10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNici fondurile europene nu-i scapă de subsolurile inundate

Nici fondurile europene nu-i scapă de subsolurile inundate

Zeci de familii din blocurile A1, A2, A3 și A4 din cartierul craiovean Nicolae Titulescu suportă de ani buni mirosul greu care emană din subsolurile inundate cu dejecții și apă provenită din canalizarea orașului.
Problemele sunt vechi aici și, în urma plângerilor venite din partea proprietarilor, operatorul local, Compania de Apă Oltenia (CAO), a alocat fonduri europene pentru remedierea deficiențelor de la canalizare. Cu toate acestea, proprietarii blocurilor spun că subsolurile sunt tot inundate și pline de mizerie. Nici blocurile nu stau prea bine la „capitolul“ canalizare. Acestea au fost construite în anii ‘60 – ‘70 și conductele din subsol se sparg mai tot timpul. Mizeria ajunge în subsolurile deja pline cu apă și băltește aici, împrăștiind un miros greu în toată scara blocului.
„Blocurile sunt vechi și nu s-a mai intervenit pe la conductele din subsol. Alte probleme sunt și cu canalizarea stradală care se varsă, când plouă, în subsolul blocului. Toată mizeria ajunge în beciuri, stă aici săptămâni bune și miroase greu. Și acum subsolul este plin cu apă și mizerie. Conductele stau permanent în mâl. Când au lucrat în subsol, ca să înlocuiască niște conducte, au făcut curat trei zile. Am făcut și reclamație pentru că, din cauza canalizării stradale, vine toată apa reziduală în subsol“, a spus Constantin Palcu, locatar în blocul A4 din cadrul Asociației de Proprietari 3 Nicolae Titulescu.
Proprietarii nu neagă că sunt probleme și la canalizarea din subsolurile blocurilor, dar nu înțeleg cum din cele patru scări ale fiecărui bloc, doar scara 4 este inundată tot timpul. Oamenii se întreabă dacă nu cumva este din cauză că aceasta se află în imediata vecinătate a canalizării stradale.
„Subsolul este plin cu apă și nămol mai tot timpul. Avem și noi problema noastră, fiindcă sunt țevile vechi și sparte. Dar vine și din canalizarea stradală. Sunt probleme cu racordările acolo lângă bloc, unde se deversează în canalizarea stradală. Trebuie realizată o conexiune de la bloc la canalizare. Țevile au foarte multe coturi și se înfundă foarte des și nu se poate desfunda aici, în zona cuprinsă între bloc și canalizarea stradală. Canalizarea din subsolul blocurilor este problema noastră, pentru acest lucru nu acuzăm pe nimeni, trebuie să rezolvăm cu cei de la asociație. Cu privire la canalizarea stradală, noi am făcut adrese către primărie, care au fost redirecționate către Companie (de Apă – n.r.) și ne-au răspuns că s-au alocat fonduri europene pentru remedierea canalizării stradale, dar nu s-a făcut nimic serios. Nu am văzut să se schimbe aceste racorduri“, susține Tudorel Stănculescu, proprietar în blocul bloc A3, scara 4.

Miroase în bloc

Din cauza mizeriei din subsolul scărilor de bloc, de la parter până la ultimul etaj se simte un miros greu. Condominiile sunt invadate de șobolani care ajung până în apartamentele locatarilor. Ca să poată intra în scara blocurilor și să nu se țină de nas, la scara 4, ușile de la intrare stau tot timpul deschise.
„Miroase în toată scara blocului și la noi, și la blocurile învecinate. Au intrat șobolanii peste noi, până în baie. Tot subsolul este inundat cu mizerie. Este și de la noi, este și de la canalizarea din stradă care refulează când plouă, când se înfundă. Acolo unde iese din bloc conducta de canalizare și trebuie să se ducă mizeria la canalizarea din stradă, se strangulează și vine înapoi în subsolul blocului“, a explicat un proprietar din blocul A2, scara 4.
Cei mai afectați sunt locatarii de la parter, ieșirea din subsolul blocului este chiar la ușa apartamentelor lor, iar aerul este greu de respirat.
„Conductele sunt vechi, au pleznit și mizeria a curs în subsol. Miroase rău de tot blocul. Sunt probleme și cu canalizarea stradală, pentru că este mai sus decât subsolul blocurilor A1, A2, A3, A4 și se întoarce mizeria peste noi“, a spus Doina Ionescu, proprietar în blocul A3, Asociația de Proprietari 2 Nicolae Titulescu.
Reprezentanții asociației de proprietari spun că au făcut demersurile necesare și, ca să-i lămurească pe proprietari, au afișat la ușa blocului adresa făcută la primărie și răspunsul venit din partea Companiei de Apă Oltenia.
„Noi am făcut adrese la primărie, dar problema este că avem canalizarea blocului mai jos decât canalizarea stradală și toate cele patru blocuri, A1, A2, A3 și A4, au subsolurile inundate la scara 4, cele care sunt în zona canalizării stradale“, a explicat Didina Șalavarin, administratorul Asociației de Proprietari 2 Nicolae Titulescu.

S-au alocat fonduri europene

Operatorul local de apă și canal, CAO, susține că problema este doar a proprietarilor, pentru că rețeaua de canalizare stradală a fost refăcută recent pe fonduri europene
„Canalizarea menajeră publică din zona respectivă este reabilitată pe fonduri europene. În fața Spitalului de Neuropsihiatrie Infantilă există gură de scurgere pentru preluarea apelor pluviale. În prezent, rețeaua publică de canalizare respectivă funcționează în parametri“, se arată într-un răspuns venit din partea Companiei de Apă Oltenia, semnat de directorul tehnic Dan Roșu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS