6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoștenirea familiei Kennedy de la Tâmna

Moștenirea familiei Kennedy de la Tâmna

210 hectare de teren arabil, 100 de hectare de pădure și un conac de pe raza comunei mehedințene Tâmna, aceasta este moștenirea care a aparținut familiei Kennedy în România. Cum a ajuns să dețină Patricia Issărescu Kennedy, verișoara ex-președintelui SUA, John Fitzgerald Kennedy, proprietăți în Oltenia, este o întrebare al cărui răspuns vom încerca să-l oferim în rândurile care urmează.

Povestea începe să se scrie în vremuri de demult, pe când proprietar al terenurilor de pe raza comunei Tâmna era boierul Issărescu. Unul dintre moștenitorii săi a fost doctorul Ștefan Issărescu, un nume cunoscut al emigraţiei române.
Câteva informații despre doctorul Ștefan Issărescu aflăm din lucrarea Simonei M. Vrăbiescu Kleckner, „Din exil“. „Pe măsură ce l-am cunoscut, l-am considerat ca pe o rudă, fiind oltean ca și mine, din satul Izvorel de pe lângă Turnu Severin… Absolvise Facultatea de Drept în București, emigrase din țară în 1942, obținuse doctoratul în medicină la Universitatea Germană din Praga, apoi în 1946 emigrase în SUA… Era un patriot care își iubea țara“.

Povești de viață

Ștefan Issărescu se îndrăgostește de Principesa Ileana a României și se căsătorește cu ea. Fiica cea mică a Reginei Maria, Ileana tocmai ce divorțase de arhiducele Anton de Habsburg al Austriei (rudă cu Regina Victoria și Țarul Alexandru II Romanov ). Oficierea mariajului dintre Principesă și doctorul Ștefan Issărescu are loc în orașul Newton din Massachussets. Ileana avea șase copii din prima căsătorie. „În primii ani petrecuți în America îi întreține din conferințele despre pace și despre România, pe care le susține în diverse locuri. Își vinde celebra diademă, tiara pe care o purtase mama ei, regina Maria. Știe că numele de Habsburg nu mai înseamnă nimic și povestește cât de ciudat i se pare apelul postașului: «Habsburg here?»“, se notează  într-un articol publicat pe site-ul psychologies.ro.
De educația copiilor, în timpul celui de-al doilea mariaj, s-a ocupat și Ștefan Issărescu. În sprijinul acestei idei vine și consemnarea din paginile lucrării „Din exil“, în care autoarea, Simona M. Vrăbiescu Kleckner, povestește că într-una dintre zile l-a însoțit pe dr. Ștefan Issărescu la o expoziție ce avea loc la etajul superior al magazinului Versace de pe Madison Avenue din Manhattan. Acolo, Dominic de Habsburg, fiul cel mai mic al Principesei Ileana, expunea veselă de porțelan și pahare de cristal desenate de el. „Ștefan îmi spusese că avusese grijă de Dominic în timpul căsniciei cu Principesa Ileana, că el mergea la școală atunci când erau chemați părinții“, se notează în volumul amintit.
Căsătoria dintre Principesă și Issărescu se sfârșește după 12 ani.
Ileana era tot mai mult urmărită de gândul de a se dedica unei activități comunitare, obștești, urmare probabil a două mari necazuri, moartea într-un accident de avion a fiicei sale Minola și îmbolnăvirea de encefalită virală a fiului cel mare, Ștefan. Toate acestea contribuie la izolarea ei de viața lumească.
Principesa alege în final calea monahismului, luându-și numele monastic de maica Alexandra, și fondează Mânăstirea ortodoxă „Schimbarea la Față“ din Ellwood City (Pennsylvania), a cărei stareță a fost până la moarte. Ștefan Issărescu îți reface viața. Inima sa este cucerită de Patricia Kennedy, verişoara preşedintelui american Kennedy, cu care avea să se căsătorească după divorţul de Principesa Ileana.

Pe meleaguri oltenești

În urma căsătoriei, bunurile au devenit comune, inclusiv moștenirea din Oltenia: 210 hectare de teren arabil, 100 de hectare de pădure, un conac, o magazie, un pătul și anexele gospodărești din incinta conacului. Se pare că cei doi nu au venit prea des la Tâmna. În memoria colectivă a rămas doar amintirea prezenței Patriciei Kennedy Issărescu.
„Patricia Kennedy Issărescu, verișoară cu ex-președintele SUA, John Fitzgerald Kennedy, a fost singura moștenitoare a averii boierului Issărescu, ea căsătorindu-se cu moștenitorul boierului, dr. Ștefan Issărescu. Deținea 210 hectare de teren arabil, 100 de hectare de pădure și un conac pe raza comunei Tâmna. Patricia Issărescu a fost în România o singură dată, acum vreo 15 ani, pentru  a intra în legalitate și a-și depune documentația pentru a obține moștenirea“, a precizat primarul comunei Tâmna, Ion Cioară. Patricia Kennedy a realizat că nu va mai avea ocazia să revină pe meleagurile Olteniei, așa că a vândut proprietățile. „În cele din urmă, această moștenire a ajuns la un bărbat cu dublă cetățenie, româno-americană. În conacul renovat locuiește acum sora lui. E un obiectiv care amintește despre trecutul acestei comunități“, a precizat primarul comunei.
Familia Issărescu s-a stins, iar familia Kennedy a renunțat la proprietățile din Tâmna. A rămas doar o poveste cu iz boieresc și regal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS