3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea femeii îngropate în grădină

Povestea femeii îngropate în grădină

Femeia a fost înmormântată, în final, în grădina unei rude (Foto: GdS)
Femeia a fost înmormântată, în final, în grădina unei rude (Foto: GdS)

Caz incredibil în comuna doljeană Tălpaș. O femeie a fost înmormântată în grădina unei rude după ce preotul din comună a refuzat să ofere un loc de veci în cimitirul bisericii pe care o păstorește. Motivul? Femeia decedată era baptistă, iar cimitirul aparține Bisericii Ortodoxe. Reprezentanții Mitropoliei Olteniei susțin că analizează situația de la Tălpaș, dar spun că femeia putea fi înmormântată fără probleme printre ortodocși.

În comuna doljeană Tălpaș există o comunitate de aproximativ 20 de baptiști. Au o mică biserică și un pastor, însă nu au un cimitir propriu. Problemele au apărut săptămâna trecută, după ce o femeie de 63 de ani, baptistă, a decedat. Fiica acesteia susține că mama sa a murit pe 19 ianuarie, apoi a mers la preotul din comună pentru a-i cere un loc de veci în cimitirul în care este îngropat și tatăl său. S-a lovit însă de un refuz categoric, motivul fiind că cimitirul aparține bisericii, iar persoana decedată este baptistă.
„Am mers la preot, așa cum se face la noi, pentru a-i cere un loc de veci în cimitirul unde este înmormântat tatăl meu și toată familia. A spus că îi pare rău, dar nu are ce să ne facă, pentru că mama este baptisă, iar acel cimitir este ortodox. I-am explicat că nu aveam unde să o îngropăm, pentru că nu am făcut cimitirul nostru încă, dar răspunsul a fost tot nu“, a spus Tanța Năsturică.
Aceasta mai spune că, de curând, i-a murit și soacra, tot baptistă, însă a fost îmormântată în comuna Fărcaș, unde preotul a fost de acord ca femeia să fie îngropată în cimitirul bisericii ortodoxe. „A înțeles, ne-a dat un loc în cimitir și am îngropat-o fără probleme. Cu preotul de aici nu ne-am putut înțelege“, a încheiat femeia.
Văzând că nu are încotro, Tanța Năsturică a ales să-și îngroape mama în grădina cumnatului său, unde urma, de altfel, să fie amenajat cimitirul baptist. Până va fi amenajat un cimitir, femeia de 63 de ani este înmormântată, de fapt, pe câmp.

Ce spune legea și ce spune primarul

Potrivit Legii privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, autorităţile locale au „obligaţia de a înfiinţa cimitire publice în fiecare localitate şi de a le organiza astfel încât să aibă sectoare corespunzătoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor sau a unităţilor locale de cult“.
Primarul din Tălpaș spune că familia Năsturică a cerut aprobare pentru înființarea unui cimitir baptist în comună abia pe 21 ianuarie, la două zile de la moartea femeii. Nu a cerut însă nici un fel de aprobare pentru înmormântarea femeii pe câmp.
„Având în vedere cererea dumneavoastră din data de 21.01.2016, vă comunicăm că suntem de acord cu înființarea unui cimitir pentru credincioșii cultului baptist pe raza comunei Tălpaș, Dolj. Urmează ca în termenul legal, reprezentanții cultului baptist să obțină avizele legale în vederea emiterii autorizației“, a răspuns Primăria Tălpaș.
Aceeași lege îl inculpă pe preotul din comună, care era obligat să înmormânteze femeia. Dar să vedem ce spune legea. „În localităţile în care nu există cimitire comunale şi unele culte nu dispun de cimitir propriu, persoanele decedate care au aparţinut respectivelor culte vor fi înhumate potrivit ritului propriu în cimitirele existente în funcţiune, excepţie făcând cimitirele existente în funcţiune ce aparţin cultelor mozaic şi musulman“. Aici nu este vorba de un cimitir mozaic sau musulman, așa că preotul era obligat să ofere familiei Năsturică un loc de veci în cimitirul ortodox. În lege se mai spune că oricine are dreptul la o înmormântare decentă şi la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului.

Preotul vorbește numai în schimbul unei… pompe

Întrebat despre această situație, preotul Nicolaie Boiangiu, căci despre el este vorba, a susținut că oferă informații numai în schimbul unei pompe pentru o fântână.
„În această comunitate sunt două sate care nu au apă potabilă. S-a făcut o fântână, însă în ultimii ani s-au ars două pompe, așa că nu mai poate fi folosită. Noi nu cerem bani de la enoriași și nu avem bani să luăm pompe. Dacă oferiți o sponsorizare pentru cumpărarea pompelor, putem sta de vorbă. Este o ocazie să fac rost de bani pentru comunitate“, a explicat preotul Boiangiu.
La rândul lor, repre­zentanții Mitropoliei Olteniei au susținut că se va face o anchetă pentru a se stabili ce s-a întâmplat. „În acest moment analizăm situația. Este vorba de un preot care nu a avut alte abateri“, a precizat pentru GdS arhid. lect. dr. Apostolache Ioniţă, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei și Arhiepiscopiei Craiovei.
Acesta a mai spus că „în principiu“, biserica ortodoxă nu are probleme cu înmormântarea persoanelor care aparțin altor culte în cimitirele bisericii. „În principiu, nu avem probleme cu aceste înmormântări. Și creștinii sunt înmormântați în cimitire catolice, de exemplu“, a mai spus Apostolache Ioniţă.

Comisie a DSP Dolj la Tălpaș

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj au precizat că, astăzi, o comisie a Direcției va merge la Tălpaș pentru stabili ce s-a întâmplat. „O comisie a DSP va merge mâine (astăzi – n.r.) acolo să vadă ce se întâmplă. În general, atunci când se construiește un cimitir se face un dosar de către primărie, în care este inclusă și o notificare care specifică faptul că se respectă regulile de igienă. Comisia o să meargă acolo să vadă cui îi aparține terenul și o să ia legătura cu reprezentanții primăriei care pot da sancțiuni, pentru că dânșii răspund de igiena comunală“, a susținut Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS