10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGarda de Mediu confirmă solicitarea autorizaţiei pentru Termo Turceni

Garda de Mediu confirmă solicitarea autorizaţiei pentru Termo Turceni

Sucursala Electrocentrale de la Turceni
Sucursala Electrocentrale de la Turceni

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj continuă controlul la Sucursala Electrocentrale de la Turceni, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), însă confirmă faptul că termocentrala a cerut reînnoirea autorizaţiei integrate de mediu. Organizaţiile nonguvernamentale Greenpeace şi Bankwatch acuză că Complexul Energetic Oltenia a repus în funcțiune grupul energetic 7, din cadrul Termocentralei Turceni, deși acesta nu ar îndeplini condițiile de funcționare conform legislației privind emisiile industriale. O echipă Greenpeace și Bankwatch chiar a sesizat Garda de Mediu Gorj, iar la faţa locului a fost declanşat marţi un control. Verificările au continuat şi ieri, după cum a declarat Gheorghe Sanda, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj.
„Controlul continuă. Este adevărat că grupul energetic 7 se află în probe, a fost pus în funcţiune. Ei au solicitat eliberarea autorizaţiei integrate de mediu. Comisarii vor continua să verifice şi alte tipuri de documente. Când vor formula concluziile la control, se va ţine cont de faptul că au solicitat reînnoirea autorizaţiei integrate de mediu, dar şi faptul că punerea în funcţiune a avut în vedere solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional şi o hotărâre de guvern care vizează funcţionarea cu toate capacităţile pentru a trece cu bine peste sezonul de iarnă“, a spus Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu Gorj.

Cer în instanţă blocarea activităţii

Asociaţia Bankwatch se află în procese cu reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi încearcă să blocheze activitatea Termocentralei de la Turceni.
„Asociația Bankwatch România a cerut în instanță anularea autorizației integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în decembrie 2014, neregulile acesteia fiind legate, în principal, de baza legislativă veche, standardele de emisii folosite și lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. În primă instanță, acțiunea a fost respinsă, dar recursul este în judecare. În ceea ce privește redenumirea Unității 7, un artificiu prin care aceasta să beneficieze în continuare de derogări, Bankwatch România a transmis în decembrie 2015 o sesizare către Comisia Europeană, fiind încălcate, din perspectiva noastră, patru directive și am cerut cercetarea acestui potențial caz de infringement“, potrivit lui Alexandru Mustaţă, reprezentant al Asociaţiei Bankwatch.
Complexul Energetic Oltenia funcţionează în această perioadă cu un număr record de grupuri energetice la fiecare dintre cele patru termocentrale, ca urmare a cererii crescute de energie electrică. Rămâne de văzut dacă Garda de Mediu Gorj va avea suficiente elemente în urma controlului pentru a dispune vreo sancţiune împotriva Complexului Energetic Oltenia, ca urmare a punerii în funcţiune a grupului energetic numărul 7 de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS