14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn tânăr dintr-un centru al DGASPC Dolj a încercat să se automutileze

Un tânăr dintr-un centru al DGASPC Dolj a încercat să se automutileze

Un tânăr de 17 ani şi jumătate a încercat să se automutileze
Un tânăr de 17 ani şi jumătate a încercat să se automutileze

Un nou incident extrem de grav în unul din centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj după ce un tânăr în vârstă de 17 ani şi jumătate a încercat să se automutileze deoarece nu ar fi fost lăsat să părăsească instituţia. Tânărul se afla sub măsură de protecţie specială în Centrul de primiri în regim de urgenţă.

Cristian B. a ajuns în acest centru în ianuarie 2016 după ce, timp de doi ani, a fost internat într-un centru de detenţie. Tânărul a executat o pedeapsă privativă de libertate în perioada martie 2013 – decembrie 2015 pentru mai multe tâlhării, furtul unui autoturism şi conducere fără permis. Minorul a fost arestat preventiv prima dată pe 8 decembrie 2012, când a fost acuzat de comiterea a cinci infracțiuni de tâlhărie. Nu a stat prea mult după gratii, pentru că a fost eliberat pe 11 decembrie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj, instanță care a admis recursul formulat de minor. A fost arestat din nou pe 24 ianuarie 2013, pentru comiterea a două infracțiuni de tâlhărie, iar ulterior a fost condamnat în mai multe dosare penale, în care a fost acuzat de tâlhărie, furt, conducere fără permis și părăsirea locului accidentului. A rămas în penitenciar până în decembrie 2015, când instanţa de judecată a hotărât înlocuirea măsurii internării într-un centru de detenţie cu măsura asistării zilnice pentru o perioadă de şase luni.
De asemenea, minorul a fost obligat ca până pe 19 iulie 2016 să urmeze un curs de pregătire şcolară şi să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj la datele fixate de acesta. „Întrucât mama tânărului execută o pedeapsă privativă de libertate în Italia, tatăl acestuia nu este cunoscut, iar bunica a refuzat să îl primească, acestea fiind singurele rude pe care le cunoaşte, s-a dispus măsura plasamentului în regim de urgenţă la centrul de primiri urgenţe din cadrul DGASPC Dolj. Astăzi (ieri – n.r.) în jurul orei 11.00, tânărul şi-a provocat câteva răni pe antebraţul mâinii stângi. Tânărul împreună cu alţi doi tineri aflaţi în plasament în acel centru se uitau la televizor. La un moment dat, a părăsit încăperea, ducându-se la toaletă. La întoarcere a mers în dormitorul său şi la scurt timp a strigat instructorul de educaţie. Când acesta a ajuns la el, a observat că îşi provocase răni cu lama de la o ascuţitoare. Desfăcuse practic lama din acea ascuţitoare şi a încercat să se taie. Şi-a provocat cinci răni, dintre care două mai mari de doi – trei centimetri lungime şi mai grave care au avut nevoie să fie suturate de specialişti la spital“, a povestit Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.
Cristian a fost transportat de urgenţă la spital pentru a primi îngrijirile de care avea nevoie, după care se aşteaptă intervenţia unui medic psihiatru pentru o discuţie cu tânărul. A refuzat să colaboreze cu angajaţii instituţiei, dar şi ai spitalului, dovedind un comportament ciudat. De la producerea incidentului şi până la spital a refuzat să-şi desfacă mâna pentru a da lama ascuţitoarei cu care şi-a provocat răni. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Dolj, tânărul se află în spital, sub control.
„După controlul psihiatric, vom analiza şi vom lua măsurile care se impun pentru asigurarea securităţii lui şi consilierea psihologică necesară depăşirii situaţiei. Am demarat o anchetă internă pentru a verifica exact condiţiile în care s-a produs acest incident. Am informat autorităţile competente în domeniu şi serviciul probaţiune pentru că tânărul este sub supravegherea acestui serviciu, dar şi autorităţile centrale competente în acest domeniu“, a adăugat Stancu.
Potrivit reprezentanţilor DGASPC Dolj, centrul de primire în regim de urgenţă în care a avut loc incidentul are o capacitate de 15-20 de locuri, iar numărul angajaţilor este de 20.

Doi copii au murit, doi angajaţi au fost concediaţi

Nu este singurul incident grav petrecut în centrele DGASPC Dolj. Reamintim faptul că în decembrie 2015, doi tineri instituţionalizaţi, de 14 respectiv 20 de ani, și-au pus capăt zilelor la un interval de numai câteva zile. Amândoi locuiau în centre de plasament ale DGASPC Dolj. Cei doi au lăsat mesaje din care se înțelegea că au suferit, s-au simțit marginalizați și abandonați. După aproximativ o lună, în ianuarie 2016, un nou incident a ajuns în atenţia presei după ce un băieţel de şase ani, cu handicap grav, internat la Centrul de Plasament pentru Copilul cu Handicap „Noricel“, a fost lovit de un instructor de educaţie. Conducerea DGASPC Dolj a decis suspendarea din activitate a respectivului instructor şi a anunţat poliţia.
„Imediat după tragicele evenimente am dispus cercetarea disciplinară şi suspendarea din activitate până la finalizarea cercetării a unui instructor de educaţie din Casa de Tip Familial «Amicii», dar şi a şefului Complexului de Servicii Specializate de Tip Rezidenţial «1 Mai» în cadrul căruia funcţionează cele două case de tip familial. La finalizarea anchetei disciplinare am decis desfacerea contractului de muncă a celor doi angajaţi, a şefei complexului şi instructorului de educaţie. Ancheta a evidenţiat faptul că şefa complexului a avut 11 abateri de la disciplina muncii, iar instructorul de educaţie trei abateri. Nu a fost stabilită o legătură de cauzalitate între aceste abateri şi sinuciderea copiilor, însă s-au constatat abateri, motiv pentru care am dispus desfacerea contractelor de muncă. Ancheta penală este încă în desfăşurare. Şi la Centrul «Noricel» am dispus desfacerea contractului de muncă al instructorului de educaţie“, a precizat Florin Stancu. De la sinuciderea celor doi tineri instituţionalizaţi, DGASPC Dolj a încheiat o colaborare cu Asociaţia Naţională a Psihoterapeuţilor din România care desfăşoară şedinţe de psihoterapie cu copiii, iar periodic au loc evaluări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS