14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe acte birocractice reclamă românii la „Comisia de tăiat hârtii“

Ce acte birocractice reclamă românii la „Comisia de tăiat hârtii“

Dosarele din imagine se găsesc în sala mare a Administrației Județene a Finanțelor Publice Dolj, la ghișeele destinate  persoanelor juridice. An de an, firmele au de completat și de depus tot felul de acte. (FOTO: arhiva GdS)
Dosarele din imagine se găsesc în sala mare a Administrației Județene a Finanțelor Publice Dolj, la ghișeele destinate
persoanelor juridice. An de an, firmele au de completat și de depus tot felul de acte. (FOTO: arhiva GdS)

Cetățenii au propus să se modifice modul în care ANAF face popriri pe conturi, obligativitatea evaluării imobilelor din trei în trei ani, modalitatea de plată și confirmarea plății amenzilor de circulație către Fiscul local, hârțogăria de obținere a cazierului judiciar și multe, multe altele. Iată cum puteți cere guvernului eliminarea birocrației.

Executivul a înființat o entitate numită simbolic „Comisia de tăiat hârtii“, care își propune să descopere unde se împotmolesc cetățenii în relația cu diverse instituții, ce documente sunt greu de completat și le ridică probleme românilor. A fost înființat un site maisimplu.gov.ro, unde orice persoană se poate înscrie creându-și un cont, pentru care obține un user și o parolă, și postând detalii despre un document pe care îl consideră birocratic. De asemenea, la lista de propuneri deja existente pe acel site cine se regăsește în situații similare și dorește ca situația de la ghișeele instituțiilor care lucrează cu publicul să se schimbe poate vota propunerea respectivă. Până vineri, 11 martie, existau 272 de pagini de propuneri de modificare a legislației în diverse domenii și de îmbunătățire a situației contribuabililor care ajung la ghișeele statului.

Obținerea cazierului judiciar, o mare problemă

O propunere postată pe platforma on-line amintită este aceea de reducere a birocrației în ceea ce privește cazierul jurdiciar. O persoană reclamă faptul că, în prezent, obținerea cazierului reprezintă „o practică comunistă și depășită“. Se stă la coadă câteva ore, iar procedura de acordare a cazierului este greoaie. Și la Craiova există această problemă, în sensul că există un singur ghișeu deschis pentru depunerea actelor, la care se formează cozi interminabile pe două rânduri. În urma unui articol din GdS a fost prelungit programul la ghișeul respectiv, dar situația nu s-a rezolvat, aglomerația persistând.

Foarte multe nemulțumiri în relația cu Fiscul

Pe lista de propuneri deja înaintate de cetățeni pe maisimplu.gov.ro se află multe documente pe care oamenii le consideră birocratice și prevederi din acte normative care mai mult îi încurcă pe cetățeni și mediul de afaceri, atât în relația cu ANAF, cât și cu direcțiile de impozite și taxe de pe lângă primării. Cetățenii propun îmbunătățirea modului în care se face poprirea conturilor pentru datornici, în sensul că după ce s-a achitat suma datorată statului să nu mai fie nevoie de mai multe drumuri la Fisc pentru a fi deblocate conturile. „Problema apare la deblocarea conturilor, la sistarea popririi. Dacă pentru impunerea acesteia contribuabilul nu face nimic, pentru sistare trebuie să facă, în funcție de situație, drumuri la ANAF, unde solicită această «sistare». Sistarea nu se oferă pe loc, contribuabilul este avizat că va fi înștiințat telefonic «după ce iese de la semnat». Și telefonul nu mai sună, iar tu trebuie să te duci iar la ANAF, să vezi de ce nu-ți deblochează conturile, deși ai plătit“, a scris o persoană pe site-ul „Comisiei de tăiat hârtii“.
Declarația 394 informativă privind achizițiile și livrările de pe teritoriul României, cunoscută și drept „coșmarul contabililor“, este reclamată de contribuabili.

Modificări propuse pentru impozitele locale

Cei care au locuințele închiriate unor firme sau au sediul social al firmei acasă și desfășoară o activitate economică acolo sunt obligați să evalueze imobilele din trei în trei ani, dar și să plătească un impozit mult mai mare pe locuința respectivă. Unor conaționali li se pare o absurditate. „Vă rugăm să anulați obligativitatea reevaluării clă­dirilor din trei în trei ani. Aceasta înseamnă doar bani plătiți inutil evaluatorilor și muncă inutilă a acestora. Nu se schimbă clădirile, nu se schimbă valoarea lor… pentru ce este necesară această reevaluare? De ce se mărește impozitul de zece ori dacă nu faci reevaluarea clădirii respective?“. Și în Craiova sunt nemulțumiți oamenii de acest impozit pe imobile. „Din moment ce eu plătesc impozit pe chiria pe care o încasez, de ce să mai plătesc impozit dublu și pe locuința respectivă? Asta nu e dublă impozitare?“, a spus zilele trecute un craiovean, aflat la coadă la Direcția de Impozite și Taxe din Craiova.

Confirmarea plății amenzii de circulație, un haos

O propunere care a primit multe voturi pe mai­simplu.gov.ro este cea legată de simplificarea procedurii de confirmare a plății unei amenzi de circulație. Un cetățean pățit a scris: „Este de neconceput ca în anul de grație 2016 și în țara cu a treia viteză la internet din lume să nu fim în stare să sincronizăm niște baze de date în ceea ce privește plata amenzilor de circulație. Mi se pare absurd ca după ce plătesc o amendă la direcțiile de taxe și impozite locale să fiu nevoit să mai suport și costul expedierii dovezii plății către poliție“.

Alte prevederi legale care încurcă firmele

Unii au sesizat necesitatea corelării bazelor de date între Oficiul Registrului Comerțului (date despre schimbarea sediului social, puncte de lucru, modificarea administratorilor sau a asociațiilor etc.) și alte două instituții, respectiv ANAF și direcțiile de impozite și taxe locale de pe lângă primării pentru ca modificările în actele constitutive ale firmelor să fie transmise automat către celelalte două instituții și să nu mai fie nevoie ca reprezentanții firmelor să stea la cozi la cele două instituții (ANAF și DIT), pentru a depune hârtii. „Ar fi de mare ajutor pentru contribuabili dacă în urma acestor actualizări/modificări, aceste informații ar fi transmise automat sau ar putea fi accesate și de către Administrația Financiară și Direcția de Taxe și Impozite Locale sau alte instituții abilitate fără a mai fi nevoie ca la fiecare actualizare sau modificare la ORC să facem drumuri către aceste instituții“, sună propunerea postată de o persoană pe mai­simplu.gov.ro.
Un cetățean cere modificarea Legii nr. 226/2009 prin care firmele selectate de Statistică sunt obligate să furnizeze date organelor aparținând Institutului Național de Statistică. Petentul susține că același set de date este furnizat lună de lună către ANAF și REVISAL (Registrul general de evidență a salariaților), iar Statistica și-ar putea corela baza de date cu respectivele instituții.
Rămâne de văzut în ce fel va ține cont executivul de propunerile cetățenilor, expuse pe această platformă on-line.

Ce măsuri de scădere a birocrației mai cer românii

Dintre propunerile de pe platforma on-line lansată de guvern se remarcă o solicitare de valabilitate a pașaportului pentru minori care se propune a fi de șase ani, în loc de trei ani, cât este acum. Alt cetățean propune ca talonul auto să fie înlocuit cu unul de tip smartcard, cu cip. Aceeași propunere este și pentru cărțile de identitate, care în opinia cetățeanului ar trebui să aibă cip. Înmatricularea unui autovehicul trebuie simplificată, precum și documentația de radiere a unui vehicul etc. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS