9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de disponibilizări şi trei luni de şomaj tehnic la CEO

Mii de disponibilizări şi trei luni de şomaj tehnic la CEO

Minerii şi energeticienii, trimişi trei luni acasă
Minerii şi energeticienii, trimişi trei luni acasă

Administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) a propus în ultima şedinţă a comisiei mixte cu sindicatele un set de măsuri privind reorganizarea şi eficientizarea companiei. Conducerea celui mai mare angajator de stat din Oltenia şi-a propus să disponibilizeze până la 1 iulie peste 2.000 de salariaţi, iar în lunile aprilie, mai şi iunie majoritatea angajaţilor de la cele patru termocentrale să intre în întrerupere de activitate, respectiv şomaj tehnic. Măsurile sunt fără precedent şi au generat un val de îngrijorare în rândul salariaţilor, mai ales că jumătate din viitorii disponibilizaţi vor deveni direct şomeri, iar după ce vor încheia perioada în care vor beneficia de indemnizaţia de şomaj plătită de stat vor fi nevoiţi să îşi caute un loc de muncă. Potrivit planului de reorganizare a companiei, valabil pentru anul 2016 şi făcut public de CEO, 2.000 de mineri şi energeticieni vor fi afectaţi de disponibilizările colective.

O mie de noi şomeri

Potrivit unui document transmis sindicatelor din cadrul companiei, din cei 2.000 de viitori disponibilizaţi, 1.070 sunt pensionabili până la data de 31.12.2019. De asemenea, vor fi concediaţi de la SE Chişcani 56 de salariaţi, Reprezentanţă Bucureşti 6 salariaţi, UMC Husnicioara 483 de salariaţi, Sector Seciuri 54 de angajaţi, Mina Tehomir 10 salariaţi, alte categorii TESA 321 de salariaţi. Administraţia Complexului Energetic Oltenia motivează planul de restructurare şi disponibilizare colectivă a celor 2.000 de persoane, prin faptul că piaţa este afectată din cauză că anumiţi producători beneficiază de scheme de sprijin prin acordarea de certificate verzi şi nu se întrevăd posibilităţi de creştere a veniturilor care să susţină actuala structură organizatorică. Prin urmare, disponibilizările ar ajuta la redresarea economică a firmei. De asemenea, se propune şi închiderea sau conservarea unor active nerentabile, ca o măsură de eficientizare a activităţii. Practic se urmăreşte închiderea mineritului din Mehedinţi, prin concedierea angajaţilor de la Cariera Husnicioara.

Trei luni de şomaj tehnic

Tot din cauza lipsei vânzărilor de energie electrică, şefii Complexului Energetic Oltenia, în frunte cu Laurenţiu Ciobotărică, au propus un program de lucru special, care vizează încetarea completă a activităţii, respectiv şomaj tehnic, timp de trei luni. Întreruperea activității este propusă, prin rotaţie, pentru aprilie, mai şi iunie, câte 21 de zile lunar, pentru salariaţii de la cele patru termocentrale de la Rovinari, Turceni, Işalniţa şi Craiova II, ELCFU, Secţia CFU Motru-Mehedinţi, CFU Rovinari, CFU Işalniţa, Depozite, Valorificare, Sediul ELCFU, Executiv CEO. În total, în fiecare dintre cele trei luni, 2.000 de salariaţi vor fi în încetare de activitate. Va mai fi acordată o zi de concediu de odihnă pe 29 aprilie şi concediu de odihnă în perioada 3 – 6 mai. De asemenea, personalul din carierele miniere va avea un program redus de lucru, fiind propuse două variante care combină între 13 şi 18 zile de activitate, cu zile de întrerupere de activitate (minimum trei zile, maximum opt), concediu de odihnă şi alte libere. Excepţie va face cariera Husnicioara din Mehedinţi, unde se intenţionează concedierea angajaţilor şi unde activitatea va fi redusă progresiv până la 1 iulie.

Sindicatele ameninţă cu proteste în Capitală

Liderii de sindicat de la toate federaţiile reprezentative la nivelul Complexului Energetic Oltenia au fost ieri la Bucureşti la o întâlnire cu ministrul energiei, Victor Grigorescu, pentru a participa la şedinţa comitetului înfiinţat pentru a eficientiza activitatea producătorilor de energie pe cărbune. La şedinţă au luat parte şi reprezentanţi ai adiministraţiei CEO, în frunte cu Laurenţiu Ciobotărică, managerul interimar, sau Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers“, Adrian Marciuc, a declarat că, dacă actualul ministru al energiei, Victor Grigorescu, susţine planul de disponibilizare a 2.000 de salariaţi din Complexul Energetic Oltenia, va organiza un miting de o mie de persoane în Capitală. „Avem programată o întâlnire cu ministrul Grigorescu. Îl vom informa în legătură cu acţiunile conducerii CEO, să vedem dacă este de acord. Dacă susţine planurile actualei conduceri o să ducem 1.000 de oameni în faţa Ministerului Energiei. Dacă tot e să fie daţi afară angajaţi de la CEO, să se aplice principiul ultimul venit primul plecat şi să plece toţi şefii aduşi în ultima perioadă pe salarii de 15.000 de lei“, a declarat ieri Adrian Marciuc.

Ce spune Ciobotărică

Managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, a declarat că planul prezentat sindicatelor poate suferi modificări şi aşteaptă propunerile liderilor de sindicat: „Am propus un program de restructurare şi eficientizare. Aşteptăm să continuăm discuţiile. Nu s-a luat nici o decizie. Este o propunere. Va trebui dezbătută cu partenerii. Le-am explicat situaţia. Le-am spus că acum avem o operaţie cu anestezie, ca să nu avem mai târziu o operaţie pe cord deschis fără anestezie. Eu cred că au înţeles mesajul, că le-am explicat foarte bine motivele noastre. Aşteptăm şi punctele dumnealor de vedere. Sunt multe de discutat în perioada următoare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS