9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe astăzi fumăm cu mâna pe portofel

De astăzi fumăm cu mâna pe portofel

Noua lege care interzice fumatul în spațiile publice închise intră în vigoare de astăzi. Cât suntem însă de pregătiți să respectăm noile reglementări, rămâne de văzut. Ieri, în unele baruri și restaurante din Craiova încă se fuma, iar legea nu era văzută cu ochi buni. Tot ce se știa era că, de azi, patronii de localuri și clienții lor vor fi obligați să se supună noilor prevederi ale Legii antifumat, iar cine greșește, plătește. Dar care sunt aceste prevederi? Ieri la prânz, lucrurile nu erau încă prea clare în privința normelor de aplicare a legii. Abia după-amiază guvernul a venit cu lămuriri suplimentare. Cert este că nu trebuie sunat la 112 pentru încălcarea legii și că angajații MAI (polițiștii, jandarmii, pompierii) și polițiștii locali sunt cei care aplică, de regulă, sancțiunile.

Cu o zi înainte de intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spațiile publice închise, în localurile din Centrul Vechi al Craiovei nu se schimbaseră prea multe lucruri. Și nici nu se știau prea multe despre noua lege, în afară de faptul că pe mese nu mai trebuie să existe scrumiere și că în local trebuie să fie afișat mesajul „Fumatul interzis“. La cine se va apela în caz de încălcare a legii, cine dă amenzile, erau întrebări la care patronii de localuri nu aveau un răspuns clar. Iar unii dintre ei nici nu se sinchiseau să-l caute.
Din șapte baruri în care am intrat, unul se aliniase cerințelor noii legi, iar altul era închis pentru o curățenie special făcută pentru intrarea în vigoare a legii. Un al treilea avea afișat la intrare mesajul „Fumatul interzis“, în timp ce în celelalte se mergea parcă pe principiul „o ultimă țigară“: clienții fumau de zor, în unele baruri tonul fiind dat chiar de patroni. „Să o ia dracu de lege, vedem noi ce facem de mâine (astăzi – n.r.) încolo. Ne mutăm afară, nu avem încotro. Dar mai e până mâine“, susținea administratorul unuia dintre barurile vizitate, în timp ce trăgea cu foc din țigară. „Mai lăsați-ne în pace cu legea asta! Vedem ce o fi de mâine. Acum vă rugăm să ne scuzați, dar avem ceva important de discutat“, au spus și reprezentanții unui restaurant renumit din Centrul Vechi al Craiovei. „Da, știm ce avem de făcut, dar asta de mâine“, a fost răspunsul unui alt administrator de local, în incinta căruia, ieri, majoritatea clienților fumau.

„Nu ne place, dar ne supunem legii“

Au fost și administratori de localurile care s-a arătat deschiși dialogului, deși recunosc că noua lege nu-i avantajează din punct de vedere al afacerii pe care o conduc. „Nu ne place, dar ne supunem legii, nu avem ce face, iar de mâine nu se va mai fuma aici. Dacă, totuși, cineva își va aprinde țigara, dacă nu o stinge la rugămințile noastre, o să chemăm paza. Oricum, vom afișa mesajele cu interzis fumatul și vom lua scrumierele de pe mese“, a spus Silvia Alexandru, administratorul barului Da Vinci. La Murphy’s Pub, legea antifumat era așteptată cu „curățenie generală“. Localul a fost închis timp de două zile, urmând să se redeschidă astăzi, odată cu intrarea în vigoare a legii. „Cu două zile înainte de intrarea în vigoare a legii am luat decizia de a curăța toate căile de aerisire, grilele pentru aerul condiționat, purificatoarele de aer, tapetul, scaunele, absolut orice lucru care, după perioada de fumat, putea să aibă iz de tutun. Conform legii, vor fi puse afișe și la intrare, prin care clienții vor fi anunțați că în incintă nu se mai fumează, iar chelnerii vor fi și ei instruiți în acest sens. Oricum, majoritatea clienților știu de această lege și sunt oarecum pregătiți“, a spus Gabriel Frânculescu, administratorul Murphy’s Pub. „Sperăm să nu avem probleme, iar dacă, totuși, cineva își va aprinde țigara, sper să rezolvăm situația cu vorba bună. Nu vrem să acționăm conform legii și să anunțăm organele abilitate. Sper ca oamenii să înțeleagă această schimbare și să accepte legea, chiar dacă nu le face plăcere“, a adăugat acesta.
Un local din Centrul Vechi care se conformase noii legi era Fajitas Tex Mex. „Noi am luat deja primele măsuri, am eliminat scrumierele din restaurant, clienții sunt informați încă de la intrare, pentru că am afișat avertismentul privind noua lege antifumat. Fumătorii pot ieși la terasă, acolo există scrumiere, iar fumatul este permis. Dacă, totuși, cineva fumează în restaurant, știu că obligația noastră este să avizăm autoritățile“, a afirmat Alin Voinea, managerul restaurantului.
Dar care ar fi autoritățile ce trebuie înștiințate, începând de astăzi, dacă legea antifumat va fi încălcată? Acesta este primul lucru care ar trebui lămurit. Iată tot ce trebuie știut despre noua Lege antifumat.

Legea antifumat intră în vigoare de azi

Principala prevedere a Legii nr. 15/2016, cunoscută drept Legea antifumat, este că fumatul este interzis în toate spațiile publice. Excepție fac numai locurile special amenajate din aeroporturi și celulele deținuților. Astfel, prin art. 1 al Legii antifumat se „interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele deţinuţilor din penitenciarele cu regim de maximă siguranţă“. Trebuie spus că în mijloacele de transport în comun este interzisă inclusiv folosirea țigărilor electronice.
Pentru că prin „spațiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi“, fumatul este interzis incusiv în cluburi, baruri, restaurante și discoteci. Legea nr. 349/2002, care a fost modificată prin Legea nr. 15/2016, permitea fumatul în baruri, restaurante, discoteci și „alte spaţii publice cu destinaţie similară“ dacă erau ventilate corespunzător. Următorul articol interzice „complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private“. Aceeași lege vine cu altă noutate, şi anume interzicerea comercializării produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, fie ele de stat sau private.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei, iar cei care vor aplica amenzile sunt angajații MAI (polițiștii, jandarmii, pompierii) și polițiștii locali. Cele mai mari amenzi (de la 5.000 la 15.000 de lei) sunt prevăzute de lege pentru persoanele juridice.
De exemplu, vânzarea la bucată a țigărilor, vânzarea produselor de tutun către tinerii sub 18 ani sau nerespectarea interzicerii fumatului în unitățile sanitare sau de învățământ se sancționează cu 5.000 de lei la prima abatere. La a doua abatere, amenda ajunge la 10.000 de lei, plus suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei. La a treia abatere, amenda ajunge la 15.000 de lei, iar oamenii legii pot dispune și închiderea unităţii.

Nu trebuie să sunați la 112

Deși prevederile acestei legi par destul de clare, există totuși problema sesizării polițiștilor sau a jandarmilor. Asta pentru că pompierii, polițiștii și jandarmii pot fi sesizați prin 112, însă acest număr de telefon este folosit pentru sesizarea situaţiilor de urgenţă, iar fumatul unei țigări într-un loc interzis nu pare a fi o urgență. De altfel, în cursul zilei de ieri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a emis un comunicat prin care nu recomandă folosirea numărului 112 pentru sesizarea contravențiilor la Legea nr. 15/2016. „Recomandăm cetățenilor ca sesizările privind eventualele contravenții privind fumatul în spațiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgență 112, această linie fiind destinată exclusiv urgențelor și situațiilor care pun în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile oamenilor“, au precizat pompierii din cadrul IGSU.
Mai trebuie spus că 112 se apelează „atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul“, după cum se arată pe pagina de internet a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă.
O posibilă soluție a venit chiar de la iniţiatoarea Legii antifumat, deputata PSD Aurelia Cristea. Aceasta a explicat pentru Adevărul că „nu trebuie sunat la 112, trebuie sunat la secţiile de poliţie sau la Poliţia Comunitară, care şi ea are atribuţii în aplicarea Legii antifumat, dar numai în cazul persoanelor fizice, nu însă şi în cazul persoanelor juridice. Fiecare unitate economică poate afişa numerele de telefon ale Poliţiei Locale sau ale poliţiei de sector“.

Lămuriri de la guvern

Ieri după-amiază, Guvernul României a publicat un Ghid privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun.
Acesta are rolul de a aduce câteva clarificări pentru aplicarea Legii antifumat. Astfel, în ghid se precizează că nu se va mai fuma în spațiile închise din toate locurile de muncă, hale industriale, spații de depozitare, birouri, camere, săli de ședință, săli de consiliu, holuri, coridoare, toalete, lifturi, balcoane închise etc. De asemenea, este interzis fumatul în instituțiile publice centrale și locale, magazine, expoziții/târguri în spațiu închis, centre comerciale, piețe închise, restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unități de cazare, cluburi, cazinouri, săli polivalente, dar și în unități cultural-artistice, sportive și recreative, plus toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări, aeroporturi, peroane și refugii închise, taxiuri, mașini de serviciu, ambulanțe, inclusiv în cabina șoferului, vatmanului, mecanicului de tren etc. Fumatul este interzis și în toate spațiile din unitățile de învățământ, medico-sanitare și de protecție a copilului, inclusiv în curtea unităților, la locurile de joacă pentru copii ori spațiile comune din clădirile de locuințe (holuri, lifturi etc.).
Administratorii de spații publice închise sau de locuri de muncă au obligația de a elabora și de a pune în aplicare regulamente interne prin care se interzice fumatul. Totodată, trebuie să marcheze spațiile menționate cu indicatoare cu mesajul „Fumatul interzis“ și cu simbolul internațional țigareta barată de o linie transversală. Regulamentele interne trebuie să conțină prevederi prin care se interzice fumatul în spațiile închise de la locul de muncă și sancțiuni pentru încălcarea interdicției de a fuma. Stabilirea sancțiunilor se face de angajator, care trebuie să se asigure că sancțiunile sunt proporționale cu fapta săvârșită.
Același ghid lămurește și unde trebuie sunat pentru a sesiza încălcarea prevederilor Legii antifumat. Pentru o bună implementare a legii, se recomandă ca administratorii de spații publice închise și locuri de muncă să afișeze lângă indicatorul cu „Fumatul interzis“ numărul de telefon al celei mai apropiate unități de poliție locală sau structuri de poliție în localitățile în care nu există poliție locală“, se arată în ghidul publicat ieri de guvern.

Sancțiunile

Ghidul explică și cum poate fi sancționat un angajat care fumează la locul de muncă, într-un spațiu închis. În primul rând, angajatul poate fi sancționat de angajator cu sancțiunile disciplinare prevăzute în Codul Muncii: avertismentul scris, retrogradarea din funcție, reducerea salariului de bază pe o durată de una-trei luni cu 5-10% ori chiar desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatul poate fi sancționat și de polițiști atunci când aceștia constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajatul fumează într-o zonă interzisă.
Persoanele juridice pot fi sancționate de către un reprezentant al Poliției Locale sau al MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajații sau consumatorii fumează într-un spațiu în care fumatul este interzis, aflat în administrarea acesteia. De asemenea, și inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă pot aplica sancțiuni când constată că au fost încălcate prevederile Legii securității și sănătății în muncă. Sesizarea încălcării legii se poate face de către angajați sau/și cetățeni prin apelarea numărului de telefon al poliției locale sau al reprezentanților locali ai MAI în localitățile în care nu există poliție locală, dar și prin sesizarea inspectoratului teritorial de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS