7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA consumat căldură cât cinci apartamente

A consumat căldură cât cinci apartamente

Repartitoarele de costuri le joacă „feste“ proprietarilor. Într-o astfel de situație se  găsește un craiovean din Valea Roșie, care s-a trezit că are de plătit o factură la întreținere pentru decembrie de 1.100 de lei, din care 951 de lei doar căldura. Acesta a constatat cu stupoare că a consumat într-o singură lună peste patru gigacalorii să-și încălzească locuința, în timp ce în medie se consumă cel mult două gigacalorii pentru un apartament cu trei camere.

Un craiovean are de plătit 951 de lei la căldură pentru luna decembrie 2015 și 728 de lei pentru luna ianuarie 2016. Proprietarului din blocul  S1, cartier Valea Roșie, nu i-a venit să creadă când a văzut pe lista de întreținere că a consumat într-o singură lună 4,2 gigacalorii, aproape un sfert din consumul întregului bloc. Cătălin Alecu, posesorul unui apartament cu trei camere, spune că nu i-a venit să creadă când a văzut lista de întreținere. Din cei 19 vecini din bloc, este singurul care a înregistrat un consum record. „Eu am repartitoare montate de zece ani. Anul acesta am avut o surpriză de proporții. Factura la căldură pentru luna decembrie mi-a venit 951 de lei. Acest fapt s-a repetat și în luna ianuarie, când m-am trezit cu 728 de lei doar căldura. Am mers la asociația de proprietari, dar mi-au spus că trebuie să merg la firma de repartitoare și acolo să văd de ce am aceste costuri ridicate. Am mers și la firmă și m-au luat peste picior, că acesta este consumul meu, că ei au calculat corect… Am mers și la furnizorul de căldură, la Termo, și mi-au zis așa, neoficial, că «domn’e, în blocul dumitale se fură». Am zis că poate sunt gigacalorimetrele defecte, dar de la asociație mi-au spus că sunt verificate metrologic. Le-am cerut celor de la  asociație să-mi verifice repartitoarele de costuri, să verifice în tot blocul. Au găsit doar la un apartament un repartitor dat jos. Eu ce să înțeleg, că sunt singurul care am dat consumul corect din tot blocul și că plătesc și consumul vecinilor?!“, se întreabă Cătălin Alecu. Proprietarul este îndreptățit să-și pună această întrebare atâta timp cât pe lista de plată unii dintre vecinii săi au consum zero. În timp ce în apartamentul lui Cătălin Alecu s-au consumat 294 de unități și 628 de unități, alte apartamente au consumat 32 de unități, 19, 10 sau 0 unități. Cum se explică faptul că apartamente cu aceeași suprafață au un consum atât de diferit?
Proprietarul mai spune că reprezentanții firmei de repartitoare, Elsaco, au venit în blocul S1 să facă verificări abia după sesizările făcute de el și abia atunci au aplicat acel sigiliu pe aparatele de măsură.

Greșeală de calcul sau furt?

Întrebați despre situația din blocul S1, reprezentanții firmei Elsaco spun că nu este nici o eroare de calcul, iar consumul înregistrat este cel real. „Nu comentez această situație. Consumul înregistrat în apartamentul 14 din blocul S1 este cel real“, a declarat Mihai Roncea, reprezentantul  Elsaco Brunata, Craiova.
Mult mai lămuritor este președintele Asociației de proprietari 16 Eroilor, asociație din care face parte respectivul bloc. Acesta crede că proprietarii nu au dat consumul corect, fapt mai greu de dovedit. „În blocul S1 au fost unități puține consumate și când s-a împărțit la fiecare proprietar a ieșit un preț mai mare pe unitate, peste doi lei. Domnul Alecu a avut și un consum foarte mare, știu că are și un copil mic și probabil a ținut caloriferele deschise. Am vorbit și eu cu cei de la Elsaco, firma care calculează factura la căldură, și mi-au spus că nu s-a greșit la calcul. Îi cred pentru că noi la asociație le-am verificat de fiecare dată calculul pe care îl fac. Se întâmplă ceva în acel bloc și bănuiesc ce, dar acest lucru trebuie dovedit. Proprietarii trebuie să înțeleagă că sunt vecini și își fură căciula unul la altul“, a spus Ionel Apostol, președintele Asociației de proprietari 16 Eroilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS