14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început depunerea cererilor pentru subvenția APIA

A început depunerea cererilor pentru subvenția APIA

Cei care lucrează terenul pot depune cererile de obținere a subvenției mult simplificate (FOTO: arhiva GdS)
Cei care lucrează terenul pot depune cererile de obținere a subvenției mult simplificate (FOTO: arhiva GdS)

Fermierii trebuie să obțină o adeverință de la primăria unde este terenul. De anul acesta s-au eliminat anumite proceduri, astfel încât mai mulți fermieri se vor încadra la plăți, pentru că s-au scos condițiile restrictive din anii anteriori.

Fermierii au posibilitatea să depună cererile unice de plată la APIA până pe 16 mai, iar procedura a fost simplificată semnificativ.
A fost modificat de curând Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015 – 2020.
Perioada de depunere a cererilor de plată a subvențiilor acordate prin intermediul centrelor județene ale Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) este cuprinsă între 1 martie și 16 mai, perioadă în care fermierii pot depune aceste cereri fără să fie penalizați. „Agricultorii au nevoie de o adeverință de la primăria unde se află terenul, document fără de care nu pot depune cererea pentru subvenție. Cu acea adeverință, fermierii merg la centrele APIA“, a declarat directorul instituției, Cătălin Roșculete, care a spus că în prima săptămână nu au fost programate prea multe persoane care să depună cererile unice.

Ce s-a eliminat din cererea de plată

De altfel, cele mai importante modificări ale legislației privind cererile unice ale APIA prevăd eliminarea unor documente și a unor metodologii care ar fi exclus de la plată aproape jumătate dintre fermierii doljeni, pentru că aceștia nu s-ar mai fi încadrat, a spus directorul executiv al APIA Dolj. „Cele mai importante modificări sunt acelea că s-a scos «echivocul», adică identificarea fiecărei parcele declarate de fermier se făcea în funcție de o aplicație, iar dacă nu bătea parcela în aplicație era scos automat acel teren de la plată. S-a mai scos obligația legată de poziționarea terenului la o marjă de 0,75 m. Dacă terenul era poziționat la o distanță mai mare de 75 cm de ceea ce ne arăta aplicația, atunci nu era validată cererea. La noi în Dolj, din 46.000 de fermieri, ar fi rămas cam 26.000 la plată, dacă s-ar fi menținut aceste condiții. Adică jumătate dintre ei nu s-ar fi încadrat în condiții pentru a primi subvenția pe suprafață. Acum este mult mai bine, după ce s-au eliminat aceste prevederi“, a spus directorul APIA Dolj, Cătălin Roșculete.

Când devin cererile de plată neeligibile

Foarte important este faptul că în cazul în care fermierii nu fac dovada până la sfârșitul perioadei legale de depunere a cererilor unice că ei sunt utilizatorii unei suprafețe de teren, atunci nu le va fi acceptată cererea pentru subvenție. „(8) Suprafeţele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată sunt neeligibile“.
Potrivit unui comunicat de presă al APIA central, transmis GdS ieri-dimineață, începând de la 1 martie cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare de teren agricol.

Ce documente sunt necesare fermierilor

Potrivit noilor modificări legislative, la art. 5, aliniatul (2) se arată: „Documentele care fac dovada utilizării terenului şi care atestă că terenul este la dispoziţia fermierului, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) lit. n) din ordonanţă, sunt:
a) adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează pe baza modelului-cadru prevăzut în anexa nr. 1;
b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi unităţile administrativ-teritoriale, după caz;
c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeţei agricole, încheiat între fermier și Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz“.

Cum se va efectua controlul începând de anul acesta

La aliniatul (5) se prevăd aspecte legate de modul în care se face controlul, astfel „(5) În cursul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii unice de plată, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată verifică corespondenţa suprafeţelor utilizate înscrise în adeverinţă cu suprafeţele declarate în cererea unică de plată.
În urma verificărilor, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată notifică, după caz, fermierul pentru clarificări suplimentare, în urma cărora decide dacă sunt necesare măsuri corective de reducere a suprafeţei declarate“.
De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (8) din ordonanţă, în cursul controalelor administrative, în situaţia în care se constată că terenul face obiectul cererilor a doi sau mai mulţi solicitanţi, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitanţii, care au obligaţia să rezolve litigiul.
Dacă litigiul nu se rezolvă în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificării, suprafaţa de teren supradeclarată nu este eligibilă la plată în anul curent de cerere, cu excepţia cazurilor în care litigiul este soluţionat în instanţa judecătorească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS