17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTârgul de carte Gaudeamus își deschide porțile

Târgul de carte Gaudeamus își deschide porțile

Cartea-simbol a manifestării va fi purtată de la sediul Radio România Oltenia Craiova până la Teatrul Naţional, printr-un lanţ uman gigantic (Foto: Traian Mitrache)
Cartea-simbol a manifestării va fi purtată de la sediul Radio România Oltenia Craiova până la Teatrul Naţional, printr-un lanţ uman gigantic (Foto: Traian Mitrache)

Foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu“ găzduiește, începând de astăzi până duminică, 28 februarie, cea de-a 15 ediție a Târgului Gaudeamus. 64 de expozanți reuniți în 40 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piața de carte și educație din România, vin în fața publicului iubitor de lectură cu titluri pentru toate categoriile de vârstă. Deschiderea târgului va fi precedată de la ora 11.00 de o acțiune de susținere și promovare a lecturii prin înmânarea, din om în om, a unei cărți-simbol, într-un șir de susținători format din 1.400 de elevi și cadre didactice, din unitățile de învățământ din Craiova, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Bănie. În total, 2.000 de persoane vor forma un lanț uman pe o lungime de doi kilometri, între sediul Radio Oltenia Craiova și Teatrul Național „Marin Sorescu“. „Am lansat între liceele și școala generală participante la acest lanț un miniconcurs de sloganuri, pe care elevii să le rostească atunci când înmânează cartea de la unul la altul. Mergem către copii să-i întrebăm ce înseamnă pentru ei cartea, lectura și sper ca sloganul ales de ei să reflecte acest lucru“, a precizat în cadrul unei conferințe de presă Lavinia Craioveanu, inspector școlar general.

Momente inedite în lumea cărților

Cei care vor păși în regatul cărților din foaierul Naționalului craiovean în zilele Târgului Gaudeamus se vor putea bucura nu numai de ofertele editurilor, dar îi vor putea întâlni sâmbătă, de la ora 14.30, pe invitații de nota 10, olimpicii României, elevi din orașul gazdă premiați la olimpiadele internaționale la diferite discipline: Adrian Emanuel Dicu, George-Radu Romanescu, Elena -Mădălina Stănășel, Maria Teodora Șerban, și Alexandra Maria Udriștoiu.
De asemenea, în fiecare zi, câțiva vizitatori vor pleca de la târg cu câte un volum cadou, oferit de către unul dintre expozanți. „Există de-a lungul târgului acel «happy minute» care va fi anunțat printr-un semnal sonor. În momentul în care va fi auzit, dacă te afli în fața unei edituri, vei primi cărți cadou din partea acesteia“, a precizat Alexandru Mogoșeanu, managerul Radio România Oltenia Craiova.
Va fi prezentă la târg și Daniela Militaru, o tânără care pictează pe haine. Piesele de vestimentație aflate la standul său vor afișa, în spiritul Târgului Gaudeamus, citate din volume.
Și la cea de a XV-cea ediție „Cărțile se întorc acasă“, campanie care are ca obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și vizitatorilor, a unui fond de carte. De asemenea, duminică, în ultima zi de târg, vor fi înmânate și distincții: Trofeele Gaudeamus, „Cea mai râvnită carte a târgului“, decernată prin votul publicului, „Premiul Educația“, „Premiul Miss Lectura“, și premiile Tombolei Gaudeamus.
Târgul va fi deschis de astăzi până sâmbătă, 27 februarie, între orele 10.00 şi 18.00, duminică, 28 februarie, între orele 10.00 şi 15.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS