvazive şi noncontact, care nu afectează operele. S-au efectuat două determinări ce constituie baza unor discuţii cu specialiştii în restaurare, atât în cadrul întâlnirii avute în luna ianuarie la sediul Institutului Cultural Român, cât şi la Târgu Jiu, în cadrul Colocviilor Brâncuşi desfăşurate pe 19 februarie 2016, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. De asemenea, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare «Constantin Brâncuşi» a propus, în cadrul unei întâlniri recente avute cu consilierii ministrului culturii, înfiinţarea unei comisii pluridisciplinare «Brâncuşi», alcătuită din specialişti în domeniul restaurării, care să stabilească, în baza unei strategii de întreţinere şi conservare, un calendar al intervenţiilor asupra operelor ce alcătuiesc ansamblul brâncuşian“, potrivit unui comunicat de presă al Centrului „Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.