10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 60 de viitori asistenți medicali au donat sânge

Peste 60 de viitori asistenți medicali au donat sânge

Criza de donatori de sânge este în această perioadă mai acută ca oricând. 30-40 de donatori vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Craiova, iar necesarul ar fi de cel puțin 80. Conștienți că viețile pacienților depind de picături de sânge, 60 de elevi ai Școlii Postliceale Edunet din Craiova s-au mobilizat și au donat vineri sânge. Cred în puterea exemplului și își doresc să îi convingă și pe alții să devină donatori. „A fost inițiativa elevilor școlii noastre. Este al doilea an în care facem acest lucru. Dacă anul trecut au fost cam 30-40 de elevi, de această dată sunt peste 60. Știm că este o mare problemă lipsa donatorilor în Craiova și în toată țara și ne dorim să ajutăm pacienții. Suntem școală sanitară și înainte să devenim asistenți trebuie să învățăm să fim oameni și să înțelegem suferința pacienților.
Toate spitalele au nevoie foarte mare de sânge, dar cel mai mult este nevoie în ramurile chirurgicale. Mereu trebuie să existe rezerve de sânge pentru că pot apărea complicații și fără rezerve de sânge se poate muri pe masa de operație. Am adus cu noi și rude, prieteni. Încercăm să mobilizăm cât mai mulți oameni care să vină să doneze și de acum înainte“, a spus medicul Constantin Mogoșanu.
Tinerii care au venit arată că un gest de omenie poate salva vieți și își doresc să tragă un semnal de alarmă și să continue aceste acțiuni. „Am venit să donăm sânge pentru că știm cât de mare este nevoia spitalelor. Trebuie să ajutăm pacienții. În plus, ca donator și tu ai un beneficiu pentru propriul organism. Sperăm să reușim să mobilizăm cât mai mulți tineri. Eu am mai donat și o să donez în continuare. Cei cărora starea de sănătate le permite este bine să vină să facă acest gest“, a spus Loredana Scarlat, una dintre tinerele care au donat.

Este nevoie de un număr dublu de donatori

Pentru cei de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, acțiunea elevilor este mană cerească deoarece, în această perioadă, se înregistrează cei mai puţini donatori. Fiind o perioadă în care multe persoane suferă de viroze și pneumonii, mulți dintre cei care vor să doneze nu sunt lăsați pentru că nu îndeplinesc condițiile. Conducerea Centrului de Donare a anunțat că în această lună acțiunile de donare de sânge vor continua și sunt așteptați toți cei cărora starea de sănătate le permite să doneze. „Pentru centru astfel de acțiuni sunt foarte importante deoarece numărul donatorilor a scăzut foarte mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Este binevenită această acțiune a tinerilor de la Școala Postliceală Edunet. Dr. Constantin Mogoșanu a coordonat această acțiune. În această lună urmează și alte evenimente de acest fel. O să avem o acțiune de donare la Spitalul din Băilești cu care colaborăm foarte bine, iar în săptămâna 21 – 25 martie o să avem o campanie de donare la Ford Craiova sub coordonarea dr. Ancuța Scurtu. Zilnic, la centru vin maximum 40 de donatori, dar pentru a acoperi necesarul tuturor spitalelor ar trebui să vină un număr dublu de persoane. Acum multe persoane suferă de viroze, de gripă și nu pot să doneze. În plus, mulți dintre donatorii noștri fideli au depășit limitele de vârstă la care se poate dona, iar alți donatori se mobilizează mai greu. Aparținătorii pacienților sunt cei care donează cel mai mult“, a spus Mirela Dodocioiu, director al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS