10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMoartea lui Stan Brandibur schimbă procedurile din spital

Moartea lui Stan Brandibur schimbă procedurile din spital

Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova (FOTO: arhiva GdS)
Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova (FOTO: arhiva GdS)

Stan Brandibur a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova pe 6 ianuarie 2016 pentru o banală durere în stern. În acea noapte a şi intrat în comă după o esofagoscopie exploratorie realizată în Secţia ORL, iar câteva zile mai târziu a murit. Rudele acestuia au primit, în sfârșit, pe 8 martie, răspuns de la Consiliul de Etică. Începând cu 29 ianuarie 2016, în şedinţele Consiliului de Etică a fost audiat tot personalul medical implicat în acest caz din Clinicile ORL, ATI, Chirurgie Toracică, Radiologie şi au fost analizate documentele medicale legate de caz. „Am primit astfel răspuns că, în urma unei analize atente, Consiliul de Etică a decis următoarele: «Doamna prof. univ. dr. Elena Ioniţă şi personalul medical implicat în acest caz nu au încălcat drepturile pacientului, aşa cum sunt prevăzute în legislaţia în vigoare. În privinţa actului medical în sine şi a consecinţelor acestuia, precum şi a atitudinii terapeutice ulterioare pentru soluţionarea acestui caz, aceste aspecte nu intră în atribuţiile Consiliului de Etică. Referitor la afirmaţia că în documentele medicale eliberate au fost inserate diagnostice necorespunzătoare adevărului, facem precizarea că acest lucru nu a putut fi demonstrat, având în vedere documentele prezentate. Consiliul notează o vulnerabilitate etică a spitalului, cauzată de lipsa unei proceduri operaţionale de prioritizare a solicitărilor de urgenţă care sunt trimise la Computer Tomograf (CT). Între momentul în care s-a solicitat examinarea CT a domnului Brandibur şi momentul în care s-a făcut examinarea au trecut 4,30 ore, timp în care s-au realizat alte 15 investigaţii CT. Dintre acestea, opt au fost trimiteri UPU, iar şapte din partea altor secţii, în condiţiile în care, în momentul respectiv, la nivelul spitalului era în funcţiune un singur aparat CT. În plus, consiliul a remarcat că nu există un registru în care să se noteze ora solicitărilor de realizare a unei examinări CT». Acesta este în mare răspunsul primit“, a spus Cristina Brandibur, fata lui Stan Brandibur. În plus, în acelaşi răspuns se menţionează faptul că i se va solicita managerului spitalului impunerea de urgenţă a realizării unei proceduri operaţionale de prioritizare a solicitărilor de urgenţă pentru examenul CT şi includerea orei cererilor de examinare în registrul de examinări radiologice.
„Mi-au menţionat doar faptul că evaluarea impactului acestei vulnerabilităţi etice asupra prognosticului medical al pacientului nu intră în atribuţiile Consiliului de Etică. Avocatul nostru a trimis însă la Parchet o plângere în care solicităm urgentarea începerii cercetărilor“, a completat Cristina Brandibur.
Reamintim faptul că, la începutul acestui an, şefa Secţiei ORL, prof. univ. dr. Elena Ioniţă, a fost acuzată de malpraxis de o familie din Craiova.

(O familie din Craiova acuză: Malpraxis la Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova)
(Craiova: Pacientul căruia prof. univ. dr. Elena Ioniţă i-a perforat esofagul a murit)

 

Stan Brandibur avea 67 de ani. Aparţinătorii au cerut explicaţii despre starea bărbatului, însă au aflat că esofagul acestuia a fost perforat. Familia acuză faptul că bărbatul a fost tratat necorespunzător timp de mai multe ore. Elena Ioniţă a susţinut însă că nu se consideră vinovată, că nu este vorba de malpraxis, ci de un incident ce poate apărea, incident ce este menţionat în toate cărţile de medicină. Pe 7 ianuarie, Stan Brandibur a fost transferat de familie la o clinică privată din Capitală, unde a suferit trei intervenţii chirurgicale, însă bărbatul a murit după 13 zile de comă. Familia Brandibur a angajat un avocat şi a depus plângeri atât la Consiliul de Etică, Colegiul Medicilor, cât şi la Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru cazurile de malpraxis, dar şi plângere penală împotriva şefei Secţiei ORL pentru ucidere din culpă. Începând cu 1 martie, prof. univ. dr. Elena Ioniţă nu mai este şefa Secţiei ORL din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Decizia a fost luată de Consiliul de Administraţie al spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS