9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFermierii se revoltă că nu primesc subvențiile la timp

Fermierii se revoltă că nu primesc subvențiile la timp

Costică Vintilă, din Verbița, are nouă hectare de teren și peste 100 de oi și capre. El este nemulțumit că nu s-au virat până acum banii de subvenții și nu are cu ce să plătească lucrările de primăvară. (Foto: Traian Mitrache)
Costică Vintilă, din Verbița, are nouă hectare de teren și peste 100 de oi și capre. El este nemulțumit că nu s-au virat până acum banii de subvenții și nu are cu ce să plătească lucrările de primăvară. (Foto: Traian Mitrache)

Unii agricultori din Verbița se plâng de faptul că APIA întârzie să le plătească subvențiile cuvenite pe anul 2015, motiv pentru care ei nu au bani să lucreze pământul în această primăvară și să își înființeze noile culturi.

Agricultorii din județul Dolj sunt disperați din cauză că nu au încasat nici până la această dată subvențiile pentru agricultură, deși banii au fost virați de la Uniunea Europeană în conturile statului român. Din această cauză, mulți sunt puși în situația de a nu avea cu ce să plătească pentru pregătirea terenului și pentru însămânțarea culturilor de primăvară.
În comuna Verbița, toți agricultorii cu care au stat de vorbă redactorii GdS erau nemulțumiți de faptul că statul nu le-a plătit subvențiile. „E greu că nu avem tot ce ne trebuie. Cu pământul ăsta…. Subvențiile nu le dau la timp, ca să avem și noi să punem sămânță. Nici până acum nu a venit subvenția, nici pe animale, nici pe pământ. Eu am 100 și ceva de capete de animale… Am 9 hectare și 18 ari de pământ și nu mi s-a dat nimic din subvenție. Eu ce să fac acum? De unde să iau bani? Mă împrumut la ăla, la ăla, ca să pot să lucrez pământul. Îmi trebuie bani pentru motorină, pentru chimicale, pentru sămânță de porumb, că nu avem. A fost secetă anul trecut și nu prea s-a făcut deloc producția. După APIA luăm banii la anu’ și la mulți ani! Statul român nu ne sprijină deloc“, a spus Costică Vintilă, fermier din comuna doljeană Verbița.
Alt fermier, care a primit doar avansul din subvenție, se plângea că nu are bani pentru a lucra pământul. „Eu am primit prima tranșă, dar urmează să o primesc și pe a doua și nu știu când ne dau banii. Se anunță la televiziune și prin mass-media că pe 8 aprilie am primi restul, dar nu avem bani acum pentru chimicale, ca să înființăm cultura de primăvară. Se zice că lucrează la un soft, că sunt mai multe plăți cumulate și că până acum erau două plăți, dar acum sunt cinci plăți de făcut. Pe noi ne afectează mult, că nu sunt bani ca să înființăm culturile, să ne luăm sămânță, să ne luăm erbicide. Nu știu dacă s-au virat banii de la UE, dar nu au ajuns la noi, în conturile noastre. Asta e problema“, a spus și Marin Bălă, agricultor din Verbița.
Alți fermieri care lucrau un petec de pământ lângă curte și mai aveau în câmp mai multe hectare de teren se plângeau, de asemenea, de lipsa banilor din subvenții, care întârzie să apară.

Subvențiile nu se pot plăti din cauza unui soft

GdS a scris săptămâna trecută cum explică APIA de ce întârzie plata subvențiilor către fermieri. Directorul APIA Dolj, Cătălin Roșculete, spunea atunci că subvențiile nu se pot plăti din cauză că nu funcționează softul care să permită plata banilor către fermieri. Roșculete susținea că subvențiile vor fi plătite cel mai probabil după 8 aprilie, dată la care se presupune că ar trece de perioada de testare softul pe care APIA îl experimentează la nivel național.
Subvențiile de la UE sunt virate către statul român de la finele lunii octombrie 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS