11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDouă noi cazuri de gripă AH1N1 în Dolj

Două noi cazuri de gripă AH1N1 în Dolj

Medicul Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj,  a anunțat că la nivelul județului au fost confirmate încă două cazuri de gripă tip AH1
Medicul Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj,
a anunțat că la nivelul județului au fost confirmate încă două cazuri de gripă tip AH1

Încă două persoane din județul Dolj au fost diagnosticate cu gripă AH1, anunță reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Cazurile au fost confirmate ieri de Institutul Cantacuzino din București. De la începutul anului și până în prezent, în Dolj au fost 11 cazuri de gripă tip AH1. La nivel național, și mortalitatea este în creștere din cauza acestui virus, până ieri fiind comunicate 50 de decese, în cele mai multe situații pacienții fiind persoane care sufereau și de alte boli.

Cei doi pacienți noi cu gripă tip AH1 sunt un copil și un adult. Unul dintre cazuri a fost confirmat chiar ieri. „Am suspectat opt cazuri de gripă, am prelevat probe pe care le-am trimis la Institutul Cantacuzino, unde au fost confirmate cu gripă de tip AH1N1 două cazuri, unul la un copil din grupa de vârstă 5-14 ani și unul la un adult. În cazul gripei AH1N1, pacienții manifestă stare generală alterată, cu dureri musculare puternice, febră, tuse. Este o stare diferită față de virozele obișnuite, unde predomină tusea și febra mai mică. Simptomele nu le dau posibilitatea să meargă la serviciu sau la școală pentru că starea generală este foarte alterată și trebuie să se prezinte la medic, care stabilește și conduita: se internează sau stau la domiciliu“, a precizat doctor Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj. În unele cazuri, gripa de tip A poate fi mortală pentru pacienți. „Sunt grupuri de risc – în care intră persoanele cu boli cardiovasculare, endocrine, diabet, cancer – la care din cauza bolii și a tramentelor rezistența este scăzută, și la aceștia pericolul este foarte mare. Din cele 50 de decese înregistrate la nivel național, peste 40 au fost la persoane cu risc. Din acest motiv, gravidele, copiii sub cinci ani și cei care suferă de alte boli trebuie să se vaccineze. Anul acesta s-au făcut 20.000 de vaccinuri. Prețul vaccinului antigripal nu este foarte mare, 30-40 de lei“, a precizat medicul Ștefan Popescu.

A crescut și numărul virozelor

Totodată, la nivelul județului Dolj a crescut și numărul virozelor. „Noi urmărim săptămânal virozele respiratorii. În ultima săptămână, s-au înregistrat 1.890 de cazuri de viroze, mai mult decât săptămâna precedentă, când au fost 1.718 cazuri, dar mai puțin decât valoarea înregistrată anul trecut, în aceeași perioadă. Cele mai multe sunt infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 1.300 de cazuri, dar sunt și 600 de cazuri de pneumopatii“, a declarat medicul Ștefan Popescu. Multe viroze sunt în rândul copiilor. În școli și grădinițe a crescut numărul de îmbolnăviri. Medicii recomandă ca părinții să evite să-i expună pe cei mici în colectivități. „Una dintre măsurile nespecifice este evitarea colectivităților de către persoanele care sunt deja bolnave, în școli, grădinițe, spectacole, mall, magazine. Aceste persoane trebuie să fie izolate și să stea la domiciliu sau la spital pe o perioadă de trei-șapte zile, până trece boala și nu mai reprezintă pericol pentru ceilalți. Una dintre măsurile specifice este spălatul pe mâini de cât mai multe ori pe zi, folosirea batistei de unică folosință la tuse și strănut, alimentație bogată în vitamine, hidratare corespunzătoare“, recomadă reprezentantul DSP Dolj. Potrivit medicilor, la grădiniță trebuie să se facă triaj epidemiologic în fiecare dimineață, iar cazurile cu febră și erupții cutanate să fie îndrumate la medicul de familie, care va stabili tratamentul și dacă micuțul trebuie să stea izolat la domiciliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS