16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcoala și grădinița Șimnicu de Sus pun în pericol sănătatea copiilor

Școala și grădinița Șimnicu de Sus pun în pericol sănătatea copiilor

Elevii și preșcolarii de la Școala Șimnicu de Sus învață în clase cu infiltrații și miros de mucegai greu de suportat. Şi în tavanul din cancelarie au apărut infiltrații, iar când plouă, apa este colectată într-un lighean. Școala a beneficiat de investiții de sute de mii de lei, pe bani de la Banca Mondială. Directoarea spune că nu este răspunzătoare de cum s-au făcut lucrările, explicând că a refuzat să semneze recepția făcută de primărie. La rândul său, primarul precizează că a alocat bani școlii, dar directoarea nu se ocupă de remedierea problemelor. Părinții consideră că din cauza condițiilor greu de suportat copiii au început să se îmbolnăvească.

Școala primară Șimnicu de Sus este structură a Școlii gimnaziale Leșile. Clădirea are două clase destinate activităților educative, una pentru 13 copii de la învățământul primar și alta pentru grădiniță. Clădirea este frumos amenajată și la intrare o plăcuță anunță că aici s-au făcut lucrări de reabilitare și modernizare în 2011, pe bani de la Banca Mondială. Potrivit directoarei școlii, Nadia Manda, s-a alocat aproape un milion de lei. Cu toate acestea, odată ce se deschide ușa se simte un miros greu de suportat care vine de la infiltrațiile din tavane și pereți. Mucegaiul și-a făcut și el apariția. Aerul acesta este respirat de copii zi de zi. În plus, când plouă, în cancelarie apa intră prin tavan și este colectată într-un lighean. „S-a făcut o stație de epurare care nu este dotată așa cum trebuie și apa se strânge de multe ori acolo cu tot cu mizerie, în loc să ajungă în hazna, iar mirosul urât ajunge în școală. La grupurile sanitare nu se poate aerisi pentru că geamurile au fost făcute prea sus. Acoperișul cel nou a fost pus peste cel vechi și acum intră apa prin tavane. Avem panouri solare, dar nu este apă caldă. Am reclamat asta la primărie, noi, ca și cadre didactice, dar nu am fost luați în seamă“, a spus învățătorul Nicolae Ștolică, unul dintre cadrele didactice care a predat la Școala Șimnicu de Sus.

Directoarea școlii: „Avem deja copii care s-au îmbolnăvit“

Directoarea unității școlare, Nadia Manda, spune că problemele au apărut la scurt timp după realizarea lucrărilor de modernizare. „Am 13 copii la învățământul preșcolar și 13 la învățământul primar. De când sunt director, din 2012, am atenționat-o pe doamna primar de condițiile de aici. M-a pus să semnez recepția, dar eu am refuzat și dânsa a spus că sunt nouă și nu știu ce s-a făcut. Am făcut sesizări la primărie pentru defecțiunile apărute, dar mi s-a spus că eu sunt de vină, că sunt directoarea școlii. Am cerut bani pentru reparații. Ultima cerere a fost depusă în ianuarie 2016 pentru acoperiș și pentru canalizare. Nu am primit nimic. Cei care vin în școală îmi spun să mă duc la primărie. Am fost, dar nimic“, a precizat directoarea Nadia Manda. Pe de altă parte, părinții au început să-și mute copiii. „L-am avut pe cel mic la această școală în semestrul I și l-am transferat din cauza mucegaiului. Nu vreau să îl țin pentru că s-a îmbolnăvit. Este în clasa pregătitoare și l-am dus la Leșile din semestrul al II-lea. Mai sunt vecini care au avut astfel de probleme“, a spus Alexandra Dornea. Și managerul unității școlare spune că are mai multe cereri din partea părinților. „Deja doi copii de la clasa pregătitoare au plecat la Leșile, și o fetiță de la grădiniță, și mai sunt cereri pentru încă șapte. Nu vor să-i țină pentru că se îmbolnăvesc. Avem deja doi copiii acasă. Părinții lor au cerut să-i mutăm din toamnă la Leșile. Dacă se mențin solicitările de mutare, riscăm să închidem școala“, a mai spus directoarea unităţii de învăţământ. Starea școlii a fost sesizată și la Direcția de Sănătate Publică, iar reprezentanții instituției spun că vor comunica rezultatele controlului. Reprezentanții instituției sus­ţin însă că prezența mucegaiului poate declanșa îmbolnăvirea copiilor. „Copiii alergici au de suferit. Pot apărea alergii respiratorii și cutanate, bronșită, astm, urticarie. Nu e plăcut să stea în spațiu cu mucegai și infiltrații“, a precizat medicul Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Primarul: „Directoarea să se uite în cont că are bani“

Primarul din Șimnicu de Sus spune că știe de situația de la școală, dar că directoarea unității de învățământ are buget aprobat și trebuie să se ocupe de rezolvarea problemelor. „Știu despre ce este vorba. Școala are alocate sume de bani pentru rezolvarea acestor probleme. Când s-a întocmit proiectul de buget s-au repartizat de la Ministerul Educației 120.000 de lei, iar de la consiliul local au mai primit 125.000 de lei. În total, 245.000 de lei pentru bunuri și servicii, deci să-și rezolve problemele. Doamna director să se uite în buget că a făcut notă de fundamentare către consiliul local și s-au aprobat banii. E de datoria directoarei să se ocupe de rezolvarea acestor probleme, nu a primarului. Să ia legătura cu constructorii, să organizeze licitație, să achite că are bani, nu este o scuză că nu are. Nu știe ce are în buget, probabil. Dar doamna directoare este ocupată cu altceva. Dânsa candidează pentru funcția de primar și nu o mai interesează problemele copiilor. Aleargă să strângă semnături și nu o mai interesează problemele reale ale școlii. Școala de la Șimnic este modernizată pe fonduri europene. În 2011 au fost întocmite proiecte. S-au băgat miliarde în acel loc. Consiliul local alocă bani în fiecare an. Anul trecut a fost împrejmuită școala“, a spus primarul Jana Fulga. Întrebată cum au apărut totuși muceagiul și infiltrațiile după lucrări, primarul a spus că tot din vina reprezentanților școlii. „Sunt clădiri de patrimoniu și trebuie aerisite. Cum se încheie cursurile școlare, nu mai dă nimeni pe acolo. Nu mai sunt interesate cadrele didactice, nici directoarea. E obligația lor să aerisească. Sunt termopane, au încălzire centrală, sunt dotate conform standardelor europene. Sunt recepții făcute“, a spus Jana Fulga. La rândul său, directoarea școlii o atacă pe primăriţă și spune că bugetul alocat este, de fapt, pentru alte cheltuieli. „Am primit suma de 245.000 de lei, dar am banii respectivi pentru lumină, utilități, materiale de curățenie, papetărie, xerox, cartușe. 130.000 de lei mă costă numai lumina și căldura. Apoi mai sunt incluse naveta profesorilor, bursele elevilor. Am o sumă și pentru reparații curente, care înseamnă înlocuirea unei uși, înlocuirea unui robinet, dar nu să repar instalația de la toalete sau acoperișul“, a precizat Nadia Manda. Culmea este că unitatea de învățământ este în garanție și lucrările ar trebui efectuate de firma care a făcut modernizarea. Până se va decide când se vor face reparațiile în Școala Șimnicu de Sus, copiii vor învăța în miros de mucegai. În plus, dacă părinții își vor retrage copiii, este posibil ca unitatea de învățământ să fie închisă, în ciuda investițiilor de până acum.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS