14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGreenpeace cere suspendarea activităţii grupului 7 de la Turceni

Greenpeace cere suspendarea activităţii grupului 7 de la Turceni

Membrii Greenpeace protestează împotriva CEO
Membrii Greenpeace protestează împotriva CEO

O echipă Greenpeace și Bankwatch, aflată ieri în zona Termocentralei de la Turceni, a sesizat Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control în urma căruia să constate funcționarea ilegală a grupului 7 și să îi suspende activitatea. Termocentrala Turceni, aparținând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care în anii 1978-1987 au fost construite șapte grupuri energetice, funcționează în baza reglementărilor unei autorizații integrate de mediu emise în martie 2014 de Agenția de Protecție a Mediului Gorj. Potrivit Greenpeace, această autorizație nu include grupul 7, deoarece acesta din urmă își epuizase perioada de funcționare la începutul anului 2014.

Scutire de la îndeplinirea obligaţiilor

Conform unui comunicat de presă al Greenpeace, grupul energetic 7, din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Turceni, a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcționa doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de cinci – șase ani, grupul 7 a poluat până la de zece ori mai mult decât normele legale general valabile sau față de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore ar fi fost epuizate în 2014. „Conform legislației aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcțiune decât dacă au loc investiții pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai după revizuirea autorizației integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în ansamblu. Complexul Energetic Oltenia a solicitat deja revizuirea autorizației pentru Turceni, în decembrie 2015, pentru a încerca să evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalației de ardere. În orice caz, punerea în funcțiune înainte de emiterea unei autorizații integrate de mediu revizuite încalcă prevederile legale“, potrivit comunicatului.

Au cerut lămuriri

Greenpeace România și Bankwatch România au constatat funcționarea unității 7 și au solicitat lămuriri companiei. „Încercăm să aflăm de la conducerea termocentralei de ce au ales să pună în funcțiune acest grup fără să respecte legislația din domeniu. Am solicitat astăzi (ieri – n.r.) Gărzii Naționale de Mediu să efectueze o inspecție a termocentralei. În urma acestui control, ne așteptăm ca Garda de Mediu să constate funcționarea ilegală a grupului 7 și să dispună suspendarea imediată a activității acestuia. Echipa noastră se află acum la Turceni pentru a ne asigura că termocentrala respectă condițiile legale“, a declarat Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România. La rândul său, Alexandru Mustață, coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România, a declarat că asociaţia a cerut în instanţă anularea autorizaţiei integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni: „Asociația Bankwatch România a cerut în instanță anularea autorizației integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în decembrie 2014, neregulile acesteia fiind legate, în principal, de baza legislativă veche, standardele de emisii folosite și lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. În primă instanță, acțiunea a fost respinsă, dar recursul este în judecare. În ceea ce privește redenumirea Unității 7, un artificiu prin care aceasta să beneficieze în continuare de derogări, Bankwatch România a transmis în decembrie 2015 o sesizare către Comisia Europeană, fiind încălcate, din perspectiva noastră, patru directive și am cerut cercetarea acestui potențial caz de infringement“, potrivit lui Alexandru Mustaţă.

Control de la Garda de Mediu

Gheorghe Sanda, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, a precizat că instituţia a primit ieri sesizarea din partea celor două organizaţii nonguvernamentale: „Am primit sesizarea de la Greenpeace şi am trimis o echipă de control la Turceni pentru a face verificări. Vom oferi un punct de vedere în legătură cu acest caz, după control. Ştiu că, dacă porneau un grup, ne anunţau imediat. Poate este vorba de nişte probe, verificări. Vom stabili exact despre ce este vorba, în urma controlului“. Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au fost contactaţi pentru un punct de vedere referitor la grupul numărul 7 de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. „În ceea ce priveşte racordarea canalelor de gaze de ardere de la grupul energetic nr. 7 la instalaţia de desulfurare – FGD de la grupul energetic nr. 6, la pct. II lit.u este precizat faptul că la punerea în funcţiune a instalaţiilor modernizate se va solicita revizuirea Autorizaţiei integrate de mediu nr.1 din 10.03.2014. SE Turceni a solicitat la finalizarea lucrărilor, respectiv înainte de punerea în funcţiune a blocului, la APM Gorj revizuirea AIM nr.1/10.03.2014 prin adresa nr. 22537/17.12.2015. Grupul a fost pus în funcţiune la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional, prin hotărâre de guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului, în situaţii critice sau la indisponibilizarea altor unităţi de producţie a energiei electrice. Grupul energetic nr. 7 de la Turceni nu a fost redenumit niciodată“, potrivit Elenei Zamfir, purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS