24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de turiști străini au vizitat Craiova anul trecut

Mii de turiști străini au vizitat Craiova anul trecut

În ultimii cinci ani, s-a dublat numărul hotelurilor din Dolj, iar în Craiova chiar a apărut unul sub un brand internațional, al unui lanț de hoteluri (Foto: Arhiva GdS)
În ultimii cinci ani, s-a dublat numărul hotelurilor din Dolj, iar în Craiova chiar a apărut unul sub un brand internațional, al unui lanț de hoteluri (Foto: Arhiva GdS)

20,2% din turiștii care au fost cazați anul trecut în Dolj au fost străini, în special din Israel, Germania și Italia. Aflați din GdS câți turiști români și străini au fost cazați în 2015 în hotelurile din Dolj și cu precădere în Craiova.

În ultimii ani, în Craiova și în județ au apărut tot mai multe unități de cazare noi. Dacă activitatea nu ar fi profitabilă, atunci nu s-ar construi astfel de hoteluri și pensiuni.
Potrivit datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj, în județ există în prezent 52 de unități de cazare care primesc turiști, iar dintre aceste unități, 23 sunt hoteluri, șapte sunt
hosteluri, cinci moteluri, iar restul sunt vile turistice (pensiuni), cabane și un hotel cu apartamente. Cele mai multe unități de cazare sunt în Craiova. Numărul unităților de cazare funcționale în 2015 este aproape dublu față de cel existent în 2010, când existau doar 27 astfel de unități de cazare în Dolj, conform cifrelor furnizate de Statistica doljeană. Potrivit instituției, cele 52 de unități de cazare au, în total, 1.135 de camere, cu excepția locurilor de cazare din căsuțe. Din aceste locuri totale de cazare, 759 de camere sunt în hoteluri în Dolj, respectiv 325 dintre ele sunt catalogate drept camere de patru stele, 424 sunt de trei stele și doar zece camere sunt de două stele. De asemenea, 44 de camere turistice se găsesc în pensiuni de patru margarete, conform datelor de la Statistică.

Din 94.328 de turiști, 19.072 au fost străini

Anul trecut, în primele 11 luni, s-au cazat în Dolj peste 94.000 de turiști. Doar 20% dintre aceștia au fost străini.
„În primele 11 luni ale anului 2015, în județul Dolj au fost cazați 94.328 de turiști. Din totalul de turiști cazați în județul Dolj, 79,8% au fost români, iar diferența de 20,2% a fost reprezentată de turiști străini. Deci, 19.072 de turiști au fost străini“, a precizat directoarea Direcției Județene de Statistică (DJS) Dolj, Carmen Ispas, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. Numărul total al turiștilor care au vizitat Doljul anul trecut și în special Craiova a fost în creștere cu 12,9% față de anul 2014, a mai spus directoarea DJS Dolj.

Au venit în vizită mulți israelieni și nemți

„Din numărul total al turiştilor străini, majoritatea au venit din Israel – 14,3%, din Germania – 13,7%, din Italia – 10,2%, din Bulgaria – 5,9%, chiar și din Statele Unite ale Americii – 5,2% și Regatul Unit – 5,1%“, a mai spus Carmen Ispas. Restul străinilor au fost din țări precum Franța, Grecia, Turcia, Polonia etc.
Datele sunt preluate de cei de la Statistică de la unitățile de cazare din județ. La calcularea acestor indicatori sunt preluate în totalitate datele de la unitățile de cazare, în sensul că nu se face o cercetare pe un eșantion, ci sunt culese și prelucrate datele care arată numărul total al turiștilor înregistrați în hoteluri, moteluri și pensiuni. În fiecare lună, până pe data de 25, toate unitățile de cazare sunt obligate să transmită la statistică numărul de turiști înregistrați în luna anterioară, țara din care provin, precum și numărul de nopți de cazare petrecute în Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS