13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGinecolog condamnat definitiv pentru moartea unei paciente

Ginecolog condamnat definitiv pentru moartea unei paciente

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să condamne la trei ani de închisoare un medic ginecolog din Drobeta Turnu Severin, acuzat că a făcut un chiuretaj în urma căruia o pacientă de 18 ani și-a pierdut viața. În plus, inculpatul și Spitalul de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, împreună cu o societate de asigurări, au fost obligați să achite familiei pacientei decedate suma de 40.000 de euro.

Pe 15 noiembrie 2009, Lucica Talegă, de 18 ani, a mers la Spitalul de Urgenţă Drobeta Turnu Severin pentru un chiuretaj, intervenția fiind făcută de medicul ginecolog Marian Galbenu. După ce a ieșit din sala de operații, tânăra nu a rămas internată, iar în aceeași zi s-a întors acasă. După câteva zile, a început să se simtă rău, așa că a venit din nou la spital, iar medicii din Drobeta Turnu Severin au constatat că a făcut o infecţie și au trimis-o la Spitalul de Urgență Craiova. Lucica a murit după câteva zile, la Craiova, iar medicii legiști au stabilit că și-a pierdut viața din cauza chiuretajului făcut de dr. Galbenu. În raportul medico-legal întocmit de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“, medicii au consemnat că „între efectuarea întreruperii de sarcină la cerere şi decesul victimei există o legătură de cauzalitate directă determinată de nediagnosticarea la timp a existenţei unor resturi placentare suprainfectate care a condus la temporizarea intervenţiei chirurgicale de asanare a focarului septic, diminuând considerabil şansele de supravieţuire. Existenţa resturilor placentare este urmare a modului de desfăşurare a chiuretajului (evacuarea cavităţii uterine) şi nu în legătură cu vârsta sarcinii“.
Medicul Galbenu a fost acuzat de comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, iar în octombrie 2014 a fost trimis în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.
După cum relata GdS în februarie, anul trecut, în articolul „Familia unei tinere decedate după un chiuretaj cere daune de 1,2 milioane de euro“, în timpul procesului, familia pacientei decedate a solicitat daune morale de peste un milion de euro Spitalului de Urgență Drobeta Turnu Severin.
Cu această ocazie, ginecologul Galbenu a precizat că este nevinovat și a dat vina pe medicii de la Spitalul de Urgență Craiova, care nu ar fi tratat pacienta de 18 ani. „Nu sunt vinovat. Nici nu intră în discuţie. Spitalul din Craiova ar fi trebuit să ia măsuri. Eu nu am mai văzut această bolnavă din momentul în care am chiuretat-o. Nu mi s-a adresat mie, se putea rezolva pe loc. Apoi a fost ţinută zile întregi în loc să fie operată. Eu cu această pacientă nu am avut de-a face decât când am chiuretat-o“, declara pentru GdS medicul ginecolog Marian Galbenu.

Trei ani de închisoare pentru uciderea unei paciente

În iulie 2015, Judecătoria Drobeta Turnu Severin l-a găsit vinovat și l-a condamnat pe ginecologul Galbenu. Inculpatul a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă și i-a fost interzis să exercite profesia de medic timp de trei ani după executarea pedepsei.
Firma de asigurări la care medicul încheiase asigurarea de malpraxis a fost obligată să-i achite lui Florin Talegă, soțul Lucicăi, suma de 25.000 de euro drept daune morale și materiale. Instanța a mai hotărât ca fiica soților Talegă, care avea un an și opt luni când i-a murit mama, să primească 300 de euro pe lună până la data terminării studiilor. De asemenea, firma de asigurări a fost obligată să-i achite minorei suma de 20.000 de euro drept daune morale.
Medicul Galbenu a formulat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, iar vineri, pe 4 martie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar.
Judecătorii craioveni au hotărât să reducă la trei ani pedeapsa medicului Galbenu, dar și daune morale și suma de bani pe care trebuie să o primească lunar fiica soților Talegă.
În schimb, despăgubirile trebuie să fie achitate și de inculpat, și de Spitalul de Urgență Drobeta Turnu Severin, nu numai de firma de asigurări.
Florin Talegă trebuie să primească 7.500 de lei drept daune materiale și 15.000 de euro daune morale.
Fiica sa trebuie să ia 25.000 de euro daune morale, suma de 14.700 de lei ce reprezintă prestaţia periodică de la moartea mamei sale și până în prezent, plus o prestație lunară de 262 de lei începând cu 1 martie 2016. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.
Potrivit reprezentanților IPJ Mehedinți, Marian Galbenu s-a prezentat în dimineața zilei de 7 martie la sediul Inspectoratului, iar ulterior a fost transferat la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS