16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBombă cu ceas pe strada Râului

Bombă cu ceas pe strada Râului

O potențială bombă cu ceas stă ascunsă sub trotuarele de pe strada Râului, arteră aflată în proces de modernizare pe fonduri europene. Conductele de gaze introduse în pământ în urmă cu mai mulți ani, sub trotuarul de pe sensul de mers către strada Brestei, sunt, pe alocuri, lipite de copacii plantați pe margine, contrar normele de securitate în vigoare. Deși lucrările de modernizare a străzii Râului au început de aproape doi ani, nici un oficial din Primăria Craiova nu și-a pus problema pericolului pe care îl reprezintă apropierea dintre conductele de gaze și copaci. Nimeni nu știe cât de adânci sunt rădăcinile arborilor și dacă, o dată cu trecerea timpului, pe măsură ce se vor dezvolta, nu vor înțepa conductele, ceea ce ar putea duce la o explozie de proporții în zonă. Firmele de pe șantier au sarcina să modernizeze și trotuarul, dar ele se rezumă să decoperteze cimentul vechi pe care îl înlocuiesc și peste care toarnă apoi covor asfaltic. Ce se ascunde în subteran nu preocupă pe nimeni.
Și totuși, cine a greșit primul? Cel care a permis plantarea copacilor sau cel care a dat aviz pentru introducerea conductelor de gaz în subteran? Cu alte cuvinte, ce a fost mai întâi: copacul sau conducta? GdS a solicitat un punct de vedere atât de la Engie (fostul GdF Suez), cât și de la Primăria Craiova.
Din răspunsurile primite rezultă că nimeni nu știe cum s-a ajuns în această situație. Biroul de Presă al Engie s-a rezumat să precizeze în răspunsul trimis că distanța dintre copaci și conducta de gaze nu respectă normativele de siguranță în vigoare. „Conform legislației în vigoare, distanța de securitate între rețelele de distribuție și/sau instalațiile de utilizare subterane de gaze naturale și copaci este de minimum 1,5 m pentru conducte din oțel și minimum 0,5 m pentru conductele din polietilenă“. Și atât. Nici o îngrijorare sau preocupare pentru a afla din ce cauză s-a ajuns în această situație sau pentru a găsi o soluție.
De partea cealaltă, Primăria Craiova, chiar dacă nu știa problema, măcar a rezolvat misterul. Conductele de gaze au fost introduse după ce au fost plantați copacii. Potrivit oficialilor municipalității, copacii de pe strada Râului există încă din 2010, conductele au fost instalate prin 2012, iar firma de construcții a montat doar bordurile de la trotuar și a delimitat spațiile din jurul copacilor deja plantați. Dacă spusele primăriei sunt adevărate, înseamnă că Distrigazul de atunci a dat avize de racordare la conducta de gaze proprietarilor caselor din zonă fără să țină cont de normele de siguranță.
Pe de altă parte, pe strada Râului există în prezent copaci de două vârste: unii crescuți de câțiva ani și puieți. Puieții au fost plantați de curând, iar asta înseamnă că primăria ori nu a știut de existența conductelor, deși ar fi trebuit, ori a știut și nu a interesat-o. Reprezentanții Regiei de Administrare a Domeniului Public au precizat și ei, pentru GdS, că respectivii copaci există pe strada Râului de câțiva ani și că nu știu de prezența conductelor de gaze în subteran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS