8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova a mărit pe ascuns impozitele pe mașini

Primăria Craiova a mărit pe ascuns impozitele pe mașini

Proprietarii de mașini din Craiova plătesc impozit mai mare la primărie față de anul trecut, în ciuda faptului că autoritățile anunțaseră  că nu s-au majorat impozitele și taxele în urbe (Foto: Traian Mitrache)
Proprietarii de mașini din Craiova plătesc impozit mai mare la primărie față de anul trecut, în ciuda faptului că autoritățile anunțaseră
că nu s-au majorat impozitele și taxele în urbe (Foto: Traian Mitrache)

Mii de craioveni care dețin în proprietate autovehicule plătesc impozite mai mari anul acesta către Primăria Craiova pentru mijloacele de transport deținute, din cauză că municipalitatea a majorat impozitul pe mijloacele de transport cu 13% față de cotele de impozitare stabilite prin Codul fiscal. Au crescut impozitele auto și față de anul trecut. În plus, restul craiovenilor care locuiesc la bloc sau la casă plătesc de anul acesta și o taxă pe terenul de sub clădire, care variază în funcție de zona în care se află imobilul, taxă stabilită prin Codul fiscal. Aflați în cele ce urmează cine mai plătește impozite locale mai mari către primărie.

Pe finalul anului trecut, conducerea Primăriei Craiova susținea că nu vor crește impozitele și taxele locale pe proprietate anul acesta. Ideea a fost întărită de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, care la sfârșitul lunii ianuarie 2016, la dezbaterea publică privind bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs, se lăuda că anul acesta nu au crescut impozitele și taxele locale plătite de craioveni. În realitate, mii de craioveni plătesc impozite mai mari anul acesta față de prevederile Codului fiscal, din cauză că a fost votată o majorare de 13% față de prevederile din Codul fiscal, majorare votată în Consiliul Local Craiova și care este prevăzută la ultima literă a unui articol dintr-o hotărâre a Consiliului Local Craiova. Vom detalia mai jos ce prevede Hotărârea de Consiliu Local (HCL) care stabilește cuantumul impozitelor și taxelor locale pe anul 2016.

Craiovenii au aflat la ghișeele DIT că trebuie să plătească impozit mai mare

Un craiovean și-a calculat impozitul pentru autoturismul din proprietate personală, folosind tabelul din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) valabil pentru anul 2016, de la articolul 470, aliniatul (2), care stabilește cotele de impozit pe mijloace de transport, în cote diferite, aplicate la fiecare 200 cm cubi, adică impozitul care se plătește primăriei se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii. Cu cât capacitatea cilindrică este mai mare, cu atât impozitele ce se plătesc primăriilor sunt mai mari. La fiecare grupă de 200 cm cubi și fracțiune se achită o cotă de impozit. Craioveanul are un autovehicul de 1.422 cm cubi. Conform Codului fiscal, impozitul său ar fi trebuit să fie de 64 de lei (8 lei la fiecare 200 cm cubi, plus fracțiunea rămasă), la care s-ar fi aplicat reducerea de 10%, pentru că plătea până la 31 martie și beneficia de bonificație de 10%. El ar fi trebuit să achite 58 de lei impozit, cu reducerea aferentă. Dar când a ajuns la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, craioveanul a constatat că după ce i s-a aplicat reducerea de 10% i s-a încasat impozit de 65 de lei, deci mai mare chiar decât suma ce i se cuvenea fără reducere. Siderat, craioveanul s-a adresat GdS, precizând că atunci când a văzut la ghișeul DIT că i se cer mai mulți bani decât prevede Codul fiscal s-a simțit furat. „M-am simțit hoțomănit de un primar care maschează majorarea taxelor și impozitelor mințind cu un tupeu fantastic că acestea nu au fost mărite!“, a spus craioveanul.
Alt craiovean a aflat de majorarea impozitului pe autovehicul din decizia de impunere care i-a fost trimisă acasă de către DIT. Încă de când a lecturat documentul a observat că impozitul pe autovehicul este mult mai mare decât impozitul plătit de el anul trecut. Acest craiovean are o mașină 1.660 de centimetri cubi. Potrivit tabelului din Codul Fiscal, pentru autovehiculele de peste 1.601 cm cubi se percepe un impozit de 18 lei la fiecare 200 de centimetri cubi, inclusiv la fracțiuni. Impozitul final, cu reducerea de 10%, ar fi trebuit să fie de 146 de lei, dar la ghișeul DIT i s-au încasat 165 de lei, deci cu 19 lei mai mult, adică exact cu 13% mai mult decât suma pe care ar fi trebuit să o plătească tânărul dacă nu s-ar fi aplicat nici o majorare a impozitelor la cotele din Codul fiscal. Craioveanul a plătit mai mult și decât anul trecut, când achitase 162 de lei, cu bonificația de 10%. La o altă mașină a craioveanului, de capacitate 1.398 cm cubi, impozitul pe anul trecut fusese de 56 de lei, iar anul acesta este de 57 de lei. Se observă că la ambele mașini, inclusiv la cea de capacitate mică, impozitul plătit Primăriei Craiova a crescut cu aproximativ 1,8%.

Au crescut impozitele față de anul trecut

Calculând la impozitele fără bonificația de 10%, majorarea pe care trebuie să o achite craiovenii care au mașini anul acesta față de anul trecut este una importantă. La aceeași mașină de 1.660 cm cubi, impozitul total era de 180 de lei anul trecut. Anul acesta este de 183,3 lei, deci cu 3,3 lei mai mult față de anul trecut. O creștere a impozitului cu 3-5 lei ar însemna o creștere în bugetul primăriei cu 384.000 – 640.000 de lei, dintr-un foc.
„Am rămas surprins când am constatat că impozitul plătit pentru aceeași mașină anul acesta este mai mare decât cel plătit anul trecut. Eu înțelesesem din declarațiile celor de la primărie că nu s-a mărit nici un impozit și nici o taxă în Craiova anul acesta. Este o minciună. Mai corect mi se părea să ne spună de la început că impozitul auto va crește, nu să-l mărească pe furiș“, a declarat Ionuț, tânărul craiovean care a constatat pe propria-i piele majorarea impozitelor din urbe față de anul trecut.
În Codul fiscal valabil anul trecut au fost aceleași cote de impozit pe mijloacele de transport, respectiv 8 lei/200 cm cubi pentru autovehiculele de până la 1.600 cm cubi, inclusiv, respectiv de 18 lei/200 cm cubi, pentru vehiculele cu o capacitate cilindrică între 1.601 și 2.000 cm cubi. Însă pe anul 2015, Primăria Craiova a practicat impozite mai mari cu 10% față de cotele prevăzute în Codul fiscal valabil atunci. Adică, autovehiculele de până la 1.600 cm cubi, inclusiv, au fost taxate cu 9 lei/200 cm cubi, față de 8 lei, cât era prevăzut în Codul fiscal, respectiv primăria calcula impozitul la 20 lei/200 cm cubi, față de 18 lei/200 cm cubi, cât era în Codul fiscal.
Dar cum explică repre­zentanții Primăriei Craiova această ajustare de 13% aplicată la impozitul pe mijloacele de transport. Directoarea Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Elena Bonescu, a recunoscut că au crescut impozitele pe vehicule față de ceea ce prevede Codul fiscal, dar și că au crescut ușor impozitele pe mijloacele de transport față de anul trecut, dar la cele cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 centimetri cubi.
„Dacă nu ajustam cu 13% ne-ar fi scăzut baza impozabilă, în bugetul pe 2016. La vehiculele de capacitate de până la 1.600 centimetri cubi nu a crescut impozitul față de anul trecut, iar pentru vehiculele de peste 1.601 centimetri cubi au crescut nesemnificativ, 0,34 lei pe fiecare clasă de 200 centimetri cubi“, a spus Elena Bonescu, pentru GdS. Deci la o mașină de 2.000 de centimetri cubi, impozitul crește cu 3,4 lei pe fiecare mașină față de anul trecut.
Din 2012 încoace, primăria aplica o cotă de 10% pentru ajustarea impozitelor pe mijloacele de transport față de prevederile Codului fiscal, ajustări permise de legislația fiscală. Pentru anul acesta, ajustarea este de 13%, ceea ce înseamnă că pentru anumite vehicule de capacitate mare, impozitul ce trebuie achitat anul acesta să fie mai mare decât cel plătit efectiv de craioveni pe anul 2015, pentru aceleași autovehicule.

