21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘofer condamnat în lipsă pentru un accident produs în 2005

Șofer condamnat în lipsă pentru un accident produs în 2005

Șoferul și pasagerul Mercedesului au abandonat mașina și au fugit  după producerea accidentului (Foto: Arhiva GdS)
Șoferul și pasagerul Mercedesului au abandonat mașina și au fugit
după producerea accidentului (Foto: Arhiva GdS)

Curtea de Apel l-a condamnat definitiv pe şoferul implicat în accidentul violent petrecut în noaptea de 30 mai 2005, pe bulevardul Știrbei Vodă din Craiova, în urma căruia o femeie şi fiul ei au murit pe loc. Șoferul a fugit din țară pe 31 mai 2005, iar marți, după aproape 11 ani, a fost condamnat în lipsă la patru ani de închisoare cu executare.

Instanțele din Craiova au condamnat definitiv, în lipsă, un bărbat care a fugit din țară pe data de 31 mai 2005, la numai o zi după ce a fost implicat într-un accident în urma căruia două persoane și-au pierdut viața.
Anchetatorii au stabilit că, pe 30 mai 2005, în jurul orei 23.00, Andrei Matei, de 20 de ani, care conducea un Oltcit pe bulevardul Știrbei Vodă, a încercat să vireze stânga pentru a intra pe strada Siretului, moment în care Oltcitul a fost lovit în plin de un Mercedes înmatriculat în Italia, care circula din sens opus. Impactul dintre cele două maşini a fost extrem de violent, Oltcitul condus de Andrei Matei fiind proiectat la aproximativ 20 de metri. De asemenea, una dintre portierele Oltcitului a fost găsită la aproximativ 50 de metri de locul impactului, iar motorul a fost proiectat prin aer pe celălalt sens de mers şi a căzut pe capota unei Dacii 1310 care circula regulamentar. În urma accidentului, Andrei Matei a murit pe loc, ca și mama acestuia, profesoara Elena Matei, care ocupa locul din dreapta-față al Oltcitului. După impact, Mercedesul s-a oprit pe spaţiul verde ce desparte cele două sensuri de mers, iar şoferul şi pasagerul au fugit înainte ca oamenii legii să ajungă la faţa locului.
Ulterior, polițiștii au reușit să-l identifice pe șofer, însă nu l-au prins nici până acum. Este vorba de Preda Costinel, zis Meclaus, care în 2005 avea 22 de ani. Instanța de judecată a reținut că, pe data de 31 mai 2005, Preda a ieșit din ţară prin vama Turnu, județul Arad, „existând date că se află în Italia“, se arată în hotărârea prin care inculpatul a fost condamnat.

A plecat să-și cumpere țigări și a omorât doi oameni

Judecătorii au reținut că, în luna mai a anului 2005, un cetățean italian și-a dus Mercedesul, care avea probleme la servodirecție, la un service de pe strada Brestei din Craiova. În seara zilei de 30 mai, Petrișor Preda, fiul proprietarului sevice-lui, a hotărât să meargă cu Mercedesul la o cunoștință pentru a lua o pompă de servodirecție. Pentru că nu avea permis, Petrișor a rugat un amic cu permis să conducă mașina. Acesta din urmă a fost de acord, însă mai întâi a trecut pe acasă, pentru a se schimba. Petrișor a rămas să aștepte în mașina parcată pe strada Banu Stepan, moment în care și-a făcut apariția verișorul său, Costinel Preda, zis Meclaus, care i-a spus că vrea să meargă să-şi cumpere ţigări. „Deşi nu poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule, inculpatul Preda Costinel, zis Meclaus, a pornit autoturismul, cheile fiind în contact, fără ca martorul Preda Petrişor să se opună“, au precizat judecătorii.
Ulterior, Costinel Preda a mers cu mașina până pe strada Abatorului, de unde a cumpărat un pachet de ţigări, iar la întoarcere, pe bulevardul Ştirbei Vodă, a lovit în plin Oltcitul condus de Andrei Matei. După accident, verișorii Preda au ieșit din mașină și au fugit.
În dosarul penal deschis ulterior pe numele lui Costinel Preda a fost făcută o expertiză tehnică pentru a se stabili cum s-a produs accidentul. Astfel, expertul a stabilit că ambii șoferi au fost vinovați pentru producerea accidentului, dar și că Preda circula cu aproape 150 km/h pe bulevardul Știrbei Vodă. „Se concluzionează că accidentul a fost generat de ambii participanţi la trafic, în primul rând de către inculpatul Preda Costinel, care a condus autoturismul fără a poseda permis de conducere şi a rulat cu o viteză mult superioară limitei maxime admise în localitate, respectiv 145 km/h“, a reținut expertul. De asemenea, s-a stabilit că accidentul putea fi evitat dacă Preda nu conducea fără permis, dacă supraveghea cu atenţie calea de rulare și dacă circula cu viteza legală. Același expert a concluzionat că Andrei Matei putea evita accidentul dacă s-ar fi asigurat și ar fi acordat prioritate Mercedesului. Cel mai probabil, tânărul șofer s-a asigurat, însă nu și-a imaginat că mașina care se apropia avea aproape 150 km/h.

Condamnat la patru ani de închisoare în lipsă

Costinel Preda a fost trimis în judecată abia în februarie 2015, iar la jumătatea lunii octombrie a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Craiova. Inculpatul a primit patru ani de închisoare pentru ucidere din culpă și doi ani pentru părăsirea locului accidentului. Pentru conducere fără permis nu a mai fost condamnat, pentru că această infracțiune s-a prescris între timp. În final, instanța a dispus ca inculpatul să execute patru ani de închisoare. În timpul procesului, la termenul de pe 15 mai 2015, Preda a transmis prin avocatul său că recunoaște faptele pentru care a fost trimis în judecată pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor, însă instanța a dispus continuarea procesului. Asta pentru că, pentru a fi judecat numai în baza recizitoriului întocmit de procurori, inculpatul trebuie să se prezinte în fața judecătorilor pentru a fi ascultat. Lucru pe care Preda nu l-a făcut.
Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de avocatul inculpatului, iar marți, pe 23 februarie, Curtea de Apel Craiova a respins acțiunea ca fiind nefondată. Astfel, Preda rămâne cu pedeapsa stabilită în octombrie 2015 de Judecătoria Craiova.
În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul IPJ Dolj au primit mandatul de executare a pedepsei de patru ani de închisoare emis de instanță pe numele lui Costinel Preda. Reprezentanții IPJ Dolj au precizat pentru GdS că, dacă nu va fi găsit, Preda va fi dat în urmărire la nivel național și internațional. Potrivit unor surse judiciare, Costinel Preda este tot în Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS