6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacientă decedată după o injecție cu Piafen - Moarte suspectă la Spitalul din Segarcea

Pacientă decedată după o injecție cu Piafen – Moarte suspectă la Spitalul din Segarcea

Familia susține că miercuri seară, pe 3 februarie, asistenta care era pe tură în Secția de Ortopedie unde era internată pacienta i-a administrat femeii o injecție ce conținea o substanță la care Otilia Constantin era alergică (Foto: Bogdan Grosu)
Familia susține că miercuri seară, pe 3 februarie, asistenta care era pe tură în Secția de Ortopedie unde era internată pacienta i-a administrat femeii o injecție ce conținea o substanță la care Otilia Constantin era alergică (Foto: Bogdan Grosu)

Încă un caz zguduie sistemul medical doljean. Rudele Otiliei Constantin, o pacientă care a decedat la vârsta de 67 de ani în Spitalul din Segarcea, după ce a intrat în șoc anafilactic, cer explicații pentru moartea femeii și aduc acuzații grave la adresa asistentei care a administrat injecția ce a produs decesul. Conducerea spitalului a demarat o anchetă administrativă, iar asistenta riscă rezilierea contractului de muncă. Familia este hotărâtă să depună plângere la Parchet și la Colegiul Medicilor, iar poliția s-a autosesizat și a deschis un dosar în care se fac cercetări pentru moarte suspectă.

Otilia Constantin a ajuns pe picioarele sale la Spitalul din Segarcea, marți, 2 februarie 2016. În urmă cu patru luni și jumătate, femeia a suferit o intervenție chirurgicală prin care îi fusese pusă o tijă în picior, iar marțea trecută a revenit pentru o operație de scoatere a tijei. Intervenția chirurgicală s-a realizat miercuri dimineață și a decurs fără probleme. „Bolnava a mai venit la spitalul nostru în urmă cu patru luni, când a fost operată în Secția de Ortopedie și i s-a introdus o tijă. Totul a descurs foarte bine. A revenit la spital marți, 2 februarie 2016, i s-a făcut radiografie, electrocardiogramă și analizele necesare pentru o nouă intervenție chirurgicală prin care urma să îi fie scoasă tija. S-a intervenit chirurgical miercuri dimineață, operația a decurs foarte bine“, a povestit dr. Doru Gofiță, managerul Spitalului din Segarcea.
O injecție banală a făcut însă diferența între viață și moarte. Familia susține că miercuri seară asistenta care era pe tură în Secția de Ortopedie unde era internată pacienta i-a administrat acesteia o injecție ce conținea o substanță la care Otilia Constantin era alergică. Mai exact, i s-a făcut o injecție cu Piafen. Pacienta era cunoscută ca fiind alergică la Algocalmin, iar acest lucru fusese specificat în fișa sa de observație. Familia femeii decedate susține însă că asistenta nu a ținut cont de acest lucru și i-a făcut injecția care a provocat decesul. „După operație, mama nu a avut nimic, a mâncat, era bucuroasă că mai are două-trei zile și merge acasă. Asistenta care a intrat în tură seara a venit să îi facă injecție și mama i-a spus să nu-i facă că este alergică, în schimb asistenta i-a spus să o lase în pace că știe ea ce injecție este. Imediat după ce i-a făcut injecția, mama s-a ridicat în șezut și a început să spună că o mănâncă pielea și că ea o să moară. Au fost chemați mai mulți doctori, dar degeaba, mama a murit la scurt timp. Asistenta a omorât-o pe mama mea, i-a luat zilele!“, susține revoltată Veronica Constantin, fiica femeii decedate.

„Am încercat tot ce prevede protocolul“

Asistenta care a făcut injecția lucrează în Spitalul din Segarcea de peste 20 de ani și niciodată, până acum, nu s-au înregistrat plângeri la adresa sa. Dr. Doru Gofiță spune că nu înțelege cum de a avut loc o astfel de tragedie și explică ce s-a întâmplat în acea seară. „Familia i-a spus doctorului ortoped, după ce a fost operată femeia, că aceasta este alergică la Algocalmin. Ca urmare, medicul a chemat asistenta care era în tură după-amiază și i-a spus că pacienta este alergică și să treacă asta în foaia de observație cu roșu și cu litere de tipar, apoi medicul și-a pus parafa lângă ce a scris asistenta. La ora 19.00 s-a făcut schimbul de tură între asistente, care se face pe bază de proces-verbal. Probabil că asistenta care a venit a văzut că pacienta este alergică la Algocalmin. Când a vrut să-i administreze pacientei injecția cu Piafen, aceasta i-a spus să nu-i facă injecție că nu are nimic și că este alergică la Algocalmin. Asistenta a insistat și i-a făcut Piafen. La ora 12.15 noaptea, eu eram în birou pentru că eram de gardă, m-a sunat medicul ortoped de gardă și mi-a spus să urc în secție că este un caz grav. Am urcat în două minute. Când am ajuns în secție, ei îi băgaseră deja hemisuccinat, am mărit doza, i-am băgat adrenalină, i-am pus masca de oxigen. Am constatat însă că evoluția este nefavorabilă, i-am mărit din nou dozele, am început masajul cardiac, am anunțat imediat medicii din Craiova să vină la acest caz. Aceștia au sosit și noi între timp am dus pacienta la Urgență, unde aveam toată aparatura. Împreună cu medicii din Craiova am continuat manevrele de resuscitare cam 45 de minute, am încercat tot ce era posibil și ce prevede protocolul, dar după 45 de minute s-a declarat decesul. Am ieșit afară, am anunțat familia că femeia a decedat“, a povestit managerul Spitalului din Segarcea.

„Cred că asistenta nu și-a dat seama că Piafenul are aceeași substanță de bază ca Algocalminul“

Cum explică însă conducerea spitalului faptul că asistenta a făcut acea injecție, deși în foaia de observație scria că pacienta este alergică? „Am întrebat-o pe asistentă cum s-a întâmplat și mi-a spus că nu și-a dat seama că este aceeași substanță activă și în Algocalmin, și în Piafen. Piafenul, de fapt, este Algocalmin, o fiolă de Piafen conține cinci tablete de Algocalmin. Asistenta trebuia să întrebe medicul atunci când pacienta i-a spus că este alergică la Algocalmin. A greșit. Cineva a greșit. Substanța a fost administrată intravenos, reacția a fost rapidă. Dacă era intramusculară, eu cred că ar fi rămas în viață. Substanța permitea ca injecția să fie făcută atât intravenos, cât și intramuscular, cred că asistenta a ales prima variantă pentru că avea flexură, i-a fost mai ușor să facă așa și să nu aibă dureri bolnava. Pacienta mai făcuse Piafen în urmă cu patru luni, atunci când a suferit prima intervenție, dar acum probabil a recționat așa pentru că organismul s-a sensibilizat și a făcut alergie. O să vedem în urma anchetei care se va face și vom lua toate măsurile administrative“, a declarat dr. Doru Gofiță.

„Vrem să se facă dreptate“

Conducerea Spitalului din Segarcea a demarat o anchetă administrativă, iar asistenta riscă să i se rezilieze contractul de munca. Pe de altă parte, cercetări fac și politiștii, iar familia femeii decedate este hotărâtă să depună plângere la Parchet și la Colegiul Medicilor. „Mergem mai departe, astăzi (ieri – n.r.) mergem să ne întâlnim și cu un avocat. Mergem să depunem sesizare și la Colegiul Medicilor, la Parchet. Vrem să se facă dreptate. Sunt fete care au fost prezente acolo când asistenta i-a făcut injecția, deși mama a spus că este alergică. Avem martori. Scrie și în fișa medicală că era alergică. Mama era sănătoasă, nu avea nici o boală, o să luăm și de la medicul de familie dovadă în acest sens“, a spus Aurel Constantin, fiul pacientei decedate.
După cele întâmplate, asistenta și-a luat concediu de odihnă șapte zile. Consiliul Administrativ de la nivelul spitalului așteaptă ca aceasta să revină la serviciu să dea notă explicativă, astfel încât ancheta să poată continua. „Nu am avut accidente și incidente până acum în spital. Este primul caz, am fost toți afectați. Și asistenta era bulversată și nu își explica nimic, a doua zi și-a luat concediu de odihnă pentru șapte zile. Am declanșat ancheta administrativă, acum așteptăm ca asistenta să revină din concediu să dea notă explicativă și vom lua măsuri administrative care pot merge până la desfacerea contractului de muncă. Însă desfacerea contractului nu se poate face decât atunci când se termină ancheta făcută de forurile superioare. Dacă se decide că asistenta este de vină, vom recurge la desfacerea contractului. Am mai desfăcut un contract de muncă, cel al medicului Khalil Barham, medicul ginecolog care a fost condamnat“, a explicat dr. Doru Gofiță.

Medicul trebuie să testeze pacientul dacă este alergic

Dr. Cristiana Geormăneanu, medic în cadrul UPU Craiova, spune că medicul are datoria să testeze dacă pacientul este alergic la anumite substanțe înainte ca acestea să îi fie administrate. „Noi chemăm pacienții cu hârtiile pe care ei le mai au de la doctor pentru că acolo scrie tot ce ține de starea lor de sănătate. În cazul pacientului care nu știe să spună dacă este sau nu alergic, trebuie testat. Piafenul este denumirea unei substanțe comerciale care conține ca substanță de bază metamizol. Pe noi, pe medici, ne interesează de fapt substanța activă, nu neapărat denumirea comercială. Iar acest metamizol se găsește atât în Piafen, cât și în Algocalmin sau alte produse. Indiferent cum s-ar chema produsele comerciale, dacă au la bază această substanță înseamnă că pacientul alergic la Piafen este alergic și la toate celelalte produse care au la bază această substanță“, a precizat dr. Geormăneanu.
Poliția Segarcea s-a autosesizat și a deschis un dosar în care se fac cercetări pentru moarte suspectă. Se așteaptă raportul medico-legal în funcție de concluziile căruia ar putea fi schimbată încadrarea juridică în ucidere din culpă sau neglijență medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS