21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStatul blochează fermierii

Statul blochează fermierii

Unii fermieri spun că nu au bani să înceapă lucrările de primăvară din cauză că nu au primit subvențiile APIA nici până în prezent
Unii fermieri spun că nu au bani să înceapă lucrările de primăvară din cauză că nu au primit subvențiile APIA nici până în prezent

APIA nu a plătit nici până acum subvenția aferentă anului trecut, deși banii de la UE sunt de mult în conturile statului. Din circa 40.000 de fermieri care aveau dreptul să primească, doar 29.000 au luat până acum avansul, iar 11.000 de agricultori așteaptă sumele integrale. Unii fermieri spun că încep lucrările de primăvară, iar ei nu au nici din ce să achite motorina. Între timp, subvenția este la stat, iar APIA invocă probleme cu softul.

Subvențiile agricole pe suprafață care ar trebui achitate din banii veniți de la UE nu au ajuns nici până în prezent la fermierii doljeni, deși sumele respective au fost virate încă din octombrie în conturile statului român. Încă din luna noiembrie a anului 2015 au apărut disfuncționalități la plata avansului către fermieri. Chiar cu câteva zile înainte de expirarea termenului legal în care se putea plăti un avans din subvenția pe suprafață, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) de la nivel central a anunțat că a apărut o defecțiune la softul care permitea repartizarea banilor. De atunci și până acum, problemele invocate de instituția statului nu au fost rezolvate, iar oamenii nu pot intra în posesia subvențiilor.

Fermierii sunt la capătul răbdării

Mulți dintre fermierii doljeni care nu și-au primit banii din subvenție sunt la limita supraviețuirii. În condițiile în care unii nu au încasat nici măcar avansul, au ajuns datori furnizorilor și nu au bani pentru a începe lucrările de primăvară. Ei sunt dezamăgiți de faptul că nu le sunt achitate drepturile care li se cuvin de la UE. „Clar ne împiedică în activitate faptul că nu ni se plătește subvenția. Eu am primit avansul, dar fratele meu nu a luat nici măcar atât. Unii dintre furnizori ne mai acceptă cu plata la termen, dar am depășit și acele termene date de ei. Nu știu ce o să facem, că se apropie perioada în care trebuie să începem semănatul, pentru că temperatura ne permite. Nu avem bani de motorină ca să începem lucrările, iar motorina nu o putem achiziționa cu plata la termen. Sunt dezamăgit de situația aceasta cu subvențiile. Sunt mulți care nu și-au primit banii și nu prea știm clar de ce nu ni i-au dat și ce sumă vom lua, în final. Ni s-a spus că în aprilie se va plăti subvenția integrală, dar să vedem“, a declarat Marius Iordache, fermier din comuna Cerăt. El a mai spus că fermierii care au căzut la control nu au primit nici măcar avansul din subvenție, pentru că nu este gata documentația celor de la APIA. Și un fermier din Giurgița a confirmat că nu a primit subvenția pe suprafață acordată de la UE. „Eu nu am fost controlat, dar nu am primit nici măcar avansul. Sunt mulți fermieri în Dolj care nu și-au primit banii. Normal că suntem deranjați de acest aspect!“, a precizat fermierul din Giurgița.

Autoritățile dau vina pe un… soft

Într-o țară renumită pentru specialiștii în software pe care îi dă lumii, o instituție a statului se plânge că nu le poate plăti subvenția pe suprafață agricultorilor din cauză că nu funcționează softul pe baza căruia ar trebui să se repartizeze banii. Directorul executiv al APIA Dolj, Cătălin Roșculete, a recunoscut că mai sunt fermieri care mai au de primit banii pe subvenția de anul trecut, dar că nu există altă soluție, momentan. S-ar putea ca fermierii să își primească subvențiile abia din aprilie, dar nimeni nu oferă cu certitudine o dată la care vor începe plățile. „Nu se pot lua banii acum, pentru că este o problemă cu softul. După 8 aprilie ar trebui să se primească banii din subvenție. Nu știm exact dacă de la acea dată încep plățile, dar atunci expiră cele trei luni în care acest soft are perioada de verificare“, a spus Cătălin Roșculete. Directorul APIA Dolj consideră că la noi în județ situaţia nu e chiar atât de gravă. „Nu stăm chiar așa de rău ca alte județe. La noi s-a plătit avansul pentru 73% dintre fermieri. Suntem pe locul doi pe țară la plăți. Suntem foarte bine“, a mai spus Cătălin Roșculete.
Totuși, tot directorul APIA Dolj a declarat că doar 73% dintre fermieri și-au primit avansul pe suprafață. Cifrele avansate de Roșculete arată care este situația reală privind plățile neefectuate către fermieri. El a precizat că au primit avansul 29.000 de fermieri dintre cei circa 40.000 existenți în Dolj și care au dreptul la subvenție. Cu alte cuvinte, 11.000 de fermieri doljeni nu au primit, până în prezent, nici măcar avansul de 15% din sumele totale cuvenite a li se achita de statul român din subvenția provenind de la UE. Rămâne de văzut când li se vor achita drepturile bănești cuvenite. Subvenția pe suprafață a fost de circa 77 de euro pe hectar, plus ajutorul de stat tranzitoriu de circa 19 euro pe hectar (sumele au fost aproximate). Subvenția numită „de înverzire“ s-a ridicat la 53 de euro pe hectar.
Și în alte județe sunt probleme cu plata subvențiilor. Un crescător de animale din Broșteni spunea, luna trecută, că statul nu ajută cu nimic fermierii și că tot statul (prin APIA) este cel care nu plătește subvențiile la timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS