9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalarii restante de 4 luni la UEF Motru

Salarii restante de 4 luni la UEF Motru

UEF Motru, în pragul falimentului
UEF Motru, în pragul falimentului

Salariaţii Unităţii de Execuţie Foraje (UEF) din Motru vor să intre în grevă generală pentru că nu şi-au mai primit salariile din luna decembrie a anului trecut. UEF Motru are în prezent 85 de angajaţi, care execută lucrări pentru acţionarul principal, Complexul Energetic Oltenia (CEO). Din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat şi la alţi creditori, Uzina de Execuţie Foraje, unde CEO are 99% din acţiuni, se află în insolvenţă de la jumătatea lunii februarie a acestui an. Cuantumul debitelor depăşeşte trei milioane de lei, iar administrator judiciar a fost numită firma Consulting Company din Târgu Jiu. Firma încă nu a finalizat evaluarea UEF Motru pentru a stabili un plan de redresare sau chiar falimentul, dacă nu va mai fi posibilă revenirea din punct de vedere economic.

Speră că vor fi salvate locurile de muncă

Liderii de sindicat speră ca administratorul judiciar să propună un plan de salvare a societăţii şi să fie păstrate astfel cele 85 de locuri de muncă. De altfel, în încercarea de a nu închide UEF Motru, anul trecut au fost disponibilizaţi colectiv 50 de muncitori, care au devenit şomeri. „Oamenii sunt disperaţi pentru că au copii şi rate de plătit în bănci. Până acum am trăit din împrumuturi. Din februarie a venit firma de administrare şi nu avem încă o propunere în ceea ce priveşte viitorul UEF Motru. Nu ştim dacă vor veni cu un plan de redresare sau cu intrarea în faliment. Printr-un plan de redresare s-ar mai putea spera la salvarea locurilor de muncă, însă falimentul ar închide complet orice şansă. Muncitorii locuiesc în mare parte în Motru şi nu ar avea unde să se angajeze. Nici nu mai avem lucrări la ora actuală, decât ceva la Godineşti, pentru CEO, unde sunt angrenate 30 de persoane. Restul sunt în concedii de odihnă. Stau şi aşteaptă o veste de la administrator“, a declarat Leonard Sachelarie, liderul Sindicatului Sondorul.

Muncitorii s-au înscris la masa credală cu salariile

Potrivit aceluiaşi lider de sindicat, muncitorii s-au înscris săptămâna trecută la masa credală, în speranţa că vor primi la un moment dat salariile restante, tichetele de masă şi alte drepturi, precum indemnizaţii sau plata concediului de odihnă. „Nu era altă soluţie cu salariile pe decembrie şi ianuarie decât înscrierea la masa credală. Muncitorii au depus documente şi să vedem dacă o să mai apuce ceva. Este greu de crezut că se va mai putea recupera ceva. Administratorul Consulting Company s-a angajat că va achita lefurile pe luna februarie, dar, deocamdată, nu avem semnale că s-ar face plăţi. Din luna decembrie nu a mai luat nimeni nici un ban. Au spus că vor să intre în grevă generală, apoi s-au gândit că este mai bine să plece cu toţii la sediul Complexului Energetic Oltenia din Târgu Jiu. Au fost tot felul de controale de la ANAF la UEF Motru și au scos în evidență tot felul de nereguli. Rămâne de văzut cum vor fi recuperate anumite sume de bani. Au fost șefi care erau bine plătiți în timp ce firma se ducea de râpă. Dacă o să fie aleasă soluția falimentului, totul se va termina. A fost la un moment dat soluția cu alipirea la Minprest, dar și ei au acum probleme. Este foarte greu de găsit soluții, după ce ani la rând nu s-a întâmplat nimic“, a mai spus Leonard Sachelarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS