14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInstanța a dispus începerea judecării în dosarul de la Impozite și Taxe

Instanța a dispus începerea judecării în dosarul de la Impozite și Taxe

Patru inculpați din acest dosar au fost arestați preventiv  pe 23 ianuarie 2015 și au fost eliberați în lunile următoare
Patru inculpați din acest dosar au fost arestați preventiv
pe 23 ianuarie 2015 și au fost eliberați în lunile următoare

Magistrații de la Judecătoria Craiova au hotărât, ieri, că poate începe judecarea celor 14 funcționari și foști funcționari de la Direcția de Impozite și Taxe, acuzați de comiterea infracțiunilor de fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu.
Cercetările în acest dosar au fost începute încă din anul 2011, iar în ianuarie, anul trecut, oamenii legii au anunțat că au strâns probe prin care arată că 14 funcționari și foști funcționari de la Direcția de Impozite și Taxe Craiova ar fi creat un prejudiciu de peste 650.000 de lei. Este vorba de Titina Gușiță, Octavian Cojocaru, Petrișor Stepan, Elena Munteanu, Vasilica Bumbac, Claudia Bogoi, Luminița Predoaica, Ioana Moraru, Georgeta Mitroi, Lilioară Piciu, Corina Coadă, Lucica Păsărică, Valentina Cătănescu și Andreea Beldeanu.
Aceștia au fost acuzați că, în calitate de funcţionari ai Direcţiei de Impozite şi Taxe, în perioada 2007-2014, „au şters din evidenţa fiscală informatizată mai multe debite din amenzi, în baza unor sentinţe civile fictive şi a unor chitanţe nereale“. De asemenea, inculpații au mai fost acuzați că au acordat nejustificat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau acest drept, dar și că ar fi anulat mai multe chitanţe prin care au fost încasate taxe judiciare de timbru, „în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul“, după cum au reținut procurorii craioveni. Anchetatorii au mai susținut că prejudiciul total este de 650.539 de lei.
La jumătatea lunii februarie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a celor 14 inculpați, însă, ulterior, judecătorul de cameră preliminară a descoperit o serie de nereguli și a hotărât ca anchetatorii să refacă rechizitoriul.
Acest lucru s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut, când procurorii craioveni au dispus din nou trimiterea în judecată a celor 14 inculpați. Ieri, Judecătoria Craiova a hotărât că de data aceasta rechizitoriul a fost întocmit corect și a dispus începerea judecății. „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 5235/P/2011 emis la data de 20.11.2015 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu privire la inculpaţii Predoaica Luminiţa, Stepan Daniel Petrişor, Coadă Petria Corina, Beldeanu Gegiu Andreea Loredana, Bumbac Vasilica Iuliana, Moraru Ioana, Cojocaru Simon Octavian, Munteanu Elena, Guşiţă Gratie Titina, Piciu Lilioară, Bogoi Claudia Mariana, Păsărică Lucica, Cătănescu Valentina-Anca şi Mitroi Georgeta, a legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii“, se arată în hotărârea instanței de judecată. Cei 14 inculpați pot contesta la Tribunalul Dolj hotărârea de ieri a Judecătoriei Craiova.
Două persoane fizice și Primăria Craiova sunt părți vătămate în acest dosar penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS