Greenpeace cere suspendarea activităţii grupului 7 de la Turceni

Membrii Greenpeace protestează împotriva CEO
Autori


O echipă Greenpeace și Bankwatch, aflată ieri în zona Termocentralei de la Turceni, a sesizat Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control în urma căruia să constate funcționarea ilegală a grupului 7 și să îi suspende activitatea. Termocentrala Turceni, aparținând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care în anii 1978-1987 au fost construite șapte grupuri energetice, funcționează în baza reglementărilor unei autorizații integrate de mediu emise în martie 2014 de Agenția de Protecție a Mediului Gorj. Potrivit Greenpeace, această autorizație nu include grupul 7, deoarece acesta din urmă își epuizase perioada de funcționare la începutul anului 2014.

Scutire de la îndeplinirea obligaţiilor

Conform unui comunicat de presă al Greenpeace, grupul energetic 7, din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Turceni, a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcționa doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de cinci – șase ani, grupul 7 a poluat până la de zece ori mai mult decât normele legale general valabile sau față de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore ar fi fost epuizate în 2014. „Conform legislației aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcțiune decât dacă au loc investiții pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai după revizuirea autorizației integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în ansamblu. Complexul Energetic Oltenia a solicitat deja revizuirea autorizației pentru Turceni, în decembrie 2015, pentru a încerca să evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalației de ardere. În orice caz, punerea în funcțiune înainte de emiterea unei autorizații integrate de mediu revizuite încalcă prevederile legale“, potrivit comunicatului.

Au cerut lămuriri


Greenpeace România și Bankwatch România au constatat funcționarea unității 7 și au solicitat lămuriri companiei. „Încercăm să aflăm de la conducerea termocentralei de ce au ales să pună în funcțiune acest grup fără să respecte legislația din domeniu. Am solicitat astăzi (ieri – n.r.) Gărzii Naționale de Mediu să efectueze o inspecție a termocentralei. În urma acestui control, ne așteptăm ca Garda de Mediu să constate funcționarea ilegală a grupului 7 și să dispună suspendarea imediată a activității acestuia. Echipa noastră se află acum la Turceni pentru a ne asigura că termocentrala respectă condițiile legale“, a declarat Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România. La rândul său, Alexandru Mustață, coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România, a declarat că asociaţia a cerut în instanţă anularea autorizaţiei integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni: „Asociația Bankwatch România a cerut în instanță anularea autorizației integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în decembrie 2014, neregulile acesteia fiind legate, în principal, de baza legislativă veche, standardele de emisii folosite și lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. În primă instanță, acțiunea a fost respinsă, dar recursul este în judecare. În ceea ce privește redenumirea Unității 7, un artificiu prin care aceasta să beneficieze în continuare de derogări, Bankwatch România a transmis în decembrie 2015 o sesizare către Comisia Europeană, fiind încălcate, din perspectiva noastră, patru directive și am cerut cercetarea acestui potențial caz de infringement“, potrivit lui Alexandru Mustaţă.

Control de la Garda de Mediu

Gheorghe Sanda, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, a precizat că instituţia a primit ieri sesizarea din partea celor două organizaţii nonguvernamentale: „Am primit sesizarea de la Greenpeace şi am trimis o echipă de control la Turceni pentru a face verificări. Vom oferi un punct de vedere în legătură cu acest caz, după control. Ştiu că, dacă porneau un grup, ne anunţau imediat. Poate este vorba de nişte probe, verificări. Vom stabili exact despre ce este vorba, în urma controlului“. Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au fost contactaţi pentru un punct de vedere referitor la grupul numărul 7 de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. „În ceea ce priveşte racordarea canalelor de gaze de ardere de la grupul energetic nr. 7 la instalaţia de desulfurare – FGD de la grupul energetic nr. 6, la pct. II lit.u este precizat faptul că la punerea în funcţiune a instalaţiilor modernizate se va solicita revizuirea Autorizaţiei integrate de mediu nr.1 din 10.03.2014. SE Turceni a solicitat la finalizarea lucrărilor, respectiv înainte de punerea în funcţiune a blocului, la APM Gorj revizuirea AIM nr.1/10.03.2014 prin adresa nr. 22537/17.12.2015. Grupul a fost pus în funcţiune la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional, prin hotărâre de guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului, în situaţii critice sau la indisponibilizarea altor unităţi de producţie a energiei electrice. Grupul energetic nr. 7 de la Turceni nu a fost redenumit niciodată“, potrivit Elenei Zamfir, purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Oltenia.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 20 ianuarie 2016

Actualitate

» Proteste violente la Chişinău după votul Parlamentului în favoarea Guvernului Pavel Filip
» Autoritatea Electorală Permanentă propune ca alegerile locale să aibă loc în data de 5 iunie 2016
» Cultura de tutun reînvie la Mîrşani
» Umilinţă şi revoltă la UPU Craiova
» Drepturile cumpărătorului online
» Dispare învăţământul simultan la gimnaziu
» Directorii de școli, responsabili cu deszăpezirea
» Persoane fără adăpost internate la centre specializate
» Republica Moldova: Guvernul Filip a primit vot de încredere în parlament
» Inspecţia Muncii: Neprotejarea lucrătorilor expuşi la temperaturi extreme, sancţionată cu până la 2.500 de lei
» Cel puţin cinci oameni au murit şi 20 au fost răniţi într-un atentat în faţa ambasadei Rusiei din Kabul
» Elevii care nu au putut să coboare de la Bâlea Lac din cauza defecţiunii la telecabină sunt din Craiova
» Actorul Bill Murray candidează pentru preşedinţia Statelor Unite ale Americii
» Webchat pentru studenţii care vor să lucreze în SUA
» Tragedia Colectiv: Anchetatorii ridică astăzi camerele de supraveghere din club

Publireportaj

» Spitalul European Polisano – Noi standarde in Chirurgia Cardiovasculară și Neurochirurgie

Dolj

» Târgul-fantomă al Craiovei
» Maria Ciobanu și Richard Clayderman, concerte fără contract
» Directorii unităților de învățământ, responsabili cu deszăpezirea
» Simultanul de la gimnaziu dispare din școlile mici
» Străzile de coșmar ale Craiovei
» A furat Loganul, armele și muniția vânătorilor
» Condamnat cu suspendare pentru dare de mită
» Prof. univ. dr. Elena Ioniţă: „E un incident care se poate întâmpla, nu este malpraxis!“ – După 13 zile de comă, Stan Brandibur a murit
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Acuzaţie de malpraxis la Spitalul Judeţean Craiova
» Concurs de site-uri web pentru Festivalul Shakespeare
» Craiova: Pacientul căruia prof. univ. dr. Elena Ioniţă i-a perforat esofagul a murit
» Craiova: Educaţie juridică în şcoli şi licee

Gorj

» Dosar de ucidere din culpă în cazul nou-născutului mort la spital
» Razie în gară după persoane fără adăpost
» Patronii unor case de amanet, înşelaţi cu aur fals
» Întârzie expertiza contabilă în procesul de spălare de bani al lui Condescu
» Ce nu a reuşit primăria cu pieţarii, a reuşit gerul
» Garda de Mediu confirmă solicitarea autorizaţiei pentru Termo Turceni
» Gorjeanca Reli Gherghescu iubeşte cântecul mehedinţean
» Gorj: Legume și fructe, confiscate de polițiști

Sport

» România a rămas doar cu Dulgheru pe tabloul de simplu la Australian Open
» SCM, învinsă la limită la Zalău
» Sportivii de la „Trișcu“ au început anul în forță
» Pandurii dau piept cu Karlsruher
» Jurj: Mă așteptam să merg în cantonament
» Săndoi, dezamăgit de conducerea CSU
» Handbal (f): SCM Craiova, învinsă la limită la Zalău

Bani & Afaceri

» Cum puteți restitui produsele cumpărate on-line

Sanatate

» Ministerul Sănătăţii: Imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent, reluată săptămâna viitoare

Educatie

» Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat se va desfășura în perioada 14 – 27 mai

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» “Prinţesa din Babilon”, micuţa creştină care a fascinat lumea arabă cu vocea sa

Top