Cum s-au majorat pe ascuns impozitele pe autovehicule

În ciuda faptului că municipalitatea susținea la modul declarativ că nu a majorat impozitele și taxele craiovenilor, HCL Craiova nr. 395/2015 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2016 contrazice declarațiile primarului. HCL respectivă precizează „negru pe alb“ la articolul 10, litera d) că „impozitul pe mijloacele de transport prevăzute la art. 470 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 13%“. Cu alte cuvinte, la nivelul impozitelor stabilite prin Codul Fiscal, Primăria Craiova percepe în plus 13%. HCL 395/2015 nu detaliază dacă majorarea de impozit se aplică doar persoanelor fizice sau celor juridice, ceea ce înseamnă că se aplică tuturor mijloacelor de transport din oraș.
În Craiova există aproximativ 128.000 de autovehicule înmatriculate, inclusiv motociclete, remorci etc., potrivit datelor de la Biroul de Înmatriculări Auto din cadrul Serviciului de specialitate din Dolj.
De altfel, Primăria Craiova și-a estimat încasări mai mari din impozite și taxe locale atât în 2016, cât și în 2017 și 2018. Potrivit Anexei nr. 1 la HCL 396/2015, privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2015, anul trecut municipalitatea își stabilise venituri proprii din impozite și taxe locale în sumă de 140.647.000 de lei.
Pe 2016, primăria a estimat venituri din impozite și taxe mai mari cu circa 24 de milioane de lei, respectiv de 164.712.000 de lei. Și pe 2017 sunt estimate venituri și mai mari din impozite și taxe care ar intra în vistieria Primăriei Craiova, respectiv se estimează a avea venituri proprii de peste 174.000.000 de lei doar din impozite și taxe locale percepute craiovenilor și firmelor.

Craiovenii plătesc în plus taxa pe teren

Chiar dacă pentru clădiri rezidențiale (de locuit) s-a menținut cel mai mic procent de impozit prevăzut în Codul fiscal, respectiv de 0,08% aplicat la valoarea impozabilă a imobilului, majoritatea craiovenilor plătesc mai mult la primărie sub forma impozitelor și taxelor pe proprietate, pentru că de anul acesta s-a adăugat o taxă pe terenul de sub bloc care se plătește de toți proprietarii, printr-o cotă indiviză, în funcție de zona în care este amplasat imobilul. De data aceasta, taxa pe terenul de sub construcții a fost introdusă prin Codul fiscal. Astfel, o familie din Craiova care locuiește într-un apartament cu trei camere situat într-un bloc din zona A a municipiului are de plată, de anul acesta, 14 lei către DIT Craiova din cadrul primăriei, taxă pe care o datorează fiecare dintre vecinii respectivei familii, care locuiesc în apartamente de dimensiuni similare. Dacă familia deține și un autovehicul și plătește în plus 13% din impozit, pentru că așa a decis Primăria Craiova, atunci familia respectivă ajunge să achite impozite și taxe cu câteva zeci de lei mai mari decât anul trecut. În Craiova, taxa pe terenul de sub imobil ajunge între 10 și 20 de lei de fiecare apartament, potrivit celor de la DIT.
În cazul în care în apartament figurează și sediul social al unei firme, PFA sau altă entitate economică, și se desfășoară în acel loc activitate economică, atunci impozitul achitat de persoana care este proprietara imobilului este mult mai mare decât cel calculat pentru clădirile de locuit. Dacă se desfășoară activitate economică în apartamentul sau casa în care există sediul social al firmei sau pur și simplu se desfășoară o activitate economică în acel imobil (închiriat unei firme) ori dacă proprietarul imobilului își deduce pe firmă cheltuieli aferente locuinței, atunci impozitul plătit către primărie este mai mare decât anul trecut și decât impozitul datorat de un proprietar care folosește imobilul pentru locuit (în scop rezidențial).
Cei care au sediul social la adresa de domiciliu și desfășoară activitate economică în acel imobil, precum și cei fără activitate, dar care își deduc cheltuielile cu locuința pe firmă vor plăti impozit de 0,2% din valoarea impozabilă. Spre exemplu, pentru un apartament cu trei camere din zona A se plătește un impozit de 182 de lei, dacă acel apartament este folosit pentru locuit, iar dacă este închiriat pentru birouri sau se desfășoară acolo altă activitate economică, atunci este considerat nerezidențial, iar impozitul plătit de proprietar este de 380 de lei pe anul 2016, potrivit datelor de la DIT Craiova. Deci acel proprietar va plăti dublu față de anul trecut, dacă există o evaluare a apartamentului reactualizată în ultimii cinci ani. În lipsa evaluării apartamentului și dacă proprietarul nu depune o declarație la DIT (pe un format tipizat, stabilit de Ordinul Ministrului Dezvoltării nr. 2.069/2015), impozitul va fi uriaș, de 4.570 de lei, plătit de proprietarul în apartamentul căruia se desfășoară o activitate economică. Practic, în clădirile nerezidențiale pe persoană fizică, pentru care nu s-a depus declarația cerută de legislația fiscală, impozitul urcă vertiginos. Altfel spus, persoanele care au clădiri pe care le folosesc în scop nerezidențial sau mixt trebuie să depună acele declarații la DIT, însoțite de evaluări, dacă imobilul a fost dobândit înainte de cinci ani sau nu există o evaluare făcută în ultimii cinci ani. Evaluările și declarațiile trebuie făcute din timp și duse la Direcția de Impozite și Taxe până pe 31 martie. În caz contrar, proprietarii vor fi amendați. DIT are 45 de zile la dispoziție să prelucreze datele din evaluări, ceea ce înseamnă că acei proprietari care nu au depus cam până la mijlocul lunii februarie declarațiile și evaluările nu vor mai beneficia de bonificația de 10%, care se acordă celor care plătesc impozitul până pe 31 martie.

Care sunt impozitele locale majorate de anul acesta în Craiova

Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 395/2015 prevede la articolul 10 care sunt impozitele ce se majorează anul acesta, cele mai multe vizând persoanele juridice, după cum urmează: „Pentru anul 2016, impozitele/taxele calculate prin aplicarea cotelor de impozitare se ajustează cu cote adiţionale, în conformitate cu art. 489 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal astfel: a) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile rezidenţiale a căror valoare a fost actualizată în ultimii trei ani faţă de anul de referinţă se ajustează prin aplicarea cotei de 50%; b) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile nerezidenţiale a căror valoare a fost actualizată în ultimii trei ani faţă de anul de referinţă se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 33%; c) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile rezidenţiale sau nerezidenţiale a căror valoare impozabilă nu a fost actualizată în ultimii trei ani anteriori anului de referinţă se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 50%; d) impozitul pe mijloacele de transport prevăzute la art. 470 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 13%“.

Peste 120.000 de vehicule înmatriculate în Craiova

Parcul auto pe Dolj era, la începutul lunii martie 2016, de 195.124 de vehicule, potrivit comisarului-șef Maria Vasile, șefa Biroului de Înmatriculări Auto, din cadrul Serviciului de specialitate din cadrul Prefecturii Dolj. Comisarul-șef Maria Vasile a precizat că aproximativ 66% din vehiculele înmatriculate în Dolj sunt din Craiova. Acest lucru înseamnă că în municipiu există aproximativ 128.000 de vehicule și motociclete care ar fi înmatriculate în municipiu. În aceste date de la Biroul de Înmatriculări Auto intră și remorcile, tractoarele și chiar și motocicletele, toate reunite sub o denumire generică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS