15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSatele uitate de lume ale Tâmnei

Satele uitate de lume ale Tâmnei

În satele răsfirate pe dealuri ale comunei Tâmna din județul Mehedinți timpul pare să se fi oprit în loc. Casele vechi cu ferestre sparte, aplecate sub povara timpului, stau alături de altele nu cu mult mai semețe. Drumurile sunt doar pe alocuri pietruite, iar apa potabilă pare să fie un lux, cel puțin pentru localnicii din Fața Cremenii, Plopi și Adunații Teiului.

Pe dealuri, ascunse parcă de ochii lumii de arbori seculari, satele comunei Tâmna par să facă parte din alte timpuri, de demult, atunci când asfaltul era doar un lux al orașelor. Nici apă nu este. O singură fântână există în satul Plopi, și alta, fără apă potabilă, în Adunații Teiului.
Pânza freatică este la peste 50 de metri adâncime, iar oamenii nu au bani să construiască fântâni atât de adânci. Așa că zilnic ei merg pe jos sau cu căruța, cel puțin patru kilometri, până în satul Colareț pentru a aduce apă în gospodării. Bătrânii stau la mila vecinilor sau plătesc ca să li se aducă lichidul devenit preţios. „Cei bătrâni, cu greu își fac rost de apă. Îi roagă pe vecini și îi plătesc cu ce au ei prin gospodărie. Dau la schimb. Situația asta este așa de mult timp“, spune un localnic din Plopi.
În satul Adunații Teiului, fântâna de la drumul județean este singura sursă de apă pentru locuitori, dar nu este potabilă. „Apa nu e bună de mâncare. O folosim pentru animale și păsări. De băut luăm de la Colareț, de la cinci kilometri. Mergem o dată pe săptămână cu căruța. Vara facem drumul ăsta mai des. Nu avem apă de băut. E cel mai prost lucru pe care îl avem noi în satul ăsta. Fântâna asta e făcută de noi cu primăria, prin 2000, când cealaltă fântână din sat nu a mai avut apă bună nici de dat la animale. Dar și apa din fântâna asta pe care o folosim acum are mult calcar care se depune pe pereții găleților și oalelor. Se face un strat ca o gheață. Ne mai aduc apă copiii când vin de la oraș. Care mai suntem în putere mergem și luăm cu căruțele, umplem bidoanele. Dacă nu te duci îi dai celui ce-ți aduce apa ori de-o țuică, ori de un pachet de țigări, mâncare, băutură. Asta este. O ducem foarte rău aici, de când e satul ăsta. Am făcut cunoscut tuturor, dar degeaba“, spune Doru Negulescu din satul Adunații Teiului.
Oamenii suportă cu greu de ani buni situația. „Eu am noroc că am căruță, dar, altfel, nu știu ce aș face. Cu ce m-aș duce? De udat, de orătănii mai luăm de aici. Am făcut odată niște ciorbă cu apa de aici. Doamne ce rea era la gust! Nu am putut-o mânca“, ne informează o  localnică din Adunații Teiului.
Situația este cunoscută la primărie. „În partea de sud a comunei, în satele Plopi, Adunații Teiului, pânza freatică este la 60-70 metri adâncime și acolo sunt probleme cu apa. Am obținut de la consiliul județean, pentru început, o sumă destul de bună, 100.000 de lei pentru a demara acțiunea de alimentare cu apă în satul Plopi. Cred că în două luni va avea loc și licitația și, din vară, sperăm să înceapă această investiție mult așteptată. Avem în derulare o alimentare cu apă, tot în partea de sud a comunei, în satul Izvorălu, începută din toamna anului 2015, care se va finaliza în 2016. Avem în atenție proiectele de alimentare cu apă“, a precizat Ion Cioară, primarul comunei Tâmna.

Pe drumuri înguste, prin noroaie

E greu să intri pe ulițele satelor răsfirate pe dealuri. Drumurile sunt noroioase. O incursiune în satul Valea Ursului, spre vechiul lăcaș de cult, ridicat în 1886, este imposibilă. La umbra arborilor ce îmbracă dealul, noroiul tronează. Nici imaginile oferite de natură nu reușesc să ne atragă atenția. Tabloul care se creionează e trist. Din ce în ce mai multe case părăsite, drumuri în care roțile mașinii se scufundă amenințător,  așa că puțini oameni mai aleg să-și ducă traiul pe aceste meleaguri. Au rămas doar bătrânii și sunt multe probleme cu infrastructura. Se caută rezolvări pentru remedierea lor. „În ceea ce privește asfaltarea vom depune acum, în martie, un proiect de asfaltare a opt kilometri de drumuri comunale, care sunt mult așteptate de cetățeni. Comuna Tâmna este dispersată în 11 sate și pe diverși versanți, de aceea întâmpinăm mari probleme și vara, când sunt ploi, dar în primul rând iarna. Avem în vedere asfaltarea a 4.400 de metri care fac legătura între E 70 și satele Fața Cremenii și Cremenea, un kilometru în satul Valea Ursului, care face legătura cu Biserica «Sfântul Gheorghe», un drum accesibil către biserica nouă și cimitir, 800 de metri în satul Pavăț, iar diferența în satul Tâmna, pe un drum ce face legătura cu un Centru de zi care în prezent este închis, spre neșansa mea și durerea multor cetățeni“, a precizat Ion Cioară, primarul comunei.
Satele comunei Tâmna fac parte dintr-un tablou în nuanțe de gri. Poate într-o zi pictorul va amesteca toate culorile și va adăuga, ca un retuș, măcar o pată de culoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS