12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProgram special de Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“ - 140 de ani de la nașterea sculptorului

Program special de Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“ – 140 de ani de la nașterea sculptorului

Coloana Fără Sfârşit, una dintre cele mai cunoscute opere brâncuşiene
Coloana Fără Sfârşit, una dintre cele mai cunoscute opere brâncuşiene

Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează în perioada 18-20 februarie 2016 o serie de manifestări dedicate împlinirii a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. Pe 19 februarie va fi organizată Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“. „Pentru prima dată, în acest an, ziua de 19 februarie este legiferată ca zi de sărbătoare națională în România, iar în 2016 aniversăm 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Cele trei mari evenimente pe care Primăria Municipiului Târgu Jiu le organizează sunt: Colocviile Brâncuși, în colaborare cu Universitatea «Constantin Brâncuși», o ședință solemnă a Consiliului Local Târgu Jiu și a Consiliului Județean la Teatrul „Elvira Godeanu“, unde se vor prezenta mesajele instituțiilor centrale care vor fi reprezentate la Târgu Jiu în data de 19 februarie, și o expoziție de sculptură Max Dumitraș la Muzeul Județean“, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. Tot pe 19 februarie, de la ora 20.00, pe insuliţa de pe Jiu va avea un spectacol susţinut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş şi Ansamblul „Doina Gorjului“.

Parteneriat cu ICR

Doru Strîmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, a declarat că instituţia a semnat un parteneriat cu Institutul Cultural Român pentru a promova acţiunile dedicate sculptorului Constantin Brâncuşi. „Am reușit în perioada anterioară evenimentelor să încheiem un parteneriat destul de important cu Institutul Cultural Român, care, în această perioadă, în toate centrele din lume organizează manifestări dedicate împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Va fi prezentat la sediile ICR din lume filmul «Brâncuși» al regizorului Cornel Mihalache, se vor ține conferințe, simpozioane, comunicări la Chișinău, Budapesta, Varșovia, la Paris și în toate centrele ICR. Centrul Brâncuși va derula anul acesta, împreună cu ICR, o serie întreagă de programe menite să pună în valoare și să promoveze orașul Târgu Jiu ca destinație culturală. Sperăm ca la Colocviile Brâncuși să fie prezenți și reprezentanți ai Ministerului Culturii, pentru că noi am adresat o invitație și ministrului culturii“, a declarat Doru Strîmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu.

„Dumul lui Brâncuşi”, subiect de film

Sculptorul Constantin Brâncuşi nu este omagiat numai  în România şi de către români, în anul „Constantin Brâncuşi“. Astfel, călătoria de 18 luni, pe jos, până la Paris a lui Constantin Brâncuși este subiect de film pentru un regizor britanic. Filmul „Walking To Paris“ va fi lansat în toamna acestui an și este regizat de britanicul Peter Greenaway. Marele artist a traversat prin Ungaria, Austria, Germania şi Elveţia, iar în lunga sa călătorie Brâncuși a avut parte de numeroase  aventuri care l-au inspirat. Filmările au început, iar în rolurile principale sunt distribuţi actorii Emun Elliott şi Carla Juri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS