14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratoarea Paraschiv rămâne deocamdată după gratii

Administratoarea Paraschiv rămâne deocamdată după gratii

Doina Liana Paraschiv a fost arestată preventiv pe 6 iunie 2013 și a stat în arest patru luni, până pe 7 octombrie (Foto: Arhiva GdS)
Doina Liana Paraschiv a fost arestată preventiv pe 6 iunie 2013 și a stat în arest patru luni, până pe 7 octombrie (Foto: Arhiva GdS)

Condamnată la doi ani și zece luni de închisoare pentru delapidare, fosta administratoare de la Asociaţia de Proprietari 1A Craioviţa Nouă a cerut, fără succes însă, eliberarea condiționată din Penitenciarul Craiova.

Craioveanca Doina Liana Paraschiv, de 64 de ani, care a fost atât administratoare, contabilă şi casieră, cât şi membră a comitetului executiv la Asociaţia de Proprietari 1A Craioviţa Nouă, a fost condamnată definitiv în mai, anul trecut, la doi ani și zece luni de închisoare.
În urma anchetei făcute de ofiţerii de la Investigarea Fraudelor Dolj s-a stabilit că femeia a băgat ani la rând mâna în banii locatarilor. Printre neregulile descoperite se numără acordarea de bonuri de masă ori prime atât administratoarei, cât şi celorlalţi angajaţi şi reprezentanţi ai proprietarilor ori decontarea unor curse cu taxiul care nu erau făcute în interes de serviciu. De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că femeia a efectuat lucrări de reparaţii şi modernizare a coloanelor imobilelor fără a avea constituit un fond de reparaţii, iar plăţile au fost efectuate din încasările zilnice, adică din banii care trebuia să ajungă la furnizorii de apă sau căldură. Documentele justificative de plată a furnizorilor, statele de plată, facturile şi chitanţele fiscale nu aveau viza cenzorului, iar în registrul de casă au fost descoperite ştersături şi modificări, dar şi sume mai mici faţă de cele înscrise în chitanţe prin care încasa banii de la proprietari. În final, anchetatorii au reţinut că Doina Liana Paraschiv, care, între anii 2000 și 2012, a îndeplinit cumulativ funcţiile de administrator, contabil şi casier la Asociaţia de Proprietari 1A Craioviţa Nouă, şi-a însuşit din gestiune aproape 450.000 de lei. La începutul lunii iunie 2013, după ce a fost finalizată a doua expertiză contabilă, oamenii legii au cerut arestarea preventivă a administratoarei Paraschiv pentru delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Doina Liana Paraschiv a fost arestată preventiv pe 6 iunie 2013, iar în aceeași lună a şi fost trimisă în judecată. Femeia și-a recunoscut faptele pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă, iar în decembrie 2014, magistrații de la Judecătoria Craiova au condamnat-o la trei ani și patru luni de închisoare. De asemenea, instanța a admis acțiunea civilă formulată de Asociaţia de Proprietari nr. 1A Craioviţa Nouă şi au obligat-o pe inculpată să achite asociației 448.854 de lei drept daune materiale, sumă la care se adaugă penalităţile de întârziere la Termoficare (500.438 de lei) şi la Compania de Apă (132.224 de lei). În total, Doina Liana Paraschiv a fost obligată să achite asociației pe care a condus-o mai bine de zece ani suma totală de 1.081.516 lei. Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de inculpată, iar în mai 2015, Curtea de Apel Craiova a hotărât să-i reducă pedeapsa la doi ani și zece luni de închisoare. Din această pedeapsă se scad cele patru luni de arest preventiv.
În decembrie, anul trecut, după ce a executat opt luni de închisoare, Doina Liana Paraschiv a cerut eliberarea condiționată din Penitenciarul Craiova, însă acțiunea i-a fost respinsă de Judecătorie. Instanța a fixat termenul de reînnoire a cererii de eliberare după data de 29 aprilie 2016. Hotărârea a fost contestată de inculpată la Tribunalul Dolj, instanță care i-a respins acțiunea ca nefondată la termenul de miercuri, 17 februarie. Potrivit legii, Doina Liana Paraschiv poate fi eliberată condiționat după ce execută jumătate din pedeapsa primită, adică după un an și cinci luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS