9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFemeia de 37 de ani cu gripă porcină a intrat în comă

Femeia de 37 de ani cu gripă porcină a intrat în comă

Încă patru persoane din județul Dolj au fost diagnosticate cu virusul gripal de tip A H1, anunță reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, iar femeia de 37 de ani diagnosticată cu acest tip de gripă a intrat în comă.

Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, în ultima săptămână raportată, în județul Dolj s-au înregistrat 891 de cazuri de IACRS (infecții acute ale căilor respiratorii superioare), 504 cazuri de pneumopatii acute şi opt cazuri suspecte de gripă, din care patru pozitive pentru virusul gripal tip A H1, confirmate ieri de Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână a ajuns la 1.399, faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară, 1.729 de cazuri. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 21,87%. Femeia de 37 de ani în cazul căreia a fost confirmat diagnosticul de gripă porcină, internată în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Craiova (SJU), a intrat în comă, iar medicii sunt extrem de rezervaţi în a face prognosticuri. Pacienta a fost internată săptămâna trecută la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, dar pentru că starea ei de sănătate s-a agravat a fost trimisă la Spitalul Județean de Urgență. Pacienta primește tratament complex, însă starea ei este foarte gravă. Potrivit specialiştilor, femeia se afla în grupă de risc, având leucopenie, o reducere a numărului de leucocite sub valorile minime considerate normale. „În unele cazuri, gripa poate fi mortală pentru pacienți. Sunt grupuri de risc – în care intră persoanele cu boli cardiovasculare, endocrine, diabet, cancer – la care din cauza bolii și a tramentelor rezistența este scăzută, și la aceștia pericolul este foarte mare. Este foarte important ca aceste persoane din grupele de risc să se vaccineze“, a spus medicul Ștefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj.
Virusul gripei porcine, descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume, potrivit informaţiilor făcute publice de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“. Simptomele gripei porcine la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere: febră, simptome respiratorii, tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea însă şi alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus.
Până la data de 13 martie 2016, la nivel naţional au fost vaccinate antigripal 625.216 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI (infecții respiratorii acute severe) şi până la data de 14 martie au fost confirmate 1.091 de cazuri de gripă, din care: 962 de cazuri tip A, subtip H1; 60 de cazuri tip A, subtip H3; 43 cazuri tip A şi 26 de cazuri tip B.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS