7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 14 – 27 martie.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, vremea va fi rece la începutul intervalului de prognoză, cu valori termice diurne de aproximaitv 8 grade şi temperaturi nocturne situate între -2 şi 2 grade, în medie. Pe 17…18 martie regimul termic va marca o creştere şi se vor atinge medii de 14 grade ziua şi 2 grade noaptea, pentru ca ulterior regimul termic să marcheze o nouă scădere. A doua săptămână va fi caracterizată de temperaturi în creştere uşoară de la o zi la alta, astfel încât, spre sfârşitul lunii martie, regimul termic se va apropia de cel normal pentru perioada din an, cu valori medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 14 grade şi ale celor minime de 2 grade. În intervalul de prognoză ploile vor fi puţine şi slabe cantitativ, pe arii destul de restrânse, cel mai probabil în jurul datei de 15 martie şi, din nou, între 22 şi 24 martie.

La munte, în primele zile ale intervalului, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale ale datei, media maximelor va fi de -2…-1 grad, iar cea a minimelor se va situa între -8 şi -6 grade. O uşoară creştere a regimului termic, în jurul datei de 18 martie, va determina temperaturi diurne uşor pozitive, în medie de 2 grade, şi nocturne de -5 grade. Dar, la sfîrşitul primei săptămâni vremea se va răci din nou, spre valori comparabile cu cele din primele zile ale intervalului şi, abia după 21 martie, valorile termice vor marca o creştere treptată, atingând, la finalul perioadei de prognoză, valori medii mai apropiate de normele climatologice ale perioadei, de aproximativ 3 grade ziua şi -4 grade noaptea. Temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, în cea mai mare parte a intervalului, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 15 martie şi, din nou, din data de 18 martie până la sfârşitul perioadei de prognoză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS