15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 130 de disponibilizări colective la Minprest Rovinari

Peste 130 de disponibilizări colective la Minprest Rovinari

Minprest Serv Rovinari SA, firmă deţinută de CEO
Minprest Serv Rovinari SA, firmă deţinută de CEO

Minprest Serv SA Rovinari, societate deţinută de Complexul Energetic Oltenia, va disponibiliza de luna viitoare 130 de angajaţi. Firma prestează servicii pentru acţionarul principal care a anunţat recent conducerea Minprest Serv Rovinari că va renunţa la o parte din contracte. Este vorba de serviciile de sortare-gestiuni, demolări case şi demontare-colectare role. În total, este vorba de 130 de salariaţi, inclusiv personal de la Serviciul de Căi Ferate Uzinale Husnicioara, judeţul Mehedinţi. Conducerea Complexului Energetic Oltenia, prin Divizia Minieră, a transmis o adresă prestatorului de servicii Minprest în care anunţă că de la 1 aprilie va renunţa la serviciile amintite. Astfel, întreg personalul care activa în domeniile respective va trebui să fie disponibilizat colectiv. Cea mai mare parte a muncitorilor sunt încadraţi pe durată determinată, însă există şi 40 de angajaţi care au contracte de muncă pe durată nedeterminată.

Au cedat terenuri CEO pentru angajare

Interesant este că majoritatea salariaţilor Minprest sunt persoane care au cedat terenuri Complexului Energetic Oltenia pentru extinderea fronturilor de lucru. În schimb, au fost angajaţi la prestatorul de servicii. Conducerea Minprest a precizat că nu ştie cum îşi va desfăşura Divizia Minieră activitatea fără personalul care făcea curăţenie şi demola gospodării în calea excavatoarelor: „Nu mai avem ce să facem pentru că activităţile respective depindeau de bugetul beneficiarului. Am primit adresă de la Divizia Minieră că se renunţă la serviciile acelea. Nu ştiu cum vor funcţiona fără ele. Am înţeles că se fac reduceri de cheltuieli. S-a vorbit de serviciile de spălătorie, să ia fiecare salopeta acasă, să o spele. Asta aş fi înţeles. Pentru demolarea caselor din faţa excavatoarelor îţi trebuie personal calificat. Este o reducere de activitate care ne afectează direct pe noi. Nu ştiu cine va asigura serviciul colectare role, de exemplu. Îl vor executa cu personal propriu, nu ştiu“, a spus Gabriel Giorgi, managerul privat al Minprest Serv SA Rovinari.

Are 1.293 de salariaţi

Minprest Rovinari are în prezent 1.293 de salariaţi, majoritatea executând munci necalificate. Potrivit lui Giorgi, 40 de viitori disponibilizaţi ar putea beneficia de un salariu minim compensatoriu, la plecarea din unitate, şi vor mai rămâne 20 de zile în preaviz. Pentru diferenţa de până la 130 de salariaţi se va dispune încetarea contractelor de muncă. Interesant este că până în anul 2013, cele trei tipuri de servicii prestate de Minprest pentru Complexul Energetic Oltenia erau executate de către firmele sindicatelor afiliate la Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu. Prin renunţarea la contractele cu Minprest, propria firmă, Complexul Energetic Oltenia face o economie lunară de 254.800 de lei, reprezentând costurile cu cei 130 de salariaţi care vor fi disponibilizaţi. Rămâne de văzut dacă se va renunţa definitiv la tipurile respective de servicii sau vor fi executate cu personal propriu ori cu firme din afara companiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS