22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLichidator judiciar arestat pentru luare de mită

Lichidator judiciar arestat pentru luare de mită

Procurorii doljeni au cerut și obținut, sâmbătă, arestarea preventivă a unui lichidator judiciar din Craiova, prins în flagrant în timp ce primea 1.000 de euro de la o denunțătoare. În schimbul banilor, lichidatorul urma să obțină o soluție favorabilă într-un dosar de faliment și chiar promisese că va mitui un judecător de la Tribunalul Dolj.

Cercetările în acest dosar de corupție au fost începute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pe 17 februarie, după ce o femeie s-a plâns că lichidatorul judiciar Constantin Florescu i-a cerut prietenului său o mită de 10.000 de lei. În schimbul sumei de bani, suspectul promisese că îl va ajuta pe prietenul femeii „în cadrul procedurii falimentului, în sensul întocmirii unui raport care să nu atragă răspunderea patrimonială“. Este vorba de un dosar de faliment aflat pe rolul Tribunalului Dolj, în care Cabinetul Individual de Insolvență Constantin Florescu se ocupa de lichidarea societății administrate de prietenul denunțătoarei.
Tot pe 17 februarie, procurorul de caz a dispus interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice ale suspectului, iar două zile mai târziu, Tribunalul Dolj a emis un mandat de supreveghere tehnică.
Au urmat două întâlniri între denunțătoare și lichidatorul judiciar, una pe 18 și alta pe 24 februarie, „pe parcursul cărora lichidatorul judiciar Florescu Constantin i-a pretins denunţătoarei suma de 3.000 de euro, dintre care 1.000 de euro erau destinaţi magistratului judecător desemnat cu soluţionarea dosarului, pentru obţinerea unei decizii favorabile“, au reținut anchetatorii. În aceste condiții, procurorul de caz a dispus extinderea urmăririi penale și pentru trafic de influenţă.
De asemenea, în urma discuțiilor, denunțătoarea și lichidatorul Florescu au stabilit să se întâlnească vineri, 26 februarie, în parcarea unui supermarket din Craiova, unde bărbatul urma să primescă suma de 1.000 de euro.

Flagrantul

Anchetatorii au dispus organizarea unei acțiuni de prindere în flagrant a suspectului, motiv pentru care i-au dat femeii suma de 1.000 de euro în bancnote de 50 și 100 de euro, care au fost marcate cu numărul dosarului și data de 26 februarie.
Întâlnirea dintre denunțătoare și Florescu a fost supravegheată tot timpul de ofițerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj. „Cei doi au purtat discuţii timp ce circa opt – zece minute, timp în care inculpatul i-a dat asigurări denunţătoarei că o parte din suma pretinsă anterior va fi remisă magistratului judecător de la Tribunalul Dolj, arătându-şi disponibilitatea de a completa cu banii proprii diferenţa. La finalul acestora, denunţătoarea i-a remis lichidatorului Florescu Constantin suma de 1.000 de euro, pe care acesta i-a introdus într-un portmoneu de culoare neagră, pe care l-a pus în buzunarul din spate-dreapta al pantalonilor“, au mai explicat anchetatorii.
După ce a băgat banii în buzunar, Florescu a fost reținut de oamenii legii, care l-au întrebat dacă are la el vreo sumă de bani. „Fiind întrebat dacă deţine sume de bani şi provenienţa acestora, numitul Florescu Constantin a precizat că are asupra sa suma de 1.000 de euro, primiţi de la o doamnă al cărei nume nu şi-l aminteşte şi care reprezintă o datorie la împrumutul acordat anterior soţului acesteia, pe nume Lucian“, s-a apărat bărbatul prins în flagrant.
Mai departe, oamenii legii nu au avut decât să constate că bancnotele de 50 și 100 de euro au aceleași serii cu cele consemnate de procuror în procesul-verbal de înregistrare a sumei de 1.000 de euro. După acțiunea de prindere în flagrant, Florescu a fost dus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde anchetatorii i-au arătat, sub o lampă cu lumină ultravioletă, ce era scris pe bancnote.

Arestat preventiv pentru 30 de zile

După ce a fost audiat, Constantin Florescu a fost reținut pentru 24 de ore și dus în arestul IPJ Dolj, iar sâmbătă a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au fost de acord cu cererea anchetatorilor și au dispus „arestarea preventivă a inculpatului Florescu Constantin, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu 27.02.2016“, după cum se arată în hotărârea instanței.
Inculpatul a contestat deja mandatul de arestare preventivă, Curtea de Apel Craiova urmând să dea o hotărâre în ceea ce privește arestarea sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS