21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjeanca Reli Gherghescu iubeşte cântecul mehedinţean

Gorjeanca Reli Gherghescu iubeşte cântecul mehedinţean

Reli Gherghescu

Reli Gherghescu (foto) este gorjeancă din Rovinari. De când a auzit pentru prima dată cântecul popular s-a îndrăgostit de el. Reli a ales să bucure oamenii şi să le alunge supărările prin cântecul oltenesc. Destinul popular al gorjencei şi întreg parcursul ei în muzică au fost marcate, de-a lungul timpului, de multe momente frumoase, dar şi piedici, însă interpreta nu a renunţat la cântecul popular.
De 20 de ani, Reli Gherghescu cântă. Muzica populară e în sufletul ei de mică, însă gorjeanca nu s-a afirmat pentru că a pus familia pe primul loc. În plus, ea spune că nu este o „fire care să se aventureze“ şi a rămas, pentru o bună perioadă, să-i bucure doar pe cei din zona sa. Chiar şi aşa, Reli a reuşit să ajungă în casele iubitorilor de folclor, iar de la an la an cariera artistei este din ce mai frumoasă şi mulţumitoare pentru ea. „2015 pentru mine a fost un an nu bun, ci foarte bun. Îmi doresc ca şi anul acesta, dar şi următorii să fie cel puţin la fel de buni“, a precizat interpreta. Pentru Reli este important că este sănătoasă şi că este invitată la multe evenimente să le cânte oamenilor, iar aceste lucruri o ajută să meargă mai departe pe drumul cântecului popular.
Reli Gherghescu cântă de la 14 ani. Îşi aminteşte cu drag de prima ei apariţie unde a cântat unui public numeros. „Eram la ţară, la o nuntă. Îmi amintesc că era cineva care cânta acolo şi nici o melodie nu o cânta până la final. Atunci eu m-am dus şi i-am întrebat de ce nu cântă melodiile până la final. Un băiat din formaţie mi-a spus «Păpușă, ia şi cântă tu» şi aşa am făcut, am cântat eu“, a povestit Reli. De atunci, interpreta a mers la evenimente împreună cu acea formaţie şi a învăţat ce înseamnă să cânte ore întregi, iar oboseala să nu i se vadă pe chip, dar mai ales în glas. Chiar dacă nimeni din familia artistei nu cântă, Reli spune că talentul ei are rădăcini în familie, pentru că şi părinţii au cântat pe la spectacole „cum era pe timpuri“, a precizat interpreta. Aşa că talentul a fost transmis mai departe, așa cum, la rândul ei, Reli l-a transmis şi fiicei sale care îşi doreşte să îi calce mamei pe urme.
Gorjeanca iubeşte cântecul mehedinţean, de aceea cântă mai mult melodii din acea zonă. „Dintotdeauna am fost apropiată de această zonă şi mi-a plăcut cântecul din Mehedinţi. Cânt şi melodii cu specific gorjenesc, însă Mehedinţiul mi-e mai drag“, a spus interpreta de muzică populară. Reli Gherghescu a urmat şi o şcoală de muzică pentru a cunoaşte mai multe despre drumul pe care şi l-a ales în viaţă. „Fac muzică de drag şi am studiat tocmai pentru a afla mai multe, însă mai departe nu s-a mai putut să merg cu studiile“, a spus Reli. Printre interpreţii pe care artista îi îndrăgeşte se numără Nelu Biţînă, Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian, Olguţa Berbec sau Nicoleta Voica.
Majoritatea melodiilor din repertoriul lui Reli Gherghescu sunt de dragoste și, chiar dacă nu sunt inspirate din viaţa sa, interpretei îi plac tare mult. Unul dintre cântecele de succes ale lui Reli se numeşte „Eram copilaş sărac“. Melodia este iubită de public şi cerută interpretei la toate evenimentele la care participă.
Au trecut 20 de ani de când Reli Gherghescu cântă, iar anul acesta interpreta va lansa şi primul album din cariera sa, prin care îşi va bucura publicul cu melodii de dragoste, cu graiul cântecului gorjenesc şi cel mehedinţean, dar şi trăiri din viaţa sa.

Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS