21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinistrul energiei a amânat disponibilizările de la CEO

Ministrul energiei a amânat disponibilizările de la CEO

Victor Grigorescu, ministrul energiei
Victor Grigorescu, ministrul energiei

Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a decis să amâne aplicarea planului de disponibilizare a 2.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO). În urma unei întâlniri pe care a avut-o cu sindicatele din cadrul companiei, ministrul a promis că orice plan de disponibilizare va fi aplicat doar cu semnătura liderilor de sindicat ai federaţiilor semnatare ale contractului colectiv de muncă. Prim-vicepreședintele Federației „Univers“, Adrian Marciuc, a declarat că vor fi identificate problemele fiecărei cariere de cărbune din România şi vor fi propuse măsuri corespunzătoare: „Pe partea de cărbune s-a creat o comisie care va evalua toate problemele care au existat şi care există la momentul actual. Va identifica fiecare carieră, se va face un program vast care să scoată realitatea ce se află în zona cărbunelui, adică zona lignitului. De acest lucru ne ocupăm noi. I-am adus la cunoştinţă ministrului toate datele apărute în zonă, acea informare privind disponibilizarea a 2.000 de oameni. Am spus că nu suntem de acord, că trebuie să ne punem la masă, să ne înţelegem ca acest număr să mai scadă. Nu putem să punem pe listă diferite categorii de personal, având în vedere problemele care sunt în judeţul Gorj. Domnul ministru a spus că va lua legătura cu directorul interimar, Laurenţiu Ciobotărică, şi ne-a promis că în următoarea perioadă o să iasă şi o minută referitoare la aceste lucruri. Ne-a promis că acest plan de restructurare nu se va face fără acordul sindicatelor, adică fără semnătura lor“.

Scade numărul disponibilizaţilor

Sindicatele au mai obţinut şi promisiunea ca numărul celor care vor pleca din Complexul Energetic Oltenia de la 1 iulie să fie doar de câteva sute şi nu de câteva mii. De asemenea, disponibilizaţi colectiv ar urma să fie doar angajaţii pensionabili, respectiv cei care mai au un an sau doi până la vârsta pensionării. „Suntem de acord cu un program de restructurare-eficientizare care să fie prin prepensionare cu Ordonanţa nr. 36, cu venituri de completare pe doi ani. Deci, cu această treabă suntem de acord. Acolo mai sunt diferite categorii despre care se vorbeşte. Trebuie discutate, să le luăm pe toate la rând pentru că nu se poate să pui un om pe listă fără să-i oferi ceva în schimb. Trebuie oferite alte variante, trebuie să discutăm“, a mai spus Adrian Marciuc.

Vor alt director

Ministrul Grigorescu a declarat că ia în calcul inclusiv selectarea unui nou manager pentru Complexul Energetic Oltenia. Sindicaliştii au insistat şi au cerut numirea unui alt manager până la organizarea selecţiei de către o firmă de recrutare. „S-a cerut mandatarea unui director general plin până la organizarea selecţiei pe 109, pe manager privat. Să nu credeţi că nu i s-a adus la cunoştinţă domnului ministu ce se întâmplă la Complexul Energetic Oltenia. Pui directori, revoci directori. Schimbi tot felul de lucruri, referitor la sediul sucursalelor. În principiu, i s-a spus domnului ministru că la conducerea actuală a CEO este haos“, a mai declarat Adrian Marciuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers“.

Corpul de control al premierului, la CEO

Reprezentanţii administraţiei centrale nu au rămas impasibili în legătură cu ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Oltenia, iar Corpul de control al premierului a sosit în această săptămână la companie. Sunt vizate contractele încheiate de unităţile din minerit cu firmele sindicatelor. Perioada urmărită este 2009-2012, înainte de constituirea Complexului Energetic Oltenia. Majoritatea societăţilor prestatoare de servicii erau controlate de Federaţia Naţională Mine Energie, condusă la acea vreme de Marin Condescu, în prezent preşedinte onorific al organizaţiei sindicale respective. De altfel, Marin Condescu este trimis în judecată pentru spălare de bani, într-un dosar care vizează activitatea sa de manager la Clubul de fotbal Pandurii, finanţat cu bani de la unităţile din minerit şi energie. Dosarul penal a apărut tot ca urmare a unor controale la Complexul Energetic Oltenia şi la Clubul de fotbal Pandurii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS