12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltenii, în căutarea vacanței ideale

Oltenii, în căutarea vacanței ideale

Centrul Multifuncțio­nal Craiova este, în acest sfârșit de săptămână, polul turismului, căci aici și-au dat întâlnire, în cadrul primei ediții a Târgului de Turism al Olteniei, agenții, hoteluri, companii aeriene, sisteme de rezervări, centre de evenimente, companii de asigurări, teatre și muzee, companii de recrutare în industria turismului.

Zona Olteniei, zonă cu un mare potențial turistic, are pentru prima dată ocazia de a fi promovată regional în cadrul primei ediții a Târgului de Turism al Olteniei. Gorjul ne invită „Acasă la Brâncuși“, acolo unde mai există încă meșteri iscusiți în arta olăritului sau în prelucrarea șițelor.
„Vin cu produse ceramice specifice Gorjului, din Găleșoaia, ceșcuțe pentru țuică, oale pentru vin, ornamentale“, ne spune meșterul Ion Retezeanu. Satul copilăriei sale, sat de olari, a dispărut din cauza lucrărilor miniere. Și atunci meșterul a pornit la drum pentru a face cunoscută lumii taina meșteșugului, așa că își montează tacticos roata, frământă în mână pământul și îl modelează spre încântarea audienței. Alături îi stă un meșter priceput în prelucrarea șițelor care acoperă vechile case țărănești. Acesta ne invită la Curtișoara, la Muzeul Satului, „loc de vis, mai ales acum, când înfloresc pomii, salcia și iarba verde îmbracă pământul“, ne ademenește Nicolae Hotoboc.
Vizitatorii târgului sunt poftiți și la Târgu Jiu, unde în perioada 18 – 24 aprilie este deschisă expoziția „Sabia lui Tudor Vladimirescu – Acasă după 195 de ani“. Arma de colecție de tip turcesc, care are pe o parte a lamei gravată în litere aurite și împletite cu flori numele T. Vladimirescu, va putea fi admirată alături de alte obiecte personale ale conducătorului mișcării revoluționare din 1821.
Vâlcea, zonă încărcată de legendă și istorie, se mândrește cu locuri de poveste: depresiunea Horezu, un tărâm unic de munte și deal, unde edificiile cu arhitectură brâncovenească păstrează la loc de cinste tradiții și obiceiuri străvechi ale poporului român. Alt popas interesant ni-l propun vâlcenii la Memorialul „Nicolae Bălcescu“, o bijuterie arhitecturală a secolului al XIX-lea, conacul familiei Bălcescu, ce adăpostește un muzeu care amintește de marele revoluționar, istoric și patriot Nicolae Bălcescu.
Pe de altă parte, căsuțele în miniatură expuse în cadrul târgului fac o invitație discretă în lumea de odinioară, la Muzeul Satului de la Râmnicu Vâlcea.
Vizitatorii târgului din Bănie sunt invitați să hoinărească și prin Mehedinți, la brațul Dunării sau la umbra falnicilor arbori ce îmbracă zonele colinare.
Nici Doljul nu se lasă mai prejos. Pentru grupurile organizate ce vizitează târgul, s-a pregătit și un tur al orașului Craiova, fiind incluse vizite la toate muzeele din oraș cu intrarea gratuită. Își vor deschide porțile Muzeul de Artă, Secția de Științe ale Naturii, Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Olteniei.

În căutarea vacanței perfecte

Călimănești – Căciulata, Băile Herculane, Stațiunea Buziaș, Băile Gogova vin în cadrul târgului cu oferte greu de refuzat. Nu lipsesc pachetele speciale de Paște sau reducerile practicate pentru cele achiziționate în timpul târgului. „Cei care achiziționează direct din târg oferta noastră de Paște au reducere de 15%. Oferta este de 510 lei, pachetul de trei zile cu masă de Paște. Avem și pachetul o «primăvară balneară» la 850 de lei, cinci zile, cazare, mic dejun, procedurile de tratament (15 proceduri), o masă la alegere, prânz sau cină, și acces nelimitat la centrul spa“, este oferta pe care ne-o prezintă Mihai Handolescu.
Litoralul rămâne însă destinația preferată pentru petrecerea concediului. „Ofertele cu discounturile cele mai mari rămân pe Turcia, cu reduceri de până la 50%, tarifele pornind de 390 de euro, cu taxele de aeroport incluse, hotel de cinci stele all inclusive. Urmează charterele pentru insulele Grecești cu discounturile de până la 30%, tarifele fiind de 420 de euro, hotel de patru stele, all inclusiv, și apoi turismul individual, Bulgaria cu discounturi de până la 20%. Avem și reduceri de 15% pentru litoralul românesc. Toate sunt valabile până la sfârșitul acestei luni“, spune Alina Floricel, reprezentanta unei agenţii de turism.
Ofertele prezentate par să fie pe placul clienților. „Pentru primăvară ne-ar interesa Praga și pentru la toamnă, Malta sau Grecia. În Grecia am mai fost și îmi place foarte mult, iar în Praga îmi doresc de foarte mulți ani să ajung și sper ca în acest an să-mi îndeplinesc visul. Am găsit ceva convenabil“, spune Ana Popescu.
Pe lângă operatorii din România sunt prezenți în Cetatea Băniei și reprezentanți din Bulgaria, Serbia și Spania, pentru a promova ofertele turistice de peste hotare.

Prezențe inedite

Oltenii care trec pragul târgului pot opta și pentru turismul care solicită adrenalină. Este vorba de airsoft, jocul care oferă posibilitatea de a intra într-o altă realitate. „Suntem căutați de oameni care muncesc foarte mult. Își doresc cu adevărat să se descarce de acest stres și de aceste energii. Noi le oferim o modalitate plăcută, perfect sigură și plină de adrenalină.
Armele utilizate în timpul jocului sunt foarte strict reglementate în România. Sunt niște jucării puțin mai deosebite, iar regulile pe care noi le impunem a fi respectate exclud aproape în totalitate posibilitatea oricărui incident neplăcut. Fiecare joc este personalizat, contează foarte mult locația, numărul de participanți, iar scenariul este adaptat“, a precizat Ovidiu Dumitrană. Prețul pe zi pentru o persoană este undeva între 12 – 20 de euro, fiind asigurate costumația, armele și muniția aferente.
Pentru cei care vor să își rezerve pe timpul târgului un „sejur“ plin de adrenalină este aplicată o reducere de 25%.
Turismul personalizat se regăsește și el în oferta târgului. „Este vorba de posibilitatea fiecăruia dintre noi să ne stabilim propria ofertă, să fim agenție de sine stătătoare, la nivel de individ, în sensul că noi nu venim cu oferte impuse, ci fiecare dintre noi are posibilitatea să își stabilească datele de plecare și sosire, alegând din câteva mii de oferte întrucât sunt înglobate în pachetul nostru toate agențiile angro pe plan mondial. Nu există destinație a lumii care să nu fie ofertată de noi. Prețurile sunt la nivel de angro, în fiecare zi fiind între 20 și 60% mai mici decât prețul mediu al pieței turistice“, a precizat Emanuela Chichea, reprezentanta unei agenţii de turism.
Târgul de Turism al Olteniei va putea fi vizitat până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